Objavljeno: 25.11.2014 | Monitor December 2014 | Teme: tablica

Vrhunske tablice

Obstajajo tablice, ki se prodajajo v supermarketih in obstajajo tablice, ki se cenijo, če parafraziramo znani reklami slogan. Slednje so sicer dražje, vendar tudi v vseh pogledih boljše. Katere so najboljše, pa si lahko preberete na naslednjih straneh.

Še vedno v znamenju jabolka

Po pregledu najboljšega, kar lahko ponudi telefonska konkurenca, objavljenem v prejšnji številki naše revije, je naslednji logičen korak primerjava tablic, ki zadnje čase doživljajo korenite spremembe v razmerjih moči.

Ko so v Applu predstavil iPad, so upali, da so dostavili še en izdelek, ki se bo prodajal tako dobro kot iPhone. Ta že od leta 2007 Applu prinaša največ denarja in apetiti ob predstaviti iPada so bili temu primerni. Prvih nekaj let so se Applove tablice prodajale odlično, zadnji dve leti pa se je krivulja malce umirila. Razlag za takšno stanje mrgoli, najbolj verjetne pravijo, da iPada ljudje ne menjamo na dve leti, kar je postala stalna praksa pri pametnih telefonih. Tako kot je mogoče pet let preživeti z istim prenosnikom, velja tudi za tablico. Drug pomemben dejavnik za bolj umirjeno prodajo tablic pa je ta, da še vedno niso zmožne povsem nadomestiti prenosnika, in ko domači proračun zmore le eno takšno napravo, bo to, da prenosnik zmore več, vedno škodovalo tablicam.

V isti sapi je treba izpostaviti, da so tablice od prvih različic teh naprav končno tako dozorele, da je nabor potencialnih nakupov zares širok. Prav vse imajo zmogljiva procesorska jedra, zadostne količine pomnilnika in zaslone, na katerih posamezne pike težko vidimo. Prav zaslon je najpomembnejša komponenta vsake tablice in v preteklih letih smo bili še vedno priča napravam, ki niso premogle zadovoljivega zaslona. Zdaj smo se znašli v stvarnosti, ko zaslon z ločljivostjo 1200 × 1920 pik predstavlja spodnjo mejo sprejemljivosti.

Izjavi, da je Apple edino podjetje, ki zna narediti tablico, se vedno bolj majejo temelji. Med tablicami androidni tabor še ni dohitel Applove platforme tako, kot se je zgodilo pri telefonih, kljub temu pa imamo na androidni strani zelo dobre naprave, ki včasih Apple tudi presenetijo. Tako na primer Sony redno dostavlja všečne, lahke naprave, ki so dostikrat lažje od Applovih stvaritev. Tudi Google s svojo linijo Nexus dosega nemogoče kombinacije strojne opreme in cenovnih postavk, ki skupaj ustvarijo zelo dobre izdelke.  

Ekosistem

Android je kot operacijski sistem zdaj toliko zrel, da brez težav deluje tudi na tablicah. Po funkcionalnosti in lahkoti rabe že lahko konkurira iOSu, zatakne se le pri aplikacijah. Apple si je z tem, da je bil na trgu prvi, zagotovil velikansko prednost pri razvijalcih mobilnega programja, ki so za iPad razvili kopico zelo uporabnih aplikacij. Android tako bogatega izbora enostavno ne pozna in ko odpremo tablični izbor aplikacij v trgovini Google Play, zazeva praznina. Seveda je mogoče večino telefonskega programja uporabljati tudi na tablici, a programi, ki niso prilagojeni večjim zaslonom, izpadejo okorno in ne dostavijo enake uporabniške izkušnje. Android za iOSom ne zaostaja tako močno, kot Windows Phone zaostaja za Applovim in Googlovim operacijskim sistemom na telefonih, a stanje je kljub temu dokaj klavrno.

Androidne tablice so tako že v začetku manj uporabne kot iPadi, vendar so letos končno v takem stanju, da bodo s trenutnimi strojnimi sestavami brez težav počakale na nekaj naslednjih različic Androida. Tako lahko kupci teh naprav vsaj upajo, da se bo stanje popravilo med življenjsko dobo njihove naprave.

Še vedno ni prenosnik

Utrujena fraza, da so tablice za gledanje filmov in brskanje po spletu, nikakor pa ne za »resno delo«, še vedno drži, a se ta meja z vsako novo generacijo bolj zamegli. Večina ljudi bo s tablico lahko postorila vse, kar trenutno dela na prenosniku, in za te uporabnike bodo imele tudi androidne tablice povsem dovolj programja. Po prodajnih številkah sodeč, pa je očitno še vedno dosti ljudi, ki bi od tablice radi več, in dokler jim Apple in Google s svojima operacijskima sistemoma ne ustrežeta, tablice ne bodo nadomestile prenosnikov.  

Apple iPad Air

Cena: Od 419 EUR naprej.

✓    Lažja kot predhodnice.

✗    Težja od naslednika, le gigabajt pomnilnika.

Prvi iPad Air je s svojo obliko in težo naprava, ki je velike tablice prvič konkretno približala idealu tabličnega računalnika. Glavni razlog za občutek lahkosti ima spremenjen način izdelave, saj so Applovi inženirji vanj namestili manjše število diod LED, s katerimi osvetljujejo zaslon, zato so lahko za skoraj trideset odstotkov zmanjšali akumulatorsko baterijo. To pomeni, da je iPad Air za skoraj 200 gramov (ali trideset odstotkov) lažji od predhodnika. Teh trideset odstotkov manj se pri rabi pozna, saj je tablico lažje držati v roki dlje časa.

Večpredstavni značaj tablic, ki so na nekaterih mestih že skoraj nadomestile televizor, se je z novim iPad Airom samo še utrdil. Ostrina slike in hitrost izrisovanja predmetov in kakovosti zvoka, ki je pri Airu končno prišel v stereo obliki, bo najbolj prišla do izraza pri zahtevnejših mobilnih igrah. Zvočniki sicer ne morejo nadomestiti slušalk, a je stereo tehnika kljub temu velik napredek.

Tisto, kar tudi leto po prihodu na trg najbolj bode v oči, je to, da Air premore le gigabajt pomnilnika, kar je bila že lani zelo skopa postavka. To pomanjkanje se lepo pokaže pri spletnem brskanju, ko imamo odprtih več zavihkov. Hitro se namreč zgodi, da se morajo že odprti zavihki naložiti znova. Ta gigabajt bo vedno bolj problematičen v prihodnosti, saj bodo aplikacije od strojne opreme zahtevale vedno več in Applova odločitev, da v večino svojih naprav še vedno vgrajuje le gigabajt pomnilnika, ima vedno manj smisla. Še posebej, ker je pomnilnik pač poceni.

iPad Air je lani dosegel največji napredek z zmanjšanjem teže in novo obliko, a ga glede na njegovega naslednika kljub nižji ceni ni mogoče priporočiti kot najboljšo Applovo tablico.

Apple iPad Air 2

Cena: Od 520 EUR naprej.

✓    2 gigabajta pomnilnika, manj odseva na zaslonu.

✗    Še vedno dokaj tihi zvočniki.

Air 2 je povsem sveža tablica, ki je k nam prišla v zadnjem mesecu dni in Apple jo je zopet postavil na prvo mesto med svojimi tabličnimi računalniki. Lani se je namreč zgodila anomalija, saj je imel iPad Mini Retina skorajda povsem enako strojno opremo kot večji Air. Tako so se kupci lahko odločali le med večjim in manjšim zaslonom, razlik v delovanju resnično ni bilo. Z letošnjo generacijo se je Air zopet odlepil od sorodnikov, saj gre za edino Applovo napravo s trijedrnim čipovjem A8X. iPad Mini 3 je namreč ostal pri lanskoletni strojni sestavi.

Korak naprej je iPad Air 2 storil tudi pri količini pomnilnika, saj ga je na voljo dva gigabajta, to smo čakali zadnje dve generaciji teh naprav. Prav tako se je Air 2 še stanjšal, kar je za oprijem v roki dobrodošlo, a se Apple počasi približuje meji, ko tanjše morda ne bo nujno boljše. Na neki točki bodo tablice postale pretanke in bodo v rokah vzbujale občutek pretirane krhkosti, to pa za napravo, ki jo nosimo naokoli, ni dobro.

Poleg tanjšega profila je Air 2 dobil še dve novosti, ki občutno izboljšata njegovo rabo. Obe zadevata zaslon in prva je ta, da je zadaj zaslon prilepljen na steklo. Gre za postopek, ki ga lastniki iPhonov poznajo že dolgo, a ob primerjavi prvega in novega Aira je razlika očitna, saj so pike na zaslonu neposredno pod steklom in je občutek manipuliranja elementov na zaslonu dosti boljši. Druga novost, ki občutno pomaga, je nov zaslon, ki manj odbija svetlobo. Že v domačih razmerah pod sobno lučjo je odseva veliko manj in le upamo lahko, da bo Apple kar največ pozornosti namenil takim izboljšavam.

Zlati Monitor

Po pregledu vseh devetih konkurentov na tokratnem preizkusu je še vedno v prednosti Apple, ki s svojim naskokom v trgovini z aplikacijami še vedno tako vodi, da tudi najboljše androidne tablice iPadom ne pridejo čisto blizu.

Med Applovimi napravami izbira že dve leti ni preprosta, saj je lani presenetil iPad Mini 2, ki se je od prvega Aira ločil le po velikosti zaslona. V Cupertinu so tokrat Air 2 opremili z boljšim procesorjem, ga naredili lažjega in mu dodali izboljšan zaslon. Novosti v Apple iPad Airu 2 je tako dovolj, da ga brez težav razglasimo za najboljšo tablico na trgu.

Letos se je glavni premik zgodil med cenejšimi napravami, saj je Apple s svojimi starejšimi modeli močno zakoračil na ta segment. Med manjšimi tablicami gre tako opozoriti na leto dni star iPad Mini 2 – za 280 evrov dobimo odlično tablico.

.

Apple iPad Mini 3

Cena: Od 420 EUR naprej.

✓    Bralnik prstnih odtisov Touch ID.

✗    Premalo novega glede na lanski model.

Lanskoletni iPad Mini Retina oziroma iPad Mini2, kot mu v Applu rečejo zdaj, je bil vrhunska tablica. Na manjši format je prinesla retina zaslon in pike je premikal Applov čip A7, ki je bil enak tudi v lanskem iPadu Airu. Tako smo imeli kar naenkrat dva enako zmogljiva iPada in če smo se odločili za Applovo tablico, je bilo treba izbrati le še velikost zaslona. Zaslon pri Miniju po diagonali meri slabih osem palcev in je glede na desetpalčni Air marsikoga prepričal, saj je Mini lažje nositi naokoli. Tudi razlika v teži ni zanemarljiva, saj je za več kot sto gramov lažji in v roki na dolgi rok kasneje postane težak.

Ko smo letos čakali na predstavitev novih iPadov, smo upali, da bo Mini zopet deležen enakega napredka kot lani, a se to žal ni zgodilo. Edina omembe vredna razlika med Minijem 3 in lanskim modelom je tako tipalo TouchID, ki zna brati prstne odtise. Vse drugo je enako lanskemu modelu in glede na to, da stane trojka 140 evrov več kot lanski model, jo je težko priporočiti. Dejansko gre za enaki napravi, ki sta strojno povsem enakovredni. To pomeni, da bo Apple čipovje A7 podpiral še kar nekaj časa. Mini 3 je sicer na voljo tudi v zlati barvi, a to najbrž ne bo prepričalo veliko ljudi.

Mini 3 je tako letos razočaranje, saj je prikrajšan za novejši zaslon in hitrejši procesor, ki krasita iPad Air 2. Kljub temu gre za odlično tablico, ki jo je zdaj v leto dni stari različici mogoče dobiti za 280 evrov. Mini 2 je torej leto dni stara naprava, ki je naslednica ni nadgradila dovolj, da bi jo bilo vredno zamenjati. Tisti, ki že imajo lanskoletni Mini, ga lahko mirne vesti obdržijo, vsi tisti, ki kupujete manjši iPad, pa lahko iPad Mini 3 brez težav pustite vnemar in si omislite cenejši Mini 2.

Asus Memo Pad 7

Cena: Od 250 EUR naprej.

✓    Razen procesorja enake komponente kot pri Nexusu 7.

✗    Preoblečeni Android.

Od prihoda prvih dveh Nexusov 7 se Asus trudi narediti spodobno sedempalčno tablico brez Googlove pomoči. Do zdaj smo bili priča bolj klavrnim poizkusom, saj smo vsem lahko očitali preprosto to, da niso Nexus 7, ki je še vedno najboljša tablica s sedempalčnim zaslonom.

Po nekaj iteracijah imena so se v Asusu očitno odločili za ime Memo Pad 7 in zadnja različica se še najbolj približa Nexusu 7. Poglavitna razlika med Nexusom in Memo Padom je procesor, saj slednjega žene Intelov Atom, Googlovo tablico pa poganja arhitektura ARM. Asus ima očitno z Intelom sklenjeno pogodbo, saj je praktično edino podjetje, ki redno izdeluje naprave s procesorji Atom. Med samo rabo se izbira Intelovega čipovja ne pozna. Atomu pomagata dva gigabajta pomnilnika in vsi trije imajo na voljo 16 GB vgrajene shrambe, ki jo je mogoče razširiti s kartico Micro SD. Z Nexusom 7 si Memo Pad deli tudi zaslon, saj gre za enako matriko IPS, ki sliko riše pri 1200 x 1920.

Največja razlika med tablicama poleg procesorja je zunanjost, saj je Memo Pad na eni stranici zaobljen in je zadnja stran narejena iz gladke plastike. Ta je pravi magnet za prstne odtise in v roki ne daje enako prijetnega občutka kot gumirana plastika Nexusa 7. Memo Pad je sicer malce tanjši in lažji, a gre za tako majhna odstopanja, da jih v praksi ni mogoče opaziti.

Največja hiba Memo Pada tako ostaja operacijski sistem Android, ki je podvržen Asusovi preobleki. Resda skuša vpeljati nekaj inovativnih prijemov, a izpade bolj zapleten kot goli Android in če izbiramo med dvema sedempalčnima tablicama, bo Nexus s neobremenjenim Androidom vedno zmagal.

Google Nexus 7

Cena: Od 200 EUR naprej.

✓    Neobremenjeni Android, cena.

✗    Cenovno se konkurenca že približuje.

Google je pred kratkim izdal novo tablico, ki ima devetpalčni zaslon in jo izdeluje HTC. Dokler Nexus 9 ne bo na voljo pri nas, je najboljše, kar lahko dobimo od Googla, še vedno Nexus 7.

Poganja ga zadnja različica Androida, ki ji pomaga strojna moč tablice, to pa predstavlja štirijedrni procesor, ki računa pri 1,5 GHz, in dva gigabajta pomnilnika. To so tudi leta 2014 zelo spodobne postavke, ki brez težav opravljajo svoje delo, a ne sodijo več v sam vrh. Prostora je v najmanjšem modelu 16 GB, to je korak naprej od prvega Nexusa, ki je imel osemgigabajtni osnovni model. Toda ne smemo pozabiti, da Nexus ne pozna razširitvene reže za kartico Micro SD, tako da je nakup 32 GB različice bolj smotrn.

Nexus ima tudi zadnjo kamero, ki s petimi megapikami pri zajemanju slik ne dela čudežev, a je pač tam. S kamero je mogoče snemati tudi video v polni ločljivosti, ki se nato predvaja na zelo dobrem zaslonu. Gre za zaslon IPS, ki sliko kaže pri ločljivosti 1920 × 1200 pik – to pri sedempalčnem zaslonu pomeni 323 pik na palec. Ta zaslon je bil odličen že lani in je, ne glede na napredek med tablicami, še vedno zelo konkurenčen.

Ohišje je narejeno iz mešanice plastike in gume, ki v kombinaciji dostavita všečen material. Ta lepo sede v roko in preprečuje zdrs naprave. Na zadnji stranici je še gumb za vklop in izklop ter gumba za uravnavanje glasnosti. Poleg izhoda za slušalke in vhoda mikro USB ni na napravi ničesar drugega.

Nexus 7 je mogoče v trgovini dobiti za 200 evrov. Je zelo dobra tablica, a so se nekateri konkurenti tej cenovni postavki že približali. Zadnji adut, ki ga premore Nexus 7, je še neobremenjeni Android. To pa je vedno dober razlog za nakup.

LG G Pad 8.3

Cena: Od 245 EUR naprej.

✓    Izdelava.

✗    Konkurenca jo je prehitela.

Dokler Apple ni izdal iPada Mini, tablic z osempalčnimi zasloni praktično ni bilo. Po predstavitvi prvega Minija so osempalčne tablice začeli izdelovati tudi v androidnem taboru, najboljše LG. Pri tem korejskem izdelovalcu nikoli ne vemo, kakšno napravo bomo dobili v roke, saj so zmožni dostavljati zelo poceni plastiko na eni strani in robustne, všečno narejene izdelke na drugi. G Pad je bolj pri slednjih, saj gre za tablico z aluminijasto zadnjo stranico.

Na tablici teče Android 4.2.2, oblečen v LGjevo preobleko, ki je sicer lepša od Samsungove stvaritve, a daleč za HTCjevim in Sonyjevim oblikovanjem. Napravo poganja 1,7 GHz štirijedrni procesor v povezavi z 2 GB pomnilnika, kar je povsem dovolj za tekoče delovanje. 16 GB shrambe je mogoče razširiti s kartico Micro SD in, kar zadeva strojno opremo, je pripomb bolj malo. Navduši tudi zaslon, ki sliko kaže pri ločljivosti 1920 × 1200 pik in riše žive barve. Strojno je tako LGjeva tablica impresiven izdelek, ki leto dni po predstavitvi še vedno dostavi dobro izkušnjo. Pri osmih palcih na androidni strani nima resne konkurence, saj Samsungove tablice enakih mer niso tako dobre. Še največ bo G pad izgubil, ko bo prišel na trg Nexus 9, ki ima nekoliko večji zaslon in neobremenjen Android. LGjeva preobleka je žal preveč kičasta in skuša z raznimi bližnjicami in navidezno večopravilnostjo storiti preveč.

Glede na to, da gre za leto dni staro napravo, ki ji je cena zdrknila na 250 evrov, bi jo morda celo lahko priporočili, a kaj, ko je Nexus 7 še cenejši in je mogoče iPad Mini 2 dobiti za 30 evrov več.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Cena: Od 400 EUR naprej.

✓    Zaslon!

✗    Oblikovanje.

Samsung je pred kratkim predstavil telefon Galaxy Alpha, ki je narejen iz kovine. Ta telefon je končno pokazal, da lahko tudi Samsung naredi napravo, ki ne bo narejena iz plastike in bo zato v rokah delovala veliko bolje. Ko enkrat primemo v roko Alpho, se je težko spet navaditi na plastične naprave z logotipom Samsung. Žal je prav tak Galaxy Tab S, ki za svojo oblikovalsko podlago jemlje Samsungove telefone Galaxy S. To pomeni plastično ohišje in zadnjo stranico, ki je pokrita s pikami in skuša spominjati na blago. Rezultat je tablica, ki je ob iPadu in Xperii Z Tablet videti ceneno.

Pomanjkanje občutka za estetiko se seveda nadaljuje pri androidni preobleki TouchWiz, ki je v svojih zadnjih različicah že tako polna gumbov in bližnjic, da je težko verjeti, da v Samsungu sploh kdo skrbi za uporabniški vmesnik. Korejski programerji so dodali še možnost uporabe dveh aplikacij naenkrat, a kaj, ko se delovanje takrat upočasni. To se sicer ne bi smelo dogajati, saj je strojno Tab S 10.5 zelo impresivna naprava.

Kateri procesor bomo dobili v tablici, je odvisno od tega, ali imamo različico WiFi ali LTE. Naša preizkusna enota je imela podporo LTE, tako da jo je gnalo čipovje Snapdragon 800, ki premore štiri jedra. Različico WiFi žene Samsungov Exynos Octa z osmimi jedri (hkrati delujejo le štiri). Oba čipa sta hitra in imata na voljo kar 3 gigabajte pomnilnika.

Največja prednost Taba S in edina lastnost, ki mu jo lahko zavidajo vse tablice na preizkusu, je  zaslon. Samsungovi zasloni super AMOLED so odlični in ločljivost 2560 × 1600 zagotovi, da posameznih pik ne vidimo. Tab S je strojno odlična tablica, ki jo nekoliko kazita videz in androidna preobleka.  

Sony Xperia Z2 Tablet

Cena: Od 470 EUR naprej.

✓    Lahkost, oblikovanje.

✗    Zaslon.

Japonci svojo serijo telefonov Z posodabljajo na pol leta, tako da smo med modeloma Z in Z2 dobili tudi telefon Xperia Z1. Pri tablici so se odločili vmesno iteracijo preskočiti, tako da je Xperia Tablet Z2 druga različica te desetpalčne tablice. Z3 je zaenkrat na voljo le v manjši različici Compact.

Tako kot predhodnica je tanka in predvsem lahka naprava. Nizka teža se še kako pozna, ko tablico držimo v eni roki, saj je to vedno eden od očitkov večjim tablicam. Z2 še vedno ni na ravni Kindla, ki ga v roki pozabimo, a je premik, ki sta ga naredila iPad Air in Z2, zelo dobrodošel. Tablice zaradi steklene prednje površine še dolgo ne bodo tako lahke kot e-bralniki, a Sony in Apple dokazujeta, da je v vsaki generaciji teh naprav nekaj prostora za hujšanje.

Strojno je Z2 impresivna kombinacija opreme, saj si notranjost deli s telefonom Xperia Z2. Najprej je treba omeniti tri gigabajte pomnilnika. To je v primerjavi z dvema gigabajtoma, ki ju premore iPad Air 2, še vedno razkošje. Pozna se predvsem pri brskanju po spletu, saj zmore Sony Z2 v pomnilniku zadržati več odprtih zavihkov. Le redko smo zaznali nadležno osveževanje že odprtih zavihkov, ko je zanje zmanjkalo prostora v pomnilniku. Preoblečeni Android 4.2.2 poganja štirijedrni Snapdragon 801, ki računa pri 2,3 GHz in svoje delo opravlja odlično. Gre za tekočo uporabniško izkušnjo, ki je enaka kot na telefonu Z2, ki ima manjši zaslon, pa čeprav morata procesor in grafična enota zagotoviti izris slike na novem zaslonu IPS ločljivosti 1536 × 2048 pik.

Z2 Tablet se tako mirno kosa z novejšimi napravami, kot sta iPad Air 2 in Samsungov Tab S 10.5. Glede na slednjega ima sicer slabši zaslon, a ga preseže z oblikovanjem.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Cena: 550 EUR.

✓    Lahkost, strojna zmogljivost.

✗    Zaslon.

Sony se je s poimenovanjem svojih telefonov in tablic nekaj let držal preproste logike, a jo je začelo najedati to, da Japonci svoje naprave posodabljajo v hitrem tempu. Maja je tako prišla na trg desetpalčna tablica Z2, katere ime se je ujemalo s takratnim telefonom Z2. Pred dobrim mesecem je Sony poslal na police telefon Z3 in manjšo različico Z3 Compact, ki sta jo strojno nadgradila. Tako smo pričakovali, da bo Z3 Tablet Compact tablica, ki bo strojno nadgradila pol leta staro Z2.

Žal ni tako, saj je Z3 tablet Comapact strojno povsem enaka starejši Z2. Obe imata 3 gigabajte pomnilnika, obe žene Snapdragon 801 in na obeh je že Android 4.2.2. Ta je oblečen v preobleko Timescape, ki je v primerjavi z Androidom veliko manjši zločin, kot so LGjeva in Samsungova oblačila. Omeniti velja še težo, saj gre zopet za zelo lahko napravo in Sony je treba pohvaliti za izbiro materialov in predanost čim lažjim napravam.

Poglavitna razlika med obema tablicama je seveda zaslon, saj Compactov meri v diagonalo osem palcev. Ima enako ločljivost kot pri večji sorodnici in 1200 × 1920 pik je tudi na tej tablici nekoliko skromna postavka. Zaslon je res videti bolje, saj je glede na manjšo površino gostota pik višja, a bi od Sonyja kljub temu pričakovali, da bo skušal bolj konkurirati iPadu Mini.

Compact je tako kot Z2 zelo dobra naprava in je trenutno najboljša manjša tablica v androidnem taboru. Vse to se zna spremeniti, ko bomo dobili v roke Nexus 9, a zaenkrat je Z3 Compact dobra izbira, če iščete zmogljivo manjšo androidno tablico.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji