Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2013 | Teme: tablica

Vse v enem

HP je po nakupu izdelovalca igralnih računalnikov Voodoo vedno več uporabljal njihovo blagovno znamko Envy. Ta je bila na začetku pridržana za prenosnike najvišjega ranga, v zadnjem času pa se je ime Envy začelo pojavljati tudi na tabličnih hibridih in napravi, ki smo jo dobili v roke tokrat.

Za kratek opis narave HPjevega izdelka Envy Rove 20 smo na koncu izbrali besedno zvezo »računalnik vse-v-enem«, saj je to morda edini skupek črk, ki dodobra opiše to strojno opremo. Rove je na prvi pogled računalnik tipa iMac, ki svoje drobovje skriva v dvajsetpalčnem zaslonu in iz embalaže poleg same naprave vzamemo le še brezžično tipkovnico in miš. Tako smo priča zmogljivemu računalniku, ki na mizi ne vzame veliko prostora, in na tem mestu bi se zgodba lahko končala. A Rove od drugih takih računalnikov ločijo tri lastnosti, ki napravi dajejo še nekaj dodatnih načinov rabe.

Prva in najočitnejša posebnost tako velikega zaslona je plast na dotik, ki operacijskemu sistemu Windows 8 doda nekaj več smisla. Tako je mogoče po vmesniku Metro krmiliti s prsti, ki po površini drsijo teže, kot smo vajeni s tablic in telefonov. Zakaj je tako na večjih zaslonih, je težko reči, a dejstvo je, da je drsenje prstov bolj nadležno kot na manjših površinah.

V tandem z zaslonom na dotik gre druga posebnost HPjevega velikana, stojalo na zadnji strani naprave. V privzetem položaju je povsem skrito v ohišje in Rove je mogoče položiti vodoravno na površino. To se morda sliši trivialno, a je veliko naprav, ki bi lahko delovale kot delovna površina na dotik, pa jih pri tem ovirajo slabo premišljena stojala. Tak je bil Fujitsujev Esprimo, katerega zaslon je bilo sicer mogoče položiti vodoravno na mizo, a ga je držalo stojalo, ki je slabo prenašalo tresljaje, nastale ob dotikanju. Rove ta problem reši tako, da se roka skrije v ohišje in naprava trdno leži na mizi, tako da ni govora o premikanju med rabo. Stojalo je mogoče nastaviti na poljuben naklon zaslona in pri tem svoje delo opravlja vestno, saj je ne glede na kot postavitve zaslon trdno zasidran in inženirji si zanj zaslužijo pohvalo.

Tretja lastnost Rova pa je očem skrita in jo na začetku izdaja le prenosniški napajalnik, ki ga dobimo zraven. Kot smo že rekli, na prvi pogled gre za namizni računalnik »vse v enem« in deluje kot nepremična naprava. Toda v drobovju se skriva šestcelična baterija, ki omogoča delovanje brez priklopa v električno omrežje. Seveda tako ne zdrži dolgo, saj zaslon IPS, ki kaže sliko pri 1600 × 900, zahteva veliko energije. Sicer se HP hvali, da je Rove mogoče »nesti kamorkoli«, kar je za 5,5 kilograma težko napravo nepraktično.

Rove za motor uporablja Intelov procesor i3 in dve reži za pomnilnik, ki lahko zagotovita do 16 Gb pomnilnika. Za grafiko skrbi integrirana kartica Intel HD 4400 in zatikanja na velikem zaslonu nismo opazili, tako da z osmimi Okni ni težav.

Za povezavo v splet Rove uporablja brezžično kartico, ki se je sposobna priklopiti na najnovejša WiFi omrežja a/c. Omrežnega priključka na napravi ni, je pa odsotnost mogoče rešiti z vmesnikom USB. Na prednji strani zaslona je tudi logotip Beats Audio. Zvok, ki ga oddajajo zvočniki, je zadosten in dodatnih zvočnikov nismo potrebovali. HP se je povezal še z oblačno storitvijo Box, ki vam ob stvaritvi računa na Rovu podeli brezplačnih 50 GB prostora za hranjenje datotek.

HP je naredil eno tistih naprav, ki imajo zelo ozek namen rabe in bodo za večino ljudi nepotreben kompromis. Za nekoga, ki se veliko seli in bi rad imel večji zaslon, kot ga premorejo prenosniki, pa Rove le ni najelegantnejša rešitev, saj je pretežak. HP je v Rove vložil veliko truda in z izdelavo upravičil blagovno znamo Envy, a se je pri snovanju malce premalo spraševal, komu bo ta naprava namenjena, saj je praktičnih zgledov rabe zares malo.  

Video

Kako je Rove videti v praksi, si lahko ogledate na tem posnetku: www.monitor.si/rove

HP Envy Rove

Računalnik vse-v-enem.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

Cena: 1000 EUR.

✓    Stojalo, vzame malo prostora.

✗    Drsenje prstov po zaslonu, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji