Objavljeno: 26.3.2008 13:41 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor April 2008

Z dotikom na pot

Podjetje HTC svojo ponudbo pametnih telefonov s sistemom za upravljanje s prsti prek zaslona hitro širi. Po dveh Touchih smo tako dočakali še tretjega, Touch Cruise.

Izraz Cruise v imenu izdaja poslanstvo telefona, namenjen naj bi bil predvsem navigaciji. Zato nima tipkovnice, ima pa neskončno vrtljiv gumb, ki je hkrati tudi petsmerna tipka. Z njim je sprehajanje po menujih zares lahkotno, večina stvari pa nam je, kot pri drugih dveh modelih, dostopna kar z gibi prstov po zaslonu. Poleg aparata smo od uvoznika prejeli tudi programsko opremo iGo, s katero smo lahko preizkusili navigacijske zmožnosti naprave. Nekoliko težav pa smo imeli že pri samem vstavljanju kartice Micro SD v telefon, saj je zaščitni pokrovček iz odprtine skoraj nemogoče odstraniti.

Strojna oprema v notranjosti je večinoma povsem enaka tisti iz modela Touch Dual. Tudi tu najdemo štiristomegaherčni procesor, ki mu pomaga 256 MB pomnilnika ROM in 128 MB pomnilnika RAM. V Cruisu najdemo poleg osnovnih možnosti za povezovanje z omrežji GSM in UMTS tudi anteno za omrežje WLAN in seveda sprejemnik GPS. Velikih sprememb ni zaznati niti pri uporabniškem vmesniku, pravzaprav nismo našli niti ene izboljšave glede na tistega v modelu Dual. Smo pa pri vklopu naprave opazili nekoliko dolgotrajnejše nalaganje operacijskega sistema, kar je ob enakem procesorju rahlo nenavadno. Ker izdelovalec pri oglaševanju zelo izpostavlja sprejemnik GPS, smo se odločili temu delu posvetiti največ pozornosti. Po preprosti namestitvi programa iGo smo se odpravili v naravo, kjer sprejema ne ovirata železo in beton. Kljub temu je aparat potreboval kar nekaj minut, preden nam je mogel z gotovostjo sporočiti naš položaj. Morda je bilo krivo tudi to, da je bilo v bateriji naprave takrat le še dvajset odstotkov energije. O samem programu ni veliko reči, na zemljevidu je bila vrisana večina poti, tudi nekaj manjših, prav tako ni imel težav z izračunavanjem poti do nekaterih bolj odročnih kotičkov Slovenije. Presenetilo nas je, da smo lahko pisalo ves čas pustili na svojem mestu v telefonu, saj smo prav vse ukaze podajali s prsti. To je pri navigaciji nadvse priročno in uporabno. Poraba električne energije se je ob vklopu sprejemnika GPS skokovito povečala in naša naprava se je precej hitro izklopila. Ob polnjenju smo opazili, da se vsa močno segreva; tega pri dražjih pametnih telefonih večinoma nismo vajeni. Smo pa takšno pregrevanje že opazili med polnjenjem prvega Toucha. Po vnovični obuditvi naprave smo preizkusili še preostale zmožnosti. Med programi za branje elektronske pošte, urejanje dokumentov programov paketa Office, spletnim brskalnikom, javanskim virtualnim okoljem in še mnogimi smo opazili celo FM radio. Telefon sicer nima vgrajene radijske antene, temveč je ta v priloženih slušalkah. Za poslušanje radia moramo tako prek vmesnika USB priklopiti slušalke, sam zvok pa lahko predvajamo tako prek slušalk kot prek vgrajenega zvočnika. Kakovost zvoka sicer ni ravno bleščeča, a za poslušanje radijskih postaj med čakanjem na avtobus ali hojo do mesta povsem zadostuje.

Za konec omenimo še peticijo, ki se je znašla v svetovnem spletu, natančneje na naslovu www.petitiononline.com/tytn2vid/. Kupci HTCjevega modela TYTNII so namreč ugotovili, da zaradi pomanjkljivo napisanih ali celo manjkajočih gonilnikov strojna oprema za grafiko ni dobro izkoriščena. Naprave imajo toliko težav pri predvajanju videov v povsem običajni ločljivosti, vsakršno poganjanje komponent Direct X pa je neznosno počasno. Nekateri primerjalni preizkusi so pokazali, da se pri predvajanju določenih video vsebin bolje izkažejo celo naprave izpred nekaj let. S peticijo zato zahtevajo od izdelovalca takojšno izdajo popravkov z dobrimi gonilniki, ki jim bo uspelo izkoristiti vgrajeno strojno opremo. Čeprav se peticija nanaša na model TYTNII, pa ni povsem nepovezana s telefonom na našem preizkusu, saj je v tej napravi povsem enaka ATIjeva grafična strojna oprema skupaj z naborom čipov 7200. Torej bi enake težave lahko imeli tudi kupci Touch Cruisa. Upamo, da bodo v tajvanskem podjetju prisluhnili zahtevam kupcev in izdali potrebne popravke za programsko opremo.

HTC Touch Cruise

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Professional.

Procesor: Qualcomm, 400 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 240 x 320 pik (320 x 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS 2100 MHz; podpora HSDPA, GPS.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 7.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 657,6 EUR.

Za: Podpora HSDPA, Windows Mobile 6.0, navigacija.

Proti: Segrevanje med polnjenjem, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji