Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2019

Za boljši vid

Daljša uporaba pametnega telefona je škodljiva za oči. Kljub temu je na tržnici Google Play kar nekaj izdelkov, s katerimi je mogoče negativen vpliv mobilne zasvojenosti na vid omiliti, ga povsem odpraviti ali celo spreobrniti.

Najbolj škodljiva je uporaba pametnega telefona v temi, ko je močna svetloba usmerjena neposredno v oko. V primerih, ko privzete nastavitve ne zadostujejo, vskoči aplikacija Dimly - Screen Dimmer, ki omogoča zatemnjenost zaslona prek osnovnih zmožnosti operacijskega sistema Android. Ena najboljših funkcij programa je preklic sprememb s tresenjem telefona, ki nas reši ob jutranji svetlobi, zatemnjenem zaslonu in zato nevidnem uporabniškem vmesniku.

Twilight gre v primerjavi s programom Dimly gre še dlje, škodljivo svetlobo glede na razmere v okolici zmanjša samodejno, poseben poudarek pa nameni modri svetlobi, ki jo v večernem času obogati z rdečim odtenkom. Aplikacija teče v ozadju in se po želji ravna po vnaprej določenem urniku.

Poleg manjšanja škodljivosti uporabe pametnega telefona lahko z ustrezno aplikacijo mobilno napravo prelevimo v digitalnega trenerja, ki bo poskrbel za vsakodnevno očesno telovadbo. Eye Exercises - Eye Care Plus je zbirka učinkovitih vaj, zbranih v tematske skupine. Z rednim izvajanjem zmanjšamo utrujenost oči, odpravimo pojav suhega očesa, okrepimo očesne mišice, se sprostimo in še kaj bi se našlo. Aplikacija pridno sledi napredku, nas ocenjuje in omogoča izdelavo telovadnega načrta za daljše časovno obdobje.

Čeprav so zasloni novejših pametnih telefonov iz leta v leto večji, je priročno imeti ob sebi aplikacijo Magniffect On screen Magnifier, ki vsebino na zaslonu še poveča. Po zagonu programa se na njem prikaže plavajoči gumb, s katerim lahko akcijo v slehernem trenutku približamo.

Digitalno povečevalno steklo Magniffect je zelo učinkovito, kar se dogajanja na zaslonu tiče, medtem ko povečevanje stvari okoli telefona primernejši programski pripomoček Magnifier + Flashlight. Aplikacija deluje v sodelovanju s hrbtno kamero in telefonu priloženo bliskavico. Uporabniški vmesnik je preprost, pogled dogajanja pred kamero približamo z drsnikom, medtem ko z gumbi dobljeno sliko prilagodimo trenutnim razmeram. V slabših svetlobnih pogojih uporabimo bliskavico, pri težavah z ostrino in neberljivosti pa zamenjavo barv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji