Objavljeno: 24.4.2007 02:46 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2007

Vse-v-enem v domačem omrežju

Omrežni diski NAS so vedno bolj priljubljeni. Thecusova N1200 je namenjena predvsem domačim uporabnikom, ki ne potrebujejo več kot enega diska, a jim dodatna funkcionalnost veliko pomeni.

Tako kot pred kratkim predstavljeni NAS istega izdelovalca, N5200, je tudi v N1200 vgrajeno stomegabitno omrežno stikalo, in sicer za štiri računalnike. Spredaj ima en vhod USB 2.0, na zadnji strani pa še dodaten vhod USB (spet 2.0) in en vmesnik eSata. Na prednji strani imamo večji gumb za vklop iz izklop ter dodaten gumb za avtomatično kopiranje (prek katerega hitro naredimo varnostno kopijo vsebine priklopljenih naprav USB); med njima je še šest statusnih lučk. Sicer pa je naprava kompaktnih mer, primerljiva s kakšno debelejšo pokonci postavljeno knjigo.

N1200 odpremo z odvitjem dveh vijakov, še dva vijaka pa pritrdita disk v nosilni okvir. Poleg navadnih triinpolpalčnih diskov lahko uporabimo tudi dvainpolpalčne, torej diske, ki so sicer namenjeni prenosnikom. S tem resda izgubimo nekaj pri hitrosti, a prihranimo pri porabljeni energiji in pri teži. Naprava je iz kovine (razen prednje strani, ki je plastična), ki se rada segreje. A dejansko se ohišje uporablja tudi za hlajenje, saj je v stiku s hladilnimi rebri na procesorju, tako da je segrevanje povsem normalno. Na to nas tudi opozorijo navodila.

Procesor je Freescaleov 8347 (arhitekture PowerPC), pomaga mu 128 MB pomnilnika. Vso napravo hladi majhen ventilator, ki nas je hitro začel motiti, saj je glasnejši kot marsikateri računalnik.

Namestitev žal ni potekala brez težav, prej nasprotno. Čarovnik, ki ga uporabimo za prvo konfiguracijo, je brez težav našel napravo, a se je odločil, da našega gesla ne sprejme. Po neuspešnem resetiranju naprave smo vzeli v roke navodila (v digitalni obliki, poleg naprave dobimo le hitri namestitveni vodič), v katerem je opisan postopek, s katerim povozimo vse nastavitve s tovarniškimi, tudi geslo. A kljub temu čarovnik nikakor ni sprejel gesla. Številko IP računalnika je bilo treba ročno nastaviti na 192.168.1.111 in napravo povezati neposredno na računalnik, nato smo lahko prek spletnega brskalnika prišli do uporabniškega vmesnika. Tam smo lahko brez težav uporabili isto geslo, ki ga je čarovnik vztrajno zavračal. Prek brskalnika smo tako nastavili napravo, ko smo jo nato povezali nazaj v omrežje in vse je delovalo brezhibno.

Branje podatkov z diska je razmeroma počasno (velika datoteka: 9,7 MB/s, veliko manjših datotek: 0,49 MB/s), a povsem dovolj za domače uporabnike, pisanje pa je zelo počasno (velika datoteka: 4,2 MB/s, veliko manjših datotek: 0,27 MB/s).

Vmesnik za upravljanje je dokaj preprost, z administratorskim računom lahko dodamo navadne uporabnike in nastavimo dostop do posameznih map. Poleg navadnega omrežnega diska lahko vklopimo večpredstavni strežnik in tudi strežnik iTunes, tako da imajo uporabniki dostop do video posnetkov in glasbe neposredno prek omrežja. Škoda, da vmesnik včasih uporablja tudi prikazna (pop-up) okna, ki jih večina brskalnikov privzeto samodejno blokira. Za domače uporabnike pa zna biti zanimiv predvsem "Download manager", torej upravljalnik za prenašanje datotek iz interneta. Pozna delo z navadnima internetnima protokoloma HTTP in FTP, dobrodošla pa je tudi podpora za BitTorrent. Nastavimo lahko največjo dovoljeno hitrost v obe smeri in koliko časa želimo, da se datoteka po končanem prenosu deli naprej. Žal pa lahko vse to nastavimo le takrat, ko začnemo prenos, pozneje tega ne moremo več spreminjati. Določimo pa lahko urnik prenosov, tako da se ti izvajajo le ponoči, ko sicer interneta ne uporabljamo. Upravljalnik za prenos datotek lahko uporablja le upravitelj. S tem ni načeloma nič narobe, a vendarle bi si marsikdo želel, da bi lahko sam določil, kateri uporabniki smejo z njim prenašati datoteke in kateri ne. Dobrodošel je tudi tiskalniški strežnik, saj ima večina cenejših tiskalnikov le vmesnik USB, prek Thecusa pa lahko tudi tak tiskalnik postavimo v omrežje.

Thecusov strežnik NAS je solidna naprava za uporabnike doma, ki želijo nekaj več kot samo dodatne prostorske zmogljivosti. Je pa seveda res, da moramo k razmeroma visoki ceni prišteti še disk.

Thecus N1200

Kaj: Omrežni disk NAS.

Izdeluje: Thecus, www.thecus.com.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Cena: 219 EUR.

Za: Podpora za BitTorrent, majhnost.

Proti: Nedelujoč namestitveni čarovnik, glasnost ventilatorja, cena. Počasno pisanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji