Objavljeno: 12.6.2018 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2018

Vse bo še dobro …

Vse bo še dobro …

Se še spomnite letošnjega začetka leta ali, še bolje, konca prejšnjega? Ko je kazalo, da bomo z različnimi »kojni« vsi obogateli ... Nekateri so res, nekateri s(m)o modrovali, da je vse skupaj balon, ki se bo ravnokar razpočil, večina pa se jih je opekla. Kajti balon je res počil.

Rekli boste, da je bitcoin danes še vedno skoraj trikrat več vreden, kot je bil lani ob tem času, vendar krivulja ne laže – vrh, ki je bil dosežen okoli novega leta (okoli 20.000 dolarjev za bitcoin), je zelo daleč od današnje vrednosti (okoli 7000 dolarjev). Res pa je, da smo, če smo v najbolj znano kriptovaluto vložili pred nekaj leti, danes še vedno lahko milijonarji. In nekateri tudi so.

Spomnimo se, vsega deset let je tega, kar je nastala domena bitcoin.org, še kakšno leto ali dve po tem pa je bil bitcoin nekakšna novodobna igrača, s katero so se igrali navdušenci. Modrovali so, kaj vse bo z njim mogoče kupovati, kako bo tehnologija, na kateri temelji, spremenila svet, in si ga v temnih ulicah p(r)odajali z ene naprave (telefona) na drugo. Toda navdušencev je počasi postalo toliko in zanimanje tolikšno, da so digitalni kovanci počasi začeli (pri)dobivati nekakšno vrednost, celo tako, ki je merljiva v »pravem« denarju. Dve leti sta bili potrebni, da je vrednost enega bitcoina zrasla na 10 dolarjev, še eno leto, da je dosegla okoli 1000, in nadaljnje štiri, da smo prišli do zgoraj omenjenih 20.000. Vmes pa je bilo seveda kar nekaj padcev – s 1000 so, denimo, padli tudi nazaj na 200 dolarjev.

Rast vrednosti česarkoli seveda pomeni razraščanje »industrije«, ki se zgradi okoli tega. Nastale so menjalnice, ki so olajšale vstop tehnično manj osveščenim uporabnikom in še dodatno povečale dotok denarja, beri zvišale tečaje. Poleg tega, da so bogatenje omogočile lastnikom njih samih (tudi pri nas), so omogočile bogatenje sistema in še posebej tistih, ki so bili v sistemu že dalj časa. Vas to spominja na klasični piramidni sistem? Piramida je dosegla vrh, ko je bilo to jasno vsakomur, saj se je o bitcoinih govorilo na vsakem koraku. O njih so se pogovarjali tako direktorji kot čistilke, z njimi so starše morili celo osnovnošolski otroci, ki so se o tem pogovarjali med odmori. Ne, niso klepetali o igrah, ampak bitcoinih oziroma bogatenju z njimi. In z njimi so nas nagovarjala resna podjetja, kot je Petrol (kjer smo jih lahko kupovali), poleg njih tudi banke, na nekaterih bankomatih smo jih lahko celo »dvigovali«. Seveda niso manjkala niti podjetja, ki so napovedovala, da bodo s tehnologijo veriženja blokov, ki je v ozadju kriptovalut, spremenila svet (BTC).

In kajpak – pojavilo se je veliko modrecev, ki so nas na medmrežju, Facebooku in celo v živo, na seminarjih, prepričevali, da nam manjka le nekoliko vztrajnosti in morda nekaj sto evrov, ki bi jih odrinili za izobraževanje, pa bomo bogati tudi mi. Nekaj jih od tistih časov spremljam tudi sam in prav zanimivo je bilo opazovati, kako so se njihova sporočila »vernikom« spreminjala skozi čas. Začetki so bili vzneseni – kupite, kupite in držite, čim dlje, milijoni bodo nastali kar sami od sebe. Modreci so nam te besede sporočali s tajskih plaž, ki so si jih prislužili na tak način. Zakaj torej ne bi delovalo tudi pri nas? Navsezadnje gredo vrednosti lahko samo še bolj gor, še posebej, če pomislimo, kako malo denarja je za zdaj v sistemu v primerjavi z bankami, zlatom, delnicami, itd. Več denarja pa seveda pomeni le in vedno samo naraščanje tečaja.

Morda bodo kriptovalute, vsaj nekatere med njimi, v resnici imele neko vrednost na veke vekov. Morda bo bitcoin kdaj res dosegel 100.000 dolarjev, morda celo zares že kar letos. Morda pa bo še letos vreden 0 dolarjev. Kdo bi vedel?!

Počasi pa so sporočila postala bolj motivacijsko usmerjena – vzdržimo še malo, zdrs vrednosti je le začasen, še več, kupujmo še več, zdaj ko je bitcoin poceni. Več kot jih bomo kupili poceni, več jih bomo lahko nekoč drago prodali. Predvsem pa – »holdajmo«, držimo jih pri sebi in jih nikakor ne prodajajmo, saj bo vrednost vsekakor ponovno drastično zrasla. Spomnim se celo drastičnih napovedi o 100.000 dolarjih za bitcoin na koncu leta 2018.

No, danes so tudi najglasnejši bitkojnovski motivatorji (evangelisti?) te obljube, no prav, napovedi, požrli. Danes z milim glasom motivirajo le s tem, da bo nekoč zagotovo bolje. Res. Zagotovo! Vmes pa naj se lotimo trgovanja na mikro rasteh in padcih, s katerimi se da, baje, še vedno obogateti. Četudi ti stavki ne prihajajo več s tajskih plaž, ampak iz Ljubljane.

In kako se bo zgodba v resnici končala? Tega ne ve nihče. Morda se celo res nikoli ne bo, morda bodo kriptovalute, vsaj nekatere med njimi, v resnici imele neko vrednost na veke vekov. Morda bo bitcoin kdaj res dosegel 100.000 dolarjev, morda celo zares že kar letos. Morda pa bo še letos vreden 0 dolarjev. Kdo bi vedel?! Če kdo zatrjuje, da to zagotovo ve, zagotovo laže ali pa z vami prepričuje tudi sebe, ker ima v tej zgodbi zajeten finančni vložek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji