Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2013

Vreme v našem žepu

V Monitorju občasno preizkušamo tudi naprave, ki niso strogo povezane z računalniki, tablicami, telefoni in podobnimi izdelki industrije »zabavne elektronike«. Preizkušali smo že tehtnice in celo merilce krvnega tlaka, le zato, ker so bili povezljivi z modernimi pametnimi napravami. Taka je tudi vremenska naprava Netatmo.

V osnovnem paketu »vremenarja« Netatmo dobimo dva modula, enega zunanjega (ki pa mora biti pod streho) in enega, ki ga namestimo v stanovanje. Če želimo, lahko dodatno dokupimo še kak modul, mi smo imeli na preizkusu še enega notranjega. Različni moduli imajo različna tipala, mi smo lahko spremljali vrednosti temperature, vlažnosti, zračnega tlaka, stopnje CO2 in glasnosti.

Osnovna zamisel je seveda brezžičnost, saj vsi moduli, ki delujejo na baterije AAA, pošiljajo podatke v strežnik Netatmo, od tam si jih uporabnik ogleduje na svoji mobilni napravi. Podprt je tudi spletni vmesnik, čeprav osrednja pozornost velja napravam iOS (iPhone, iPad) in Android (telefoni in tablice). Zanimivo, da ima iOS tu nekoliko prednosti – namestitev osnovnega paketa (en notranji in en zunanji modul) je sicer popolnoma avtomatska in poteka prek Bluetootha, za namestitev dodatnega modula pa obvezno potrebujemo napravo iOS. Ali pa mora namestitev potekati prek kabla USB in okenskega namestitvenega programa. Nekoliko čudaško, saj, kot rečeno, za namestitev prvih dveh modulov kabel ni potreben.

Netatmo je že po zunanjosti videti tako, kot da gre za »modni dodatek« pravovernega uporabnika jabolčnih naprav, v resnici pa se njegova dovršenost nadaljuje tudi naprej, v programsko opremljenost, ki je je deležen uporabnik. Uporabniški vmesnik, ki nam je na voljo na telefonu in tablici Android, je odličen, prilagodljiv in nadvse pregleden. Ogledujemo si lahko trenutne podatke, ki jih pošiljajo moduli, če telefon postavimo v vodoravni položaj, pa tudi grafikon doslej zabeleženih podatkov. Z izborom z menuja preklapljamo med različnimi moduli, ki smo jih logično poimenovali (npr. »Dnevna soba« in »Otroška soba«), in različnimi zabeleženimi vrednostmi. Programska oprema je povezana tudi s storitvijo Accuweather, zato se trudi povedati (in napovedati) tudi dejansko vreme (sonce, oblačno, dež), a ji ne uspeva najbolje, zato ikona sončka na telefonu včasih v stvarnosti pomeni tudi dež.

Menda je treba stanovanja tu in tam prezračiti, še bolje pa je spati pri odprtem oknu.

Menda je treba stanovanja tu in tam prezračiti, še bolje pa je spati pri odprtem oknu.

Uporabniški vmesnik je nadvse prijetno uporabljati.

Uporabniški vmesnik je nadvse prijetno uporabljati.

V resnici je najbolj zanimivo brskati po grafikonih, ki so se sestavili v daljšem časovnem obdobju. Kako temperatura v stanovanju pade čez noč in naraste čez dan, kako se ob zaprtih oknih v spalnici zveča stopnja CO2 in kako takoj upade, ko se odločimo sobo prezračiti. In pa – dostop do podatkov imamo vselej in od koderkoli, ne da bi bilo treba spreminjati nastavitve domačega požarnega zidu. Dovolj se je na telefonu/tablici prijaviti v svoj račun Netatmo. Tako lahko tudi vojersko opazujemo, kako se je med našim dopustom zvečala stopnja hrupa v našem stanovanju, ko so nam morda vdrli vanj …

Žal napravica ni poceni, še posebej, če jo primerjamo z navadnimi »vremenskimi postajami«, ki jih v supermarketih za nekaj evrov že skorajda mečejo za nami.

Netatmo

Pametna vremenska postaja.

Kje: www.netatmo.com.

Kdo: www.telos.si.

Cena: Komplet notranjega in zunanjega modula 189 EUR, dodatni notranji modul 79 EUR.

✓    Odlična programska oprema, veliko različnih tipal.

✗    Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji