Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2013 | Teme: tablica

Za malo denarja …

… kar veliko muzike, bi lahko rekli. V Monitorju že kar nekaj časa svetujemo, da se je treba poceni tablicam manj znanih izdelovalcev na daleč izogibati, a nas je tablica 3Q Q-Pad prijetno presenetila.

Najprej bodimo pošteni – ne, tablica Q-Pad po zmogljivostih in lastnostih nikakor ni primerljiva z vrhunskimi tablicami, kot je npr. Googlov Nexus 7. Ni. Je pa dovolj dobra, da bo povprečen uporabnik, ki je po navadi veliko manj zahteven od nas, tehničnih razvajencev, z njo zadovoljen. Tablica je za deskanje po spletu, branje elektronske pošte, branje dokumentov (PDF, DOC) in celo osnovno pisanje dokumentov dovolj hitra in odzivna. Če se le sprijaznimo z običajnim »cukanjem« med preklopi med programi.

To v resnici ne čudi, saj 8-palčni Q-Pad poganja dvojedrni procesor arhitekture Cortex A9 in frekvence do 1,6 GHz, to je nekje tam, kot so do nedavna zmogli vrhunski telefoni in tablice. Tudi merilni programi, ki smo jih pognali (Quadrant, Geekbench 3 in Browsermark), kažejo, da je tablica po hitrosti nekje blizu dve leti starega telefona Samsung Galaxy S II.

Pomnilnika je 1 GB (to je tudi razlog za »cukanje«, saj je pomnilnika premalo za hiter preklop med npr. Chromom in Acrobatom), »diska« 6 GB, na voljo pa je tudi razširitev v obliki kartice mikro SD. Ločljivost zaslona je 1024 × 720 pik, to je več kot dovolj, na voljo je celo izhod HDMI, ki na televizorju preizkušeno predvaja sliko polne ločljivosti HD, pa tudi zvok. Preizkusili smo delovanje Google Maps, pregledovanje v Adobe Acrobatu, urejanje v Quickofficeu in deskanje v Chromu. Vse je delovalo dovolj hitro.

Težava je le v naloženem Androidu 4.1.1, ki ima hrošča, ki povzroča težave s povezovanjem do poštnih strežnikov Exchange prek omrežij Wifi (deluje, včasih pa tudi ne). Nenavadno je tudi to, da ima tablica poseben napajalnik »na bananco« in je vtičnica mikro USB na voljo le za prenos podatkov v računalnik. In za konec – tablica nima GPS (no, saj ga tudi iPadi brez vmesnika GSM nimajo) in ne vgrajenega sistema za tresenje, ki smo ga nekateri navajeni pri tipkanju.

Najlepše pri Q-Padu pa je seveda cena. Stane 130 evrov, a se to s kartico trgovca, pri katerem smo ga kupili, zniža na 103 evre. Ugodno.

3Q Q-Pad

8-palčna tablica z Android 4.1.1.

Kje: www.3q-int.com.

Kdo: E. Leclerc.

Cena: 130 EUR (103 EUR s trgovčevo kartico).

✓    Ugodna cena, dovolj hitra za povprečnega uporabnika.

✗    Nenavaden polnilec, programski hrošč v Androidu 4.1.1, občasno »cukanje« med delom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji