Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2014 | Teme: pametni telefon

Z kot zaobljeno

Sony je po prepoznavnosti najverjetneje tretji med ponudniki telefonov z Androidom in reči moramo, da so nam njihovi telefoni vedno bolj všeč. Žal so prodajne številke očitno povezane še s čim, ne le s kakovostjo izdelave …

Sonyjevi pametni telefoni v zadnjem času veljajo za ene tistih, ki jih lahko redno uvrščamo med odlične. Med vrhunske pa še posebej, odkar je bila prvič predstavljena serija Xperia Z. Sonyju finančno sicer še vedno ne gre dobro (in še posebej ne med telefoni), a to dejstva ne spremeni – Xperia Z, tokrat je na tapeti že četrta inkarnacija, Z3, je odličen telefon.

Resda moramo najprej malce pojamrati, ker se Sony uporabnike očitno trudi zmesti s toliko Zji (vsake nekaj mesecev pride na trg nova različica), a je evolucijski napredek med njimi lepo viden. Vsak je nekoliko hitrejši in zmogljivejši, vsak je nekoliko bolje »obrušen«, tokrat tudi dobesedno, saj je model Z3 manj oglat od predhodnika (zanimivo, da se je za enak pristop v zadnjem iPhonu odločil tudi Apple). Z3 ostaja vodotesen (do pol ure na globini metra in pol) in (še) nekoliko bolje zaščiten pred prahom (zadostuje standardu IP68). To pomeni, da je telefon nekoliko nerodno priklopiti na polnilec, saj moramo odpreti posebna plastična vratca, a se temu pač privadimo. Vodotesnost je vsekakor nekaj, kar bi si želeli kot privzeto lastnost na telefonu (saj vam je že kdaj padel v sneg, recimo?).

Ko smo pri vtičnicah, omenimo še eno, posebno, ki je namenjena za priklop igralne ročice za Playstation 4. Nanjo priklopimo Xperio Z3 in na njenem zaslonu igramo igro, ki jo dejansko izvaja Playstation. Videti je zabavno, ali bo tako tudi v resnici, pa bo jasno novembra, zadeva namreč zaenkrat še ne deluje.

Sicer pa Z3 poganja zadnji štirijedrni Snapdragon 801 (2,5 GHz), pomnilnika je bogatih 3 GB (mimogrede, iPhone 6 ga ima le 1 MB, pa ga je popolnoma dovolj …), 16 GB »diska« pa je razširljivih s kartico mikro SD. Rečemo lahko, da je delovanje telefona popolnoma tekoče, hitro in zvezno, tudi preklopi med programi so trenutni.

Zanimivo, da se Sony ni odločil za vgradnjo zaslona s (pre)visoko ločljivostjo, kot jo ima LGjev model G3, temveč premore »le« običajno ločljivost FullHD (1920 × 1080 pik). Seveda lahko potrdimo, da slika na zaslonu zaradi tega ni prav nič slabša, saj višje gostote pik človeško oko tako ali tako ne prepozna (da, iPhone 6 ima v resnici še nižjo ločljivost, pa mu tudi prav nič ne škodi).

Sony meni, da snemanje v ločljivosti 4K morda vendarle ni zdravo za njihov telefon …

Sony meni, da snemanje v ločljivosti 4K morda vendarle ni zdravo za njihov telefon …

Urejanje nastavitvenega zaslona je zelo dobro urejeno.

Urejanje nastavitvenega zaslona je zelo dobro urejeno.

Po drugi strani zna zajemati video ločljivosti 4K, s čemer se danes hvalijo nekateri zmogljivi konkurenti (Samsung Galaxy S5, npr.). Resnici na ljubo ni čisto jasno, kaj bi s takim videom počeli (razen si ga ogledovali na svojem najnovejšem televizorju 4K), pa še prostora na kartici nam bo zaradi njega hitro zmanjkalo. Izmerili smo, da minuta takega videa zavzame kar 440 MB. Deset minut torej zavzame za en DVD. Spomnimo se, da so bili slednji pred leti zasnovani za hranjenje celovečernih filmov … Mimogrede, snemanje videa v ločljivosti 4K ni popolnoma stabilno, telefon nas celo opozori, da bi se lahko telefon zaradi tega pregrel.

Bolj kot nad videom smo bili navdušeni nad fotografiranjem, saj ima, kot smo pri Xperiah že navajeni, tudi Z3 na voljo posebno tipko, ki telefon nekoliko približa fotoaparatu. Če ga držimo sekundo ali dve, se avtomatsko odklene in prestavi v aplikacijo za fotografiranje. Če k temu prištejemo še množico »kreativnih« programov, ki so na voljo v njej, in odlične fotografije (vsaj v dobrih svetlobnih razmerah), lahko foto del le pohvalimo.

Xperia Z3 ima seveda svojo preobleko, ki nekoliko zamaskira prvotni Android (4.4), a je dokaj »lahka« in nemoteča. Tu in tam se nam je zdela celo prijaznejša od izvirnika, to pa lahko le pohvalimo.

Sony Xperia Z3

Vrhunski telefon.

Cena: Še ni znana.

✓    Hitrost, vodotesnost, oblika.

✗     Težave s pregrevanjem ob snemanju v ločljivosti 4K.

Sony meni, da snemanje v ločljivosti 4K morda vendarle ni zdravo za njihov telefon …

Urejanje nastavitvenega zaslona je zelo dobro urejeno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji