Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2022

Vsak dan pametnejši sesalnik

Robotski sesalniki nikakor niso več nova tehnologija. Razlike med modeli se manjšajo, novosti med generacijami ni več toliko kot nekoč. Tokrat smo preizkusili nov iRobotov izdelek, ki želi z močjo umetne inteligence postati nepogrešljiv družinski pomočnik.

Da je Roomba j7+ premijski izdelek, je opazno že ob odpiranju. Z nekaj premisleka nam je iz škatle uspelo izvleči polnilno postajo, ki vsebuje hranilnik odpadkov z zanimivim usnjenim detajlom, in sesalnik. Ta je že na pogled nižji od sorodnih izdelkov, kar bo razveselilo vsakogar, ki si lasti sedežno garnituro ali drug kos pohištva, pod katerim se nabira prah, a ga robotski sesalniki ne dosežejo.

Ob prvem čiščenju smo se lahko prepričali, da se naprava res odlično znajde v prostoru. Vrstni red čiščenja je nekoliko drugačen, kot smo bili vajeni pri napravah prejšnjih generacij – Roomba j7+ najprej sistematično pomete osrednji del prostora, šele proti koncu se loti pometanja ob robovih in kotih prostora. Zdi se, da je to dobra taktika, a le če baterija naprave zdrži do konca cikla. V nasprotnem primeru utegnejo biti bodoči kupci razočarani, kot smo bili tudi mi. Ob prvem poskusu čiščenja povprečno velike kuhinje in dnevne sobe, se je sesalnik vrnil na postajo, izpraznil umazanijo, a že bežen pogled na tla je pokazal, da je ob pohištvu in ob stenah ostalo še veliko umazanije. Ob pregledu obvestil na telefonu smo ugotovili, da se je sesalnik med delom odpravil napolnit svojo baterijo in se bo čez slabo uro vrnil ter dokončal začeto.

Čeprav ne gre za najmočnejši model sesalnika na tržišču, lahko mirno zatrdimo, da je med našim testom z odliko opravil preizkus svoje (umetne) pameti. Nastavljali smo mu pasje igrače, kable USB in copate. Vsem se je spretno izognil, največkrat brez dotika, in jih zabeležil na tlorisu stanovanja. Po končanem delu nas je o bližnjih srečanjih z neznanimi predmeti obvestil v aplikaciji in prosil za pomoč pri klasifikaciji. Kolegi, ki so napravo preizkušali dlje, trdijo, da je učenje obrodilo sadove. Pri naslednjih sesanjih je sesalnik še bolje prepoznal predmete, ki jih lahko odrine, in tiste, ki se jih je bolje izogniti. Saj veste, da ne pride do zapletanja v vrteče se dele sesalnika ali, še huje, neprijetnega srečanja z ostanki hrane ali s kriptonitom robotskih sesalnikov – iztrebki domačih živali.

Poleg zavidljivih algoritmov utegne sesalnik mnoge kupce navdušiti z nizkim profilom. Ta mu omogoča manj zatikanja in sesanje tudi tam, kamor sesalniki z radarji, lidarji in s senzorji IR ne morejo. J7+ za svojo navigacijo namreč uporablja kamero. Ta sicer za dobro delovanje zahteva nekaj več svetlobe, zadovoljivo pa si sesalnik delovno okolje osvetli z vgrajenim žarometom. Uporaba kamere namesto drugih metod lahko zmanjša učinkovitost sesanja v nočnih urah, a rabo sesalnika v tem mirnem času dneva tako in tako odsvetujemo. Čeprav je sesalnik med pometanjem tih, bo zvok samodejnega praznjenja pobranih smeti skoraj gotovo prekinil počitek ali spanec ljudi in živali.

Sesalnik občasno prekine delo, se izprazni, morda še napolni baterijo in čez kako uro nadaljuje delo.

Če smo pri preizkusih v preteklosti okarali podjetje iRobot, da je kartiranje sob premalo zmogljivo, smo bili tokrat prijetno presenečeni nad napredkom. Če sesalniku dovolimo, da se sprehodi po prostorih, si bo dovolj hitro ustvaril podobo sesalnih površin, ki jih bo z vsakim obhodom še izboljšal. Zapomnil si bo tudi položaje predmetov, vrat in oken v prostorih ter si naslednjič z njimi pomagal pri navigaciji. Prepoznal bo in na zemljevidu označil različne vrste talnih oblog in to upošteval pri svojem delu. Sesalnik se zna prebiti tudi med nogami stolov in drugimi ovirami, kar nekoliko zmanjša potrebo po umikanju pohištva pred sesanjem, a za popoln rezultat bo vedno bolje umakniti stole, rože in druge ovire.

Ker ima sesalnik le en gumb, ga bomo v veliki večini primerov upravljali z mobilno napravo. Še najbolje bo, če sesanje avtomatiziramo, kar lahko opravimo s povezovanjem začetka dela s fiksno uro, ali pa nastavimo avtomatiko, ki bo pometanje sprožila, ko zapustimo dom.

Po preizkusu se lahko upravičeno vprašamo, ali je J7+ najboljši izdelek iz družine iRobot do zdaj. Odgovor ni enoznačen, vsekakor pa je pritrdilen, če iščete sesalnik, ki se bo učinkovito gibal po prostoru in hkrati pazljivo in dobro opravil svoje delo ter samodejno zaznal bolj umazana področja. In se nato samodejno izpraznil.

Podjetje iRobot med lastnostmi sesalnika zelo izpostavlja sposobnost učenja, a tega ni mogoče presoditi po nekaj dneh uporabe. Za konec pa seveda ne smemo pozabiti na največjo pomanjkljivost preizkušene roombe – visoko ceno.

iRobot Roomba j7+

Pametni robotski sesalnik, ki se zna učiti.

Izdeluje: www.iRobot.si

Cena: 1.000 EUR

Za: Nizek profil, inteligentno delovanje.

Proti: Zelo glasno praznjenje shrambe za pobrano umazanijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji