Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2012

Wifi usmerjevalniki

Brezžični usmerjevalniki so danes že skorajda standardna oprema vsakega doma, ki premore širokopasovni dostop v internet. Kljub temu, da nekateri menijo, da postajajo manj zanimiv del strojne opreme, se tehnologija še vedno razvija. Danes je smiselno kupiti model, ki zmore delovati tudi na manj zasedeni frekvenci 5 GHz. Še bolje, če hkrati deluje tudi na 2,4 GHz. Preizkusili smo 9 takih modelov.

Da bomo preizkusili samo naprave, ki zmorejo 5 GHz omrežja, smo se odločili predvsem zato, ker so odjemalci brezžičnih omrežij dohiteli to funkcionalnost. Tako je vse težje najti novo napravo, ki ne bi bila zmožna priklopa v takšno omrežje. Medtem ko smo na lanskem preizkusu za povezovanje v 5 GHz omrežje potrebovali zunanji USB vmesnik, tokrat teh težav ni bilo. Pametni telefoni lahko prav tako brez težav vidijo tako 2,4 GHz kot 5 GHz omrežja, še bolj pa velja omeniti, da so priklopa v obe omrežji zmožne tablice. Slednje so idealen format za uživanje v video vsebinah, ko je televizor zaseden, oziroma bi radi določeno vsebino gledali kje drugje kot v prostoru s TV sprejemnikom. Tu 5 GHz omrežja pridejo še kako do izraza, saj so hitrosti višje, to pa je kakor nalašč za predvajanje video vsebin. Ob lanskoletnem preizkusu je bil uporabnikom na voljo le drugi iPad in o spodobnih androidnih tabicah še ni bilo govora. Prodajne številke Appla so v zadnjem letu nakazale, da je tablic vse več, obenem pa je tudi Android dobil nekaj primerkov (Transformer Prime), ki niso kar tako. Seveda so tu še televizorji z vgrajenimi brezžičnimi omrežnimi karticami, ki kar čakajo na večji izkoristek.

Najcenejši usmerjevalnik na preizkusu presenetljivo nosi ime Cisco, oz. Linksys. Kljub nizki ceni bo model EA2700 dobra izbira za vsakega, ki ne potrebuje res dolgega dometa.

Dvakrat dražji od Linksysa je Asusov model N66U, vendar za to ceno dobimo veliko boljši domet, predvsem pa smo bili navdušeni nad žično prepustnostjo. Vsekakor najboljši kompromis med ceno in kakovostjo.

Če nas cena ne zanima preveč in potrebujemo kar najvišjo hitrost, bo najboljša izbira Netgearov model WNDR4500. Izmerjenih 122 Mb/s je nekaj, česar kakšno desetletje nazaj nismo zmogli niti po žici!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji