Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, powerline

Z elektriko gre hitreje

Pred natanko letom dni smo v Monitorjevem laboratoriju preizkusili lep kupček napravic, "nadomestkov za omrežne kable", ki za medsebojno komunikacijo uporabljajo električno napeljavo našega doma. Med nami je že nova generacija, ki poskuša odpraviti pomanjkljivosti predhodnikov in ponuditi cenovno dostopno alternativo precej bolj preprostemu, a vizualno manj privlačnemu omrežnemu kablu UTP.

Na preizkus v naš laboratorij je prispel začetni paket (starter kit) nove generacije D-linkovih električnih omrežnih vmesnikov z oznako DHP-307AV. V različne odtenke oranžne barve odeta embalaža vsebuje dva vmesnika, namestitveni CD, navodila in seveda dva omrežna kabla UTP (CAT 5). Programske namestitve ne potrebujeta sama vmesnika (dovolj je, da ju priključimo v delujočo električno vtičnico in na računalnik/usmerjevalnik/video predvajalnik povežemo z omrežnim kablom), temveč vzpostavitev omrežja, postopek pa je seveda enak tistemu pri povezavi z navadnim omrežnim kablom UTP. Po novem D-Link poleg standarda IEEE 802.3(u) podpira tudi konkurenčni HomePlug AV in 128-bitno šifriranje podatkov AES, s tem pa se je povečala tudi združljivost z napravami drugih znamk. Več o standardih in šifriranju ter o postavitvi takega omrežja si lahko preberete v lanski poletni številki Monitorja.

Med preizkušanjem se je izkazalo, da nova generacija D-Linkovih vmesnikov deluje občutno hitreje le na krajših razdaljah. Meritve smo opravljali pri kopiranju slike enoslojnega DVD filma iz računalnika na računalnik, hitrost prenosa in spremljanje prometa pa nam je tudi tokrat omogočil program DU Meter (četrte različice). Uporabniška dokumentacija in trgovski prijemi obljubljajo hitrosti vse do 200 Mb/s, to pa je seveda zgolj teoretična hitrost in jo tudi praktično omejuje uporaba počasnejšega 100 Mb/s omrežnega vmesnika!

Na najkrajši možni razdalji (dve vtičnici druga zraven druge, okoli 10 cm žice) je meritev povprečne hitrosti prenosa podatkov pokazala okrog 86 Mb/s. Pri prenosu podatkov v isti sobi, ko je dve vtičnici na isti fazi ločevalo okoli 15 metrov žice, se je hitrost prenosa ustalila pri nekje 65 Mb/s, medtem ko je komunikacija med dvema vtičnicama na različnih fazah (in sobah), ki ju je ločevalo več kot 35 metrov žice in dve 10 A varovalki, potekala s povprečno hitrostjo okrog 28 Mb/s. Ker so bila nihanja pri vseh meritvah dokaj nizka (zgolj nekaj Mb/s), to povsem zadostuje za internet xDSL, večino ponudnikov televizije IP in pretakanje večpredstavnih vsebin (s pogojno izjemo visoko ločljivih video posnetkov).

Na končno hitrost prenosa in zanesljivost delovanja poleg žic, varovalk in števcev (ki delujejo kot nekakšen požarni zid) precej vplivajo tudi zaščite proti visokofrekvenčnim motnjam (vgrajenih v nekatere vtičnice ali razdelilce) in določene naprave, ki povzročajo električne motnje (npr. napajalniki za mobilne telefone, sušilci za lase ...). Za popoln izkoristek tehnologije moramo torej dobro poznati domače električno omrežje, nas pa veseli, da je zanesljivost delovanja še vedno ostala na visoki ravni predhodnika. Moteče je le precejšnje segrevanje vmesnika, ki ga je moč občutiti že po nekajminutnem delovanju.

Izmerjene hitrosti prenosa na 10 m, 15 m in 35 metrov z dvema varovalkama.

Dilemo, ali tak nadomestek sploh potrebujemo, pustimo tokrat ob strani (brezžično omrežje?), o cenovni in estetski upravičenosti pa naj presodi vsak uporabnik sam. D-Link je v novi generaciji električnih omrežnih vmesnikov konkurenci poslal opozorilo, da je manevrskega prostora za izboljšave še več kot dovolj in da bo morda že v kratkem uporabnost in smiselnost nakupa teh naprav bistveno bolj očitna. Vse do takrat pa bo prav to največja "cokla" v razvoju.

D-Link Powerline AV Network Starter Kit DHP-307AV

Kaj: Par električnih omrežnih vmesnikov.

Izdeluje: www.dlink.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Xenya, www.xenya.si.

Cena: 90 EUR.

Za: Visoke hitrosti prenosa podatkov, zanesljivo delovanje, všečen videz.

Proti: Močno segrevanje vmesnikov, vgrajen le 100 Mb/s UTP omrežni vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji