Objavljeno: 4.4.2005 11:45 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2005

Vrhunski Palm

Ni še dolgo tega, kar so podjetja nove ročne računalnike predstavljala s takim tempom, da so jih kupci (pa tudi novinarji) komajda dohajali. Časi se spreminjajo, igralcev na tem trgu je manj (Sony se je skoraj že dokončno poslovil), tisti, ki ostajajo, pa so "počasnejši" in novosti predstavljajo preudarneje.

V palmovskem svetu ostaja PalmOne bolj ali manj sam (če ne štejemo telefonskih modelov podjetij, kot je npr. Samsung), pa se o njem širijo govorice, da preizkušajo tudi alternativne operacijske sisteme, kot sta Linux in Microsoftov Windows Mobile (PocketPC). PalmSource (ki razvija PalmOS in je neodvisno podjetje od PalmOne) je že pred nekaj meseci razvil PalmOS 6 (z imenom Cobalt) in ga ponudil razvijalcem strojne opreme, vendar izdelkov s tem operacijskim sistemom še ni na trgu. So pa na voljo naprave s (tudi novim) operacijskim sistemom 5.5 (Garnet). Najnovejši PalmOne Tungsten T5, ki smo ga preizkusili, je ena izmed njih.

Gre za vrhunski ročni računalnik v vseh pogledih. Lahko se pohvali tako s hitrostjo kot s programsko in strojno opremljenostjo. ARMovski procesor deluje s frekvenco kar 416 MHz, kar se pozna predvsem pri delu ob hkratnem predvajanju glasbe MP3 (priložen je predvajalnik RealOne), saj upočasnitve sploh nismo opazili. Tudi odpiranje Wordovih in Excelovih datotek s priloženim programom Documents to go 7.0 je hitro in enako uporabno kakor odpiranje že zmanjšanih in prilagojenih "pravih" datotek za ta program. Predvsem pri delu s preglednicami je silno koristna možnost obračanja zaslona za 90 stopinj, ki jo omogoča operacijski sistem. Vodoravne preglednice pri ločljivosti 320 × 480 pik in s spremenljivo velikostjo pisav so že zelo uporabne. Tako kot pri predhodniku T3 je polje za pisanje grafitov programsko in ga lahko po želji prikažemo (in s tem delovno površino zmanjšamo na 320 × 320 pik) ali pa tudi ne. Razlika je v tem, da T5 pri ločljivosti 320

Nov operacijski sistem po novem podpira "pravi" datotečni sistem in ima v ta namen vgrajen tudi poseben raziskovalec (kar Microsoftov tabor premore že od samega začetka, v palmovskem svetu pa smo morali v ta namen namestiti dodatne programe in gonilnike). To je še posebej koristno, ker ima T5 kar 256 MB pomnilnika flash, od katerih jih je 160 MB na voljo za datoteke in podatke, 55 pa za namestitev programov. Priložena programska oprema omogoča, da T5 na računalnik priklopimo tudi kot običajen zunanji disk USB. To delo z datotekami nedvomno olajša (Sonyjevi Clieji so to omogočali že pred leti, za Palma pa je bilo treba namestiti ustrezen preizkusni program).

Priloženi program Documents To Go omogoča odpiranje in urejanje Wordovih in Excelovih datotek.

Za povezovanje je vgrajen že običajni infrardeči vmesnik in seveda bluetooth. Prek slednjega (in telefona GSM/GPRS) se lahko povežemo v internet in uporabimo zelo dober priloženi program za elektronsko pošto VersaMail (podpira POP3 in IMAP) ali spletni brskalnik VersaMail (oba sta odlična tudi v obrnjeni, vodoravni obliki zaslona). Škoda, da sicer tako "poln" ročni računalnik ne premore tudi podpore brezžičnemu omrežju (Wi-Fi). Ta je na voljo kot nadgradnja v obliki kartice SD, ki ji je priložen tudi odjemalec VPN (PPTP). To bodo cenili predvsem poslovni uporabniki, ki jim je T5 tudi namenjen.

T5 je vrhunski ročni računalnik, ki mu "manjka" pravzaprav le eno - telefon. No, tistim, ki bi si želeli tudi to, bo kmalu na voljo PalmOne Treo 650, ki ga že nestrpno pričakujemo.

PalmOne Tungsten T5

Kaj: Vrhunski ročni računalnik z operacijskim sistemom PalmOS.

Izdeluje: PalmOne, www.palmone.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 118.752 tolarjev.

Za: Odličen zaslon, izredna hitrost, opremljenost (tudi programska).

Proti: Visoka cena. Ni zložljiv kot predhodnik Tungsten T3. Wi-Fi na voljo le kot razširitvena kartica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji