Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2011

Z Baklo v svetlejše čase

Podjetje RIM, znano po pametnih telefonih znamke Blackberry, zadnje čase nekoliko izgublja v boju s konkurenco. Predvsem široka paleta naprav z operacijskim sistemom Android in Applov iPhone so hud trn v peti Kanadčanov. Model Torch je poskus združitve Stormovega zaslona s tradicionalno polno tipkovnico.

Novi telefon je na prvi pogled ne ravno majhnih zunanjih mer, a precej domišljene oblike, z zanimivimi podrobnostmi. Zaslon je velik približno tolikšen kot pri modelu Storm, z danes že nekoliko nizko ločljivostjo 480 × 360 pik. Večtočkovna zaznava dotika deluje dobro, odzivnost ob uporabi bližnjic prek zaslona je presenetljivo dobra. Na prednji strani so tik pod zaslonom še značilne tipke naprav Blackberry, med njimi tudi optična večsmerna ploščica. Polna QWERTZ tipkovnica, ki je skoraj sinonim za naprave s tem imenom, je tokrat drsna in spravljena pod zaslon. Ob uporabi smo imeli občutek, da so zaradi drsne postavitve tipkovnico nekoliko bolj sploščili, zato se je izgubilo nekaj tako hvaljene povratne informacije. Nekaj privajanja je bilo treba tudi zaradi izbočenega robu okrog tipkovnice, ki nam je včasih onemogočil res hitro tipkanje.

Nizko ločljivost zaslona je moč opaziti takoj, drugo pa je vgrajen procesor, ki utripa s frekvenco 600 MHz, kar pri današnjih vse zahtevnejših aplikacijah za mobilne naprave ni prav veliko. Spomnimo, da najzmogljivejše naprave na trgu uporabljajo 1 GHz procesorje. Primanjkljaj je občasno opazen predvsem pri uporabi več aplikacij hkrati. Nekaj težav je imel sistem tudi pri spreminjanju orientacije zaslona.

Tokrat preizkušena naprava je bila prva z operacijskim sistemom Blackberry OS 6, ki prinaša kar nekaj novosti. Menu je razdeljen na različne podskupine, med katerimi prehajamo v horizontalni smeri, podobno kot med različnimi namizji v sistemu Android. Posamezne ikone lahko tako dodeljujemo v različne skupine, med njimi so Najpogosteje uporabljene, Medijske, Najljubše itd. Kljub dobri prilagoditvi za uporabo prek dotika pa ostaja nekaj posebnosti, ki so vezane še na uporabo navigacijske kroglice. Tako na primer potrebujemo dvojni pritisk na posamezno ikono za zagon aplikacije, prvi dotik namreč ikono le izbere, podobno, kot smo vajeni na osebnem računalniku. Zanimiva je tudi uporaba zaslonske tipkovnice, ta se ob spremembi orientacije zaslona ne spremeni samodejno, kot smo vajeni pri nekaterih drugih napravah.

Ponudba prednaloženih aplikacij je precej podobna kot pri predhodnikih. Pisarniški programi, večpredstavni predvajalnik, nekaj značilnih mobilnih aplikacij ter navigacija. Nabor aplikacij, ki so na voljo v Blackberry AppWorld, je dober, čeprav tudi tu zaostajajo za Android marketom. O predvajanju večpredstavnih vsebin ne moremo povedati veliko, reprodukcija zvoka je tradicionalno dobra, kakovost videa pa je omejena z ločljivostjo zaslona. Končno pa smo dočakali višjo ločljivost tipala fotoaparata, ki je ena boljših lastnosti te naprave. Kamera zajema slike ločljivosti 5 milijonov pik, barvna pravilnost je za mobilni telefon dobra.

Vsekakor je Torch najboljši aparat tega izdelovalca doslej, ko pa ga postavimo ob bok trenutni ponudbi konkurence, nas prevevajo mešani občutki. Privrženci znamke Blackberry bodo navdušeno sprejeli precej uspešno združitev polne tipkovnice in zaslona na dotik, kupci naprav, kot so Samsung Galaxy S, HTC Desire ali iPhone, pa bodo verjetno vse prej kot navdušeni nad nizko ločljivostjo zaslona in počasnim procesorjem. Za resno vrnitev med najboljše bo naslednik moral prikazati nekaj več.

Blackberry Torch 9800

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 6.

Pomnilnik: 512 MB RAM; 4 GB vgrajenega pomnilnika.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 4GB.

Ločljivost zaslona: 480 × 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n, GPS.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS, HSDPA, HSUPA.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Cena: 699 EUR, od 399 EUR pri Mobitelu, od 150 EUR pri Simobilu.

Za: Polna tipkovnica, OS 6.

Proti: Cena, strojni del zaostaja za konkurenco.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji