Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, projektor

Vrhunski LCD proti osnovnemu DLP

Potem ko smo se v marčni številki na testu projektorja Panasonic PT-AE4000 pritožili nad revno izbiro kakovostnih projektorjev za domači kino, smo kmalu po izidu revije dobili na preizkus projektor Epson TW4400 in projektor Optoma HD 20. Gre za projektorja iz različnih taborov; prvi je zasnovan na tehnologiji LED, drugi na LCD. Projektorja sta tudi iz bistveno različnih cenovnih razredov; pri prvem gre za vrhunski, pri drugem pa za vstopni model.

Že večkrat smo pisali, da se projektorji s tehnologijo LCD, ki so na začetku razvoja zaostajali za tehnologijo DLP (predvsem po kontrastu in intenzivnosti barv), že nekaj časa enakovredno merijo s projektorji iz "elitnega" tabora DLP (pri čemer puščamo projektorje s hibridno tehnologijo LCoS onkraj konkurence). Konkurenca s strani izdelovalcev projektorjev LCD je tudi zbila cene projektorjev DLP in jih tako rekoč izenačila s cenami projektorjev LCD. Razlike med njimi so samo še v finesah, na ceno pa vplivajo predvsem dodatne "tehnikalije" (zmogljivost slikovnega procesorja, možnosti kalibracije slike, kakovost leč, fleksibilnost postavitve ipd). Projektorja na tokratnem testu sta bila kot naročena za primerjavo obeh tehnologij in njune praktične uporabnosti, predvsem kar zadeva prijaznost do uporabnikov.

Epson TW4400

Leto je naokoli in Epson predstavlja že četrto generacijo projektorjev za domači kino v polni visoki ločljivosti 1920 × 1080 pik. Medtem ko so lani predstavili kar pet različnih modelov, sta letos nova modela samo dva, TW4400 in TW5500, ki se razlikujeta po nekaterih podrobnostih. Preizkusili smo za četrtino cenejši model TW4400. Oglejmo si najprej "zgodovinski razvoj" projektorjev Epson v priloženi tabeli. Od prvega modela visoke ločljivosti pred štirimi leti se je ob praktično enaki ceni bistveno spremenil predvsem kontrast.

Tabela z rezultati

Oba Epsonova projektorja sta neposredna konkurenta projektorju Panasonic AE4000, o katerem smo pisali v marčni številki (in prihajajočemu projektorju Sanyo PLV-Z4000 - o predhodniku PLV-Z2000 smo pisali aprila 2008), saj imajo projektorji številne podobnosti (od oblike naprej, ki pa je pri Epsonovih vsaj nekoliko bolj všečna). Prav tako so tako rekoč povsem enake možnosti optike, sliko lahko vertikalno zamaknemo v obeh smereh za 100 % in horizontalno za 50 % (kdo bi se nemara pritoževal, zakaj so nastavitve optike - zoom in ostrina - samo ročne in ne motorizirane) in tudi dvakratni zoom pripomore k fleksibilnosti postavitve projektorja v domačem kinu. Po vključitvi najbolj preseneti tiho delovanje ventilatorja (ob običajni uporabi v zatemnjenih prostorih), saj je tako rekoč neslišen. Na menujih lahko izbiramo med sedmimi osnovnimi že nastavljenimi načini slike (Dynamic, Living Room, THX, Theater, Theater Black 1, Theater Black 2, x.v. Color), če pa želimo, lahko številne parametre slike še dodatno "sfriziramo". Daljinec ima 25 najpotrebnejših tipk, ki so premišljeno razporejene. Lani je Epson prvič v skladu z "modnimi trendi" v projektorje vgradil slikovni procesor z možnostjo interpolacije video slik. V letošnjih modelih je ta procesor še izboljšan, izbiramo lahko med tremi različnimi načini. Interpolacijo lahko tudi izključimo, če želimo filme gledat tako, kot so bili posneti, oziroma kot jih vidimo v kinu. Pri najučinkovitejši interpolaciji zaradi obilnega dodatnega procesiranja slike prihaja do že opaznega zamujanja zvoka, zato moramo v ojačevalcu vsekakor imeti možnost nastavitve zvokovne zamude.

Za tiste s posebej "izbranim okusom" pa še vedno ostaja na izbiro projektor Epson TW5500, ki je za tretjino dražji. Ponaša se s posebnimi LCD čipi D7 ("inorganic"), s kontrastnim razmerjem 1 : 200.000 (namesto "samo" 130:000 : 1), z 12-bitnim barvnim procesiranjem (namesto 10-bitnim) in z izboljšanim video procesorjem (HQV) ter profesionalnimi možnostmi kalibracije slike. Podobno kot pri projektorju Panasonic AE4000 lahko sliko razdelimo na dva dela in neposredno primerjamo učinke spreminjanja nastavitev. Ne nazadnje je ohišje namesto "navadne" bele barve v "profesionalni" črni barvi. Skratka, za prave profesionalce.

Epson TW 4400

Kaj: Projektor za domači kino.

Tehnologija: 3 × čip LCD 1,8 cm.  

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.     

Kontrast: 1 : 130.000 .

Svetilnost: 1600 lumnov.  

Glastnost: 22 dB.  

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.  

Cena: 1717 EUR.

Za: Dober slikovni procesor, tiho delovanje.

Proti: Cena.

Optoma HD 20

Optomo bolj poznamo kot izdelovalca vrhunskih projektorjev DLP iz višjega cenovnega razreda (preizkusili smo že HD80 in lani HD82, trenutno pa čakamo na najnovejši HD86, ki stane skoraj 5000 evrov).

No, Optoma HD 20 je prvi projektor polne HD ločljivosti (pri čemer je Optoma opustila proizvodnjo projektorjev polovične HD ločljivosti!), ki je (v Ameriki) prebil magično mejo 1000 dolarjev (to v Evropi pomeni 1200 evrov). Še pred petimi leti bi tak projektor stal vsaj petkrat več. Za tako nizko ceno ne moremo pričakovati čudežev, vendar pa bo v večini praktičnih primerov projektor lahko odlično opravljal svojo osnovno nalogo: prikazoval kakovostni video. Najprej naj opozorimo na visoko svetilnost 1700 lumnov, kar mu daje dovolj svetlobne "rezerve" tudi za uporabo ob manj ugodnih svetlobnih razmerah. Kontrast (1 : 4000) je za današnje razmere res bolj skromen (v primerjavi s projektorji LCD), kar pa bomo opazili le v ekstremnih razmerah v zatemnjenem prostoru (temne filmske prizore, odjavne špice filmov), ko globina črne "barve" ne bo prav zelo "globoka". Projektor za povečanje kontrasta ne uporablja zaslonke, temveč kontrast poveča s prilagajanjem svetilnosti žarnice (ki pa se ne more odzvati tako hitro kakor zaslonka). Ker ima projektor en sam čip, dosega različne barvne odtenke s pomočjo barvnega kolesa s šestimi barvnimi segmenti, ki se vrti s štirikratno hitrostjo osveževanja slike; to je dovolj, da mavričnega učinka skoraj ne bomo mogli opaziti. S pomočjo nastavitev na menujih (in testnega DVDja) lahko barvne odtenke zelo približamo naravnim. Daljinec je enak kot pri drugih modelih Optome, ima 25 tipk, standardni uporabniški menuji pa so pregledni in enostavni za uporabo. Projektor najbolj "varčuje" pri objektivu (lečah), zoom je zelo skromen in objektiv lahko samo minimalno premikamo po vertikali, po horizontali pa sploh ne. To pomeni, da so možnosti njegove postavitve zelo omejene. Projektor ima vse potrebne priključke, vendar lahko pričakujemo optimalno sliko le na priključku HDMI.

Optoma HD 20 je odličen projektor za svojo (predvsem ameriško) ceno. Lahko si ga predstavljamo kot drugi družinski projektor (če je prvi na primer kak vrhunski Sony ali JVC s hibridno tehnologijo LCoS za pravi domači kino), ki ga je enostavno prenašati iz sobe v sobo (ali k prijateljem), s katerim se bodo otroci igrali računalniške igrice, s katerim bomo predvajali digitalne družinske fotografije ali brskali po internetu. Testna projekcija popotniških fotografij (in video posnetkov) ob hkratni uporabi spletnega atlasa Google Earth je pri gledalcih vzbudila navdušenje!

Optoma HD 20

Kaj: Projektor za domači kino.

Tehnologija: 1 × čip DLP 2 cm.   

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.     

Kontrast: 1 : 4000 (1 : 500 ANSI).

Svetilnost: 1700 lumnov.

Izdeluje: www.optoma.com.    

Prodaja: Center projekcije, www.centerprojekcije.si.

Cena: 1199 EUR.

Za: Majhnost, svetlobna jakost, odlično razmerje cena/kakovost.

Proti: Glasen ventilator, nefleksibilnost postavitve.

Vedeti moramo, kaj potrebujemo

Kakovost slike pri obeh projektorjih je, kljub bistveni razliki v ceni, v normalnih okoliščinah (nezatemenjenih prostorih) primerljiva, še posebej, če uporabljamo digitalne izvore slike (HDMI). Epson se s pomočjo slikovnega procesorja bolje odreže pri analognih izvorih slike in zahvaljujoč visokemu nazivnemu kontrastu (ki ga doseže z aktivno zaslonko) so temne filmske scene bolj izrazite, Optoma je priročna za prenašanje. Če vemo, s kakšnim namenom kupujemo projektor, se bomo zagotovo pravilno odločili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji