Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2011 | Teme: android

Vsak teden nov telefon

Android je najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem na svetu, za to pa se ima zahvaliti izredni prilagodljivosti. Ker je Android sestavljanka, je mogoče prav vsak košček spremeniti po lastnih potrebah in željah. Z malo muje dobi sleherni uporabnik v roke popoln telefon. Skrivnost je v uporabi tako imenovanih zaganjalnikov (ang. launcher).

Google je z Androidom naredil odlično potezo, ko ga je dal zastonj na voljo vsem interesentom. Podjetja so priložnost pograbila z obema rokama in takoj začela klepati lastne preobleke za večjo prepoznavnost med uporabniki. Tako ima Samsung zloglasni vmesnik TouchWiz in HTC opevani Sense. Gre za uporabniški vmesnik in ne za operacijski sistem, kot se je v preteklosti že marsikateri pisun zmotil. Medtem ko so omenjene preobleke običajno poželenja vredne, pa imajo tudi slabo lastnost - zelo težko se jih znebimo. Uporabnik se mora kar precej potruditi in zaobiti zaščito s tako imenovanim root dostopom. Je pa še druga pot. Namestimo si enega izmed zaganjalnikov programov (t. i. "launcher") in si tako precej spremenimo tudi preobleko. V rokah imamo naenkrat čisto drugo napravo. Sledi nekaj najzanimivejših.

LauncherPro

Verjetno najbolj razširjena zamenjava za privzeti zaganjalnik se imenuje LauncherPro. Dodatno vrednost mu ustvarjajo izredni pripomočki (ang. widget), ki omogočajo takojšen vpogled v stike, zaznamke, koledar ali družabna omrežja. Vsebino pripomočki pripnejo na osrednji zaslon telefona, tako da je uporabnik z izbranimi vsebinami vedno na tekočem. Zaganjalnik odlikuje privlačna stilska podoba, ki z minimalističnimi ikonami nadomesti običajno pisanost Androida. V istem slogu so izvedeni tako pripomočki kot ikone za nekaj najbolj priljubljenih programov. Ubijalska pridobitev je njegova izvedba Docka, vrstice z najpogosteje uporabljenimi programi. Ne le, da Dock po želji spreminjamo in ga razširimo z dvema dodatnima vrsticama (na domačih straneh pa si lahko, recimo, določimo 5 × 5 ikon, namesto privzetih 4 × 4), ikonam lahko določimo dve različni vrsti obnašanja. Tako lahko ikono za sporočila namenimo tudi za odpiranje elektronske pošte. Ob kliku se bo odprla aplikacija z SMSi, ob božanju s prstom pa privzeti odjemalec za e-pošto. Primer je zgolj ena izmed številnih kombinacij, ki jih uporabnik poljubno izbira. V eni izmed posodobitev je LauncherPro pridobil zanimive, tudi 3D prehode med zasloni (ang. Transition effect). Dolgočasnemu opravilu po novem določimo animacijo, ki jo bodo mimoidoči spremljali z odprtimi usti.

LauncherPro

Cena: Zastonj, različica s pripomočki 2,46 EUR.

Za: Dobra zamenjava za HTC Sense, "dock", prilagodljivost posameznih elementov.

Proti: Polna različica s pripomočki ni zastonj.

ADW.Launcher

Ob bok zaganjalniku LauncherPro se postavi ADW.Launcher. Znan je kot privzeta izbira "razbitih" Androidov z naloženim CyanogenModom. V njegovem taboru so navadno tisti, ki jim LauncherPro ne sede. Od slednjega se precej razlikuje. Velik poudarek daje hitrosti. Zanj je na voljo največje število brezplačnih tem, s katerimi njegov videz spremenimo skoraj do neprepoznavnosti. Podpira geste, a žal ne v vrstici z najpogosteje uporabljenimi programi. Privzeti gib navzdol odpre opozorila (ang. notifications), ne da bi bilo treba zadeti zgornji rob zaslona, pot s prstom navzgor pa sporočila zapre in popolnoma skrije vrstico z njimi. Seveda lahko namembnost gest spremenimo v, denimo, odpiranje določene aplikacije. Dobrodošla posebnost so osebne bližnjice, imenovane Launcher Actions, s katerimi poenostavimo dostop do nekaterih ključnih funkcij zaganjalnika. ADW omogoča uporabo največ sedmih zaslonov z bližnjicami, a ponuja potratnim uporabnikom, ki bi jih želeli še več, unikatno rešitev. Določimo lahko število vrstic na posameznem zaslonu. Program omogoča prikaz do neobičajnih osem stisnjenih vrstic ikon s povezavami do aplikacij. Glede na to, da je ADW Launcher vse podredil hitremu delu s telefonom, nas neprijetno preseneti občasno zatikanje, ki je pogostejše na starejših telefonih. Bržkone je to cena za visoko stopnjo prilagodljivosti in veliko število nastavitev, ki jih ima zaganjalnik. Na tržnici Android Market je moč dobiti tudi različico EX, ki doda nove sezname aplikacij, prehode med zasloni, ikone in še več spremenljivosti.

ADW.Launcher

Cena: Brezplačno, različica EX 2,30 EUR.

Za: Silno veliko število tem in nastavitev.

Proti: Slab "dock", občasno zatikanje na nekaterih telefonih.

GO Launcher EX

Zaganjalnik GO Launcher EX je mojster posnemanja. Na prvi pogled se zdi, da si je za zgled vzel zaganjalnik LauncherPro, vendar kaj hitro uvidimo, da mu ne manjka niti priboljškov ADW.Launcherja. Vsebuje najboljše od obeh zgoraj opisanih programov. Tako ima odličen Dock s podporo gestam in veliko razširitvenih tem, s katerimi mu predrugačimo videz. Teme in pripomočke prenašamo bodisi z Marketa bodisi iz namenske trgovine GO Store. Zaganjalnik močno spremeni seznam aplikacij (ang. App Drawer), ki razvrsti nameščene pripomočke glede na delovanje. Programi so razvrščeni v tri skupine, All, Recent in Running. Zadnje navedeni pogled prikaže trenutno delujoče programe, ki jih je moč s priročnim seznamom tudi zapreti.

GO Launcher EX

Cena: Brezplačno.

Za: "Dock", teme, seznam programov.

Proti: Nima svojih pripomočkov.

Zeam Launcher

Zeam je minimalističen zaganjalnik, primeren za nezahtevne uporabnike, željne hitrosti. Vse v zvezi z njim daje občutek hitrosti. Posebnih nastavitev nima, zato deluje "iz škatle". Slednje bodo znali ceniti tisti, ki se jim ne ljubi poglabljati v številne možnosti, s katerimi se dičijo konkurenčni programi. Kljub enostavnosti pozna Zeam napredne geste, saj je poleg giboma navzgor in navzdol možno poljubno dejavnost pripeti še dvojnemu dotiku zaslona in fizičnemu gumbu Home. Zeam vidimo zgolj kot zamenjavo za privzeti zaganjalnik, ki je bil predhodno naložen na telefon in je osrečeval svojega lastnika, dokler mu ni zmanjkalo prostora za nove ikone, bodisi v zagonski vrstici Dock ali na namizju.

Zeam Launcher

Cena: Brezplačno.

Za: Hitrost, enostavnost, geste.

Proti: Malo nastavitev.

MXHome

Po namestitvi zaganjalnika MXHome je na prvi pogled vse videti dokaj običajno. Dock je spodaj, ikone na namizju so malce spremenjene, kar je v navadi, in med zasloni, ki jih je privzeto pet, se premikamo s potegom prsta na levo. Prva prava sprememba je opazna, če na prvem zaslonu namesto v levo izvedemo gib v desno stran. Takrat dobimo na zaslon številko nič (CoverPage), ki se spreminja glede na položaj telefona (in s tem gledalca) in zato daje občutek tretje dimenzije. Kaj bo prikazano na tem posebnem zaslonu, je stvar nastavitev in trenutne teme, ki jo zlahka zamenjamo. Zaganjalniku je moč nastaviti različne prehode med zasloni in spreminjati seznam programov, ki ga je moč sortirati po abecedi, datumu ali kategoriji programov.

MXHome

Cena: Brezplačno.

Za: Uporaben seznam programov, čudovit zaslon CoverPage.

Proti: Majhno število različnih tem.

Launcher 7

Sodite med številne tehnične navdušence, ki jim vzbuja skomine sodoben in drugačen vmesnik telefonov z Windows Phone 7, pa ste se kljub vsemu (seveda pravilno) odločili, da zvestega Androida zaradi novega lišpa ne gre zapustiti na rovaš inferiornega operacijskega sistema? Še vedno cedite sline, ko vam privlačne ploščice plešejo pred očmi? Priznamo, tudi nam. Prava rešitev za vse nas je zaganjalnik Launcher 7. Slednjemu resda manjka mišic konkurenčnih zaganjalnikov ADW ali Launcher Pro, vendar mu uspe poustvariti pristni občutek enostavnosti vmesnika WP7. Z njim bomo držali v rokah povsem drug telefon. Program krasi občutek za podrobnosti, tudi vrstica za obvestila in tako imenovane žive ploščice (Live Tiles), ki znajo prikazati dinamične informacije. Tako ploščica za klicanje sporoča število zgrešenih klicev, tista za sporočila število neprebranih SMSov in tako naprej. Zaganjalniku ne manjka podpore pripomočkom, tako da si zlahka omislimo vremensko napoved ali stanje baterije v slogu Windows telefona. Launcher 7 je brezplačen, a z veseljem prispevamo kakšen evro avtorju v znak podpore odlično opravljenemu delu, to pa nam v zahvalo odstrani oglase iz nastavitev aplikacije. Zaganjalnik z več zabave bomo težko našli.

Launcher 7

Cena: Zastonj, donacija 0,99 EUR.

Za: Cena, zvest posnetek WP7, žive ploščice, zabavnost.

Proti: Manj zmogljiv od konkurence.

SlideScreen

Zaganjalnik SlideScreen je nekaj posebnega. Zamenjave dela z zasloni in zaganjanja programov se loti na samosvoj način. Razvili so ga v podjetju Larva Labs in ga poimenovali kar Pametni zaslon ali, po angleško, Intelligent Home Screen. Zaslon je le en, a to ne bi smelo motiti nikogar, saj dodobra izkoristi prostor, ki ga ima na voljo. Razdeljen je na tri neenake tretjine, pri čemer so v zgornji tretjini osebne vrstice s klici, sporočili, e-pošto in koledarjem. Nekje na sredini je razmejitvena tretjina, ki prikaže informacije o signalu, bateriji, datum, čas in vreme. Pod njo so preostale štiri vrstice, Google Reader, Facebook, borzne informacije in Twitter. Srednjo tretjino uporabnik pomika gor ali dol. V prvem primeru se spodnje informacije širijo, a obenem izgubljajo koledar, nato elektronska pošta, sporočila in na koncu še klici. Ko srednjo tretjino s prstom pomaknemo čisto na zgornji rob zaslona, se celotna površina zaslona nameni eni izmed spodnjih kategorij. Spreminjamo jih s pritiskom na ikono skupine, ki je ob premiku tretjine zamenjala informacijo o vremenu. Zaganjalnik pozna dva pogleda, osnovnega z informacijami in tistega z aplikacijami, ki ga prikličemo s tipko Menu. V slednjem imamo nekakšno hitro izvedenko različnih zaslonov, na katere lahko pripnemo pogosto uporabljane aplikacije in z vnovičnim pritiskom tipke Menu prikličemo nastavitve. V njih izklopimo nezaželene pasice osnovnega pogleda, vnesemo prijavne podatke zanje, če tega nismo storili že ob prvem zagonu, izberemo prikaz vrstice stanja z obvestili, orientacijo in še kaj bi se našlo. Nazaj v osnovni pogled nas pelje gumb Nazaj (Back).

SlideScreen

Cena: Zastonj, različica Pro 4,94 EUR.

Za: Povsem nov način uporabe telefona, učinkovitost in preprostost.

Proti: Slabše izvedeno zaganjanje drugih aplikacij, različice Pro Slovenci ne moremo kupiti.

SPB Shell 3D

Najdražji in najlepši zaganjalnik med predstavljenimi programi je SPB Shell 3D. Daleč najopaznejša pridobitev po namestitvi SPBja je 3D vrtiljak navideznih zaslonov, kjer neprestano nekaj skače, se sveti ali bliska. Blišč, torej. Vendar to na srečo ni vse, saj zaganjalnik SPB Shell 3D prinese tudi nekaj pripomočkov, ki so tako uporabni kot lepi. Vsa lepota razen luknje v denarnici ne terja večjega davka na račun dolgoživosti baterije ali preobremenitve sodobnih procesorjev. Novejše naprave bodo posebne učinke zlahka predvajale presenetljivo gladko. Seznam nameščenih aplikacij ni bistveno spremenjen, dobrodošla je informacija o tem, katere aplikacij že imajo bližnjico na enem izmed namizij. Malo zmoti za tako visoko ceno neobičajna priklenjenost na pokončni prikaz zaslona ter pomanjkanje živih ozadij, ki pa jih ob vsem blišču niti ne pogrešamo.

SPB Shell 3D

Cena: 10,56 EUR.

Za: 3D učinki, gladkost.

Proti: Cena, le pokončni pogled.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji