Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2018

Za športnike

Pametne ure so se pojavile v trenutku, ko je svet na ročne že skorajda pozabil. Zato ne čudi, da imajo kar nekaj težav s prepričevanjem uporabnikov, saj bi morale ponuditi vse, kar so znale stare ročne ure, in še veliko več.

Žal tega še ne znajo, nove tehnologije pač prinašajo tudi nove težave. Pametne ure za svojo »pamet« potrebujejo hitre procesorje, pomnilnik in barvne zaslone, vse to pa potrebuje zmogljive baterije. Rezultat – pametne ure so polne kompromisov in nikjer ne blestijo ravno.

Zares vodoodporne so, denimo, postale šele v zadnjem času, enako so šele pred kratkim postale zmožne prikazovati uro neprestano, podobno kot najzmogljivejši telefoni. Še vedno pa jih moramo polniti na dan ali dva, na večletno delovanje, ki smo ga bili vajeni pri »neumnih« digitalnih urah, lahko kar pozabimo.

Ura samodejno meri srčni utrip, vendar ji to uspeva le, če je roka pri miru.

Po drugi strani »pamet« prinaša možnost prikazovanja opomnikov s telefona, množico športnih zadev, kot je merjenje števila korakov (in celo plavalnih zamahov), merjenje utripa, zaznavanje hitrosti in položaja in seveda – možnost nameščanja neodvisnih aplikacij.

Med pametnimi urami imamo trenutno tri konkurente – najbolje se prodaja Apple Watch, sledi Samsung s svojimi urami Gear in operacijskim sistemom Tizen in kar nekaj izdelovalcev, ki (še) sledijo Googlovemu sistemu Android Wear. Prednost slednjih je večja zbirka aplikacij, ki so na voljo, saj je Samsungova trgovina za aplikacije Tizen, milo rečeno, uboga.

Kaj pravi Samsung

Najnovejša Samsungova ura Gear Sport poskuša težavo zgoraj omenjenih kompromisov omiliti s tem, da se deklarira kot športna ura. V primerjavi z lanskim modelom Gear S3 je tako tudi manjša in lažja, privzeto pa je nameščena tako, da meri število korakov, število prehojenih nadstropij (?), po potrebi položaj (GPS) in višino (vgrajen barometrski merilec), je popolnoma vodoodporna in namenjena tudi plavalcem. Vse izmerjeno sinhronizira z aplikacijo S-Health na pametnem telefonu, ki je lahko katerikoli Android, ne nujno Samsung. Za razliko od modela S3 nima vgrajenega vmesnika LTE, tako da je do neke mere samostojna (brez povezave s telefonom) le v domačem okolju, kjer se samodejno povezuje v omrežje Wifi.

Ura nima vgrajenega zvočnika (glasbo lahko poslušamo prek slušalk bluetooth) in mikrofona, tako da z njo ne moremo telefonirati, ima pa res odličen barvni zaslon OLED, ki je lahko, kot rečeno, stalno prižgan. V tem načinu uro prikazuje s kar najmanj spremembami (nima, recimo, sekundnega kazalca), da kar najbolj varčuje z energijo, še vedno pa smo jo med testom na priloženem brezžičnem polnilcu polnili na vsaka dva dni. Če vklopimo varčevanje z energijo (ta predpostavlja, da je zaslon privzeto ugasnjen), zdrži okoli 6 dni, če nastavimo, naj prikazuje zgolj in samo uro (s čimer postane »neumna«), pa menda 32 dni.

Vmesnik blesti

V praksi pri uri najbolj izstopa uporabniški vmesnik, ki smo ga pohvalili že pri Gear S3 – vrteče se obrobje ure v kombinaciji s prstnimi dotiki omogoča zelo enostavno prehajanje med zasloni in hitro izbiro aplikacij. Ker je tudi ura zelo hitra (napredek v primerjavi s prvimi urami je res astronomski), je delo z njo v užitek. Še posebej, če zelo natančno izberemo, katera telefonska opozorila želimo prejemati in katerih ne, in če nas opozorila o športnih dosežkih zanimajo (če ste kupili uro »Šport«, vas verjetno zanimajo, ali ne?) ali pa smo jih izklopili. V nasprotnem primeru zna biti stalno brnenje ure na roki tudi moteče.

Samodejno in redno merjenje srčnega utripa je zabavno, malce manj pa uporabno, saj med »športanjem« ponavadi ne deluje. Ura pač ni dovolj pri miru, da bi ji uspelo razbrati utripajoče žile na zapestju.

Navdušeni smo bili, da se lahko s pametno uro končno tudi prhamo, a smo se morali privaditi, da jo pred tem preklopimo v »zaklenjeni« način, drugače so vodne kapljice na zaslonu povzročale »dotike« in spremenile vse mogoče nastavitve.

Še najbolj pa nas je motilo to, da je izbira aplikacij v Samsungovi trgovini zelo borna. Tako kot je nekoč veljalo za Microsoftovo trgovino za telefone Windows Phone, velja tudi tu – najti nekaj uporabnega, je kar težko. Za začetek bi si želeli vsaj podpore velikih (Google, denimo?), ne pa, da je najboljši približek Googlovih Zemljevidov, ki smo ga našli, nekakšen polizdelek nadobudnega programerskega samouka. Da ne govorimo o (ne)podpori velikih športnih aplikacij, kot sta Runtastic ali Endomondo, zaradi česa moramo biti športniki nujno povezani le z omejeno in osamljeno Samsungovo aplikacijo S-Health …

***

Samsung Gear Sport je ena najboljših pametnih ur, o tem ni dvoma. Lahka, prijetna za nošnjo, zmogljiva. Programska podpora je slaba, a zadostuje. Odločiti se morate le, ali jo potrebujete in ali ste pripravljeni živeti s kompromisi, ki jih tehnologiji (še) ni uspelo premagati. In seveda, ali ste za to pripravljeni odšteti 350 evrov.

Samsung Gear Sport

pametna ura

Cena: 350 EUR.

Kje: www.samsung.si

Za: Majhna in lahka ura z odličnim uporabniškim vmesnikom. Brezžično polnjenje, odličen zaslon z možnostjo »always on«, GPS, Wifi, barometrski višinomer.

Proti: Slaba programska podpora (beri: Samsungova trgovina), merjenje srčnega utripa med športanjem ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji