Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2015

Vrnitev odpisanih

Vrnitev odpisanih

Microsoft je morda našel način, kako bi se lahko vrnil med glavne igralce na področju mobilnih naprav. Strategija, kot kaže, zajema več dejavnikov, ki počasi curljajo v javnost. Najbolj preseneča namig, da se ukvarjajo s prilagoditvijo Windows 10 za telefone z Androidom. Tako bi imeli uporabniki prosto izbiro, kateri operacijski sistem si bodo namestili. Na Kitajskem to že prezkušajo z družbo Xiaomi. Prav tako nenavadna je napoved, da bodo digitalno pomočnico Cortano, biser iz okolja Windows Phone, očitno ponudili tudi na platformah iOS in Android. Menda v različici s precej več umetne inteligence, ki bo med drugim znala »razumeti« elektronsko pošto in vnaprej predvideti uporabnikove potrebe in obveznosti. Po slabem letu dni je to skoraj popoln zasuk v strategiji podjetja iz Redmonda, vsaj glede na prejšnje vodstvo. Potemtakem njihova lastna strojna oprema spet visi v zraku.

❘❙❚❘❙❘❘  17 - 03 - 2015

Microsoft si zelo močno želi, da bi poleti, ko bo po napovedih na voljo nova različica Windows 10, praktično vsi dosedanji uporabniki Oken preklopili nanjo. Tega si želijo tako močno, da so na nedavni konferenci na Kitajskem napovedali, da bo nadgradnja na Windows 10 brezplačna za vse uporabnike, tudi tiste, ki nimajo potrdila o pristni različici. Z drugimi besedami, legalno bo mogoče brezplačno nadgraditi tudi piratske namestitve Oken. Čeprav naj bi ta potem še naprej ostala »nelegalna«, so hitro pojasnili. Kakorkoli že, predvidevamo lahko, da bodo mehanizmi proti piratstvu v Windows 10 taki, da se jim bolj splača zdaj legalizirati nelegalne različice in s tem »počistiti« osnovo za prihodnost. Ta tako ali tako ne bo brezplačna!

❘❙❚❘❙❘❘  05 - 03 - 2015

Evropski birokrati so prišli do nove pogruntavščine – elektronska knjiga v bistvu ni knjiga. Evropska komisija je zagrozila, da bo tožila Francijo in Luksemburg, ker tam elektronske knjige prodajajo po znižani davčni stopnji (5,5 % oziroma 3 % namesto 20 % oziroma 18 %), tako kot papirnate knjige. Tolmačijo namreč, da za elektronske knjige potrebujemo računalnik ali poseben bralnik, zato so elektronske knjige v bistvu storitev, storitve pa so obdavčene po višji stopnji. Če bodo uspešni, ima lahko tožba posledice tudi v drugih državah, in to ne samo na področju knjig, temveč tudi pri prodaji filmov in glasbe. Davčni vampirji, ni kaj.

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 03 - 2015

Izdelovalci naprav IoT (Internet of Things) počasi začenjajo udejanjati neposredno povezovanje med temi izdelki, kar naj bi prineslo nove možnosti rabe in s tem novo vrednost. Lep zgled je nenavaden pripomoček za boljše spanje Withings Aura, ki zaznava uporabnikovo fazo (in s tem menda kakovost) spanja ter pri tem oddaja sproščujoče zvoke in svetlobo. Po novem pa zna komunicirati tudi z Googlovimi termostati Nest (morda najbolj znana naprava IoT) in samodejno uravnavati temperaturo v stanovanju, v skladu s tem, ali uporabnik spi ali se prebuja. Spretna zamisel.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 03 - 2015

Kljub temu da je Google svoj doslej najodmevnejši projekt Glass nedavno »resetiral«, še naprej intenzivno razmišlja o navidezni (VR) in povečani (AR) resničnosti. Najnovejši podatki iz Silicijeve doline pričajo o tem, da Google pripravlja različico operacijskega sistema Android, ki bo namenjena napravam za povečano resničnost. Sistem naj bi bil prosto dostopen vsakomur. Taka strategija  jim je v preteklosti že pomagala pri pametnih telefonih za dosego vodilnega tržnega deleža. Pravi cilj pa so aplikacije AR/VR, o katerih še skrbno molčijo. Menda pa tudi v sosednjem mestecu Cupertin že kar intenzivno eksperimentirajo z izdelki AR …

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 03 - 2015

Ko smo že pri Applu, mnogi menijo, da je bila največja novost v Applovi nedavni spomladanski predstavitvi izdelkov pravzaprav novo ogrodje Apple ResearchKit za aplikacije na telefonih, namenjene raziskovalcem na področju medicine. Zanimiva zamisel naj bi omogočala možnost anonimnih skupinskih preizkusov in računalniško učenje za boj proti boleznim. Med načrti je, denimo, zaznavanje zgodnjih simptomov Parkinsonove bolezni s pomočjo analize zvoka uporabnikov. S senzorji bodo merili držo, hojo, ravnotežje. Prihajajo rešitve za zaznavanje astme in pomoč v boju proti njej, pa za bolezni srca in ožilja. Pri teh zbiranjih podatkov za raziskave Apple jamči, da uporabnikovi zasebni podatki ne bodo vidni. Mnogi menijo, da je to pomembnejša novost kot Apple Watch.

❘❙❚❘❙❘❘  18 - 03 - 2015

Avtomobili, ki znajo voziti samodejno, prihajajo hitreje, kot se morda zdi. Družba Delphi, velikan med izdelovalci ključnih avtomobilskih delov, prav v teh dneh pošilja na samodejno vožnjo, na navadnih cestah in v rednem prometu, posebej prirejen Audi Q5, ki bo prevozil 5600 kilometrov dolgo pot med San Franciscom in New Yorkom. Poleg demonstracije zmožnosti je to obenem učna vožnja za računalnike, ki s tem pridobivajo »digitalne izkušnje«. Medtem so drugje izračunali, da bi utegnili samo v ZDA z vozili, ki vozijo samodejno, prihraniti kar okoli 190 milijard dolarjev na leto z manjšimi stroški za zavarovanja, škodo in zdravljenje poškodovancev. Trdijo, da smo kljub drugačnemu vtisu prav ljudje najmanj zanesljiv člen v avtomobilu.

❘❙❚❘❙❘❘  14 - 03 - 2015

Zlonamerni programi, ki zahtevajo odkupnino za dekodiranje šifriranih datotek ob vdorih, kot je CryptoLocker, postajajo vedno bolj dovršeni. Ne samo, da koda teh črvov hitro mutira in jo je zato težko zaznati, postaja tudi vedno pametnejša pri izboru datotek, ki so dragocene za uporabnike. Derivat z imenom TeslaCrypt,  denimo, pozna ključne datoteke priljubljenih iger, na primer tam, kjer je shranjen trenutni status, nivo ali profil uporabnika, in jih šifrira z algoritmom AES. Zdravilo je znano – plačati je treba protivrednost okoli 400 do 500 dolarjev v bitconih, da vam zaklenjeno spet odklenejo. Digitalni terorizem, v pravem pomenu besede. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji