Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus

Wifi, iPhone in tehtnica

Včasih se zdi, kot da smo v zahodnem svetu odvisni od naprav, ki se tako ali drugače povežejo s spletom. Če vmes posežejo še pametni telefoni, pa še toliko bolje. Tako smo pri Monitorju kar malce začudeno gledali, ko smo dobili na preizkus na videz navadno tehtnico. Saj veste, tako, kot jo imate v kopalnici, na katero stopimo in nam hladnokrvno navrže včasih neljubi podatek.

Seveda v Monitorju ne preizkušamo tehtnic, vsaj tistih navadnih ne (če bi jih že, bi bržkone pohvalili dobre uporabniške vmesnike). Toda preizkušena tehtnica, imenovana Withings, ima vgrajene še kar nekaj elektronike, med drugim tudi brezžično omrežno kartico. Gre za to, da tehtnica ob vsakem tehtanju pošlje podatke na spletno stran, kjer imamo svoj profil (zaščiten s geslom, seveda). Tam lahko spremljamo spreminjanje teže čez čas. Seveda jim to ni bilo dovolj, tako da imamo na voljo še aplikacijo za Applov iPhone (in iPod Touch), ki nam v osnovi le prikazuje podatke, dobljene iz spleta.

Tehtnica je sicer povsem klasične oblike, zgornja ploskev je steklena, pod njo pa se skrivajo tipala, ki merijo delež mase, za katero je odgovorna maščoba v telesu. Zaradi tega moramo na tehtnico stopiti bosi (v nasprotnem primeru zvemo le težo). Stekleno površino sicer brez težav obrišemo z vlažno krpo. Spodaj se skrivajo štiri baterije AA, tehtnica je malenkost dvignjena od tal, tako da jo imamo brez težav tudi v kopalnici, brez skrbi, da bi do kritičnih delov prišla voda.

Nastavitev je povsem enostavna - s spletne strani dobimo program za namestitev, katerega naloga je le ta, da tehtnici določimo, na katero brezžično omrežje naj se priklopi. Podpira tudi brezžične varnostne standarde (v našem primeru WPA2), med prvo namestitvijo jo na računalnik priključimo s kablom MiniUSB. Sledi ustvaritev uporabniškega računa na spletni strani izdelovalca - na eni tehtnici imamo lahko več različnih uporabniških računov. Tehtanje sicer traja malenkost dlje kot pri navadnih tehtnicah, predvsem zaradi merjenja deleža maščobe.

Spletna stran nam izrisuje lepe grafe, podatke pa lahko prenesemo tudi na druge strani oziroma aplikacije - na primer na stran www.jogmap.de ali pa v programa Weightbot in RunKeeper za iPhone. Aplikacija Withings na iPhonu izrisuje enake podatke kot spletna stran - od podatkov enega tehtanja pa do grafov čez daljša časovna obdobja.

Tehtnica velja 129 evrov - to sploh ni malo. Razumemo pa, da uporabniki vedno bolj iščejo tehnološko napredne rešitve. V tem primeru čakamo le še vtičnik, s katerim bo tehtnica podatke samodejno sporočala na Facebook.

Tehtnica Withings

Tehtnica z vgrajeno brezžično omrežno kartico.

Izdeluje: Withings, www.withings.com.

Prodaja: Net-IT, www.wifi-tehtnica.si.

Cena: 129 EUR.

Za: Dela to, kar obljublja.

Proti: Stane toliko kot navadna tehtnica in nekaj rabljenih računalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji