Objavljeno: 28.11.2006 03:38 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor November 2006

VoIP telefonija prek GSM

V septembrski številki Monitorja smo preizkusili serijo pametnih telefonov, od katerih so nekateri podpirali tudi internetno telefonijo. Eden izmed njih je bila Nokia E61, ki smo ji takrat podelili priznanje zlati Monitor. Uporabili smo jo tudi na tokratnem preizkusu - za praktičen preizkus telefonije VoIP.

Nokia E61 (pa tudi manjši model E60) namreč podpira telefonijo prek standarda SIP. Ta možnost postaja z vsakim dnem uporabnejša. Zakaj bi torej kupovali razne nenavadne telefone SIP z Daljnega vzhoda, če pa vse potrebno zmore tudi profesionalna Nokia?

No, kot ponudnika internetne telefonije smo izbrali nemško podjetje, ki trži svoje storitve pod blagovno znamko Voipbuster in je trenutno cenovno in kakovostno konkurenčno našim ponudnikom telefonije IP. Pred vnosom nastavitev v telefon se je treba registrirati v sistem Voipbuster. To storimo tako, da si v krajevni računalnik prenesemo njihov program, ga namestimo in se ob prvem zagonu prijavimo kot nov uporabnik. Če želimo klicati v stacionarna ali mobilna omrežja, moramo kupiti dobroimetje.

Ker E61 podpira tudi brezžična omrežja Wifi, smo to uporabili tudi za povezovanje v internet. V omrežje Voipbuster se je registriral brez večjih težav, enako enostavni so bili klicanje in pogovori. Prijetno smo bili presenečeni nad kakovostjo zvoka govora! Pred kratkim smo namreč preizkušali namenski WLAN IP telefon WIP330 podjetja Linksys in se je v primerjavi z Nokio odrezal veliko slabše, tako po kakovosti zvoka govora kot po zmogljivosti.

Nastavitve, ki jih moramo vpisati v Nokiin odjemalec SIP

Profile name: Voipbuster

Service Profile: IETF

Default Access point: WLAN, UMTS ali EDGE

Public user name: sip: uporabniškoime@voipbuster.com

Use compression: No

Registration: Always On

Use security: No

Proxy server:

-Proxy server address: pustimo prazno

-Realm: pustimo prazno

-User name: pustimo prazno

-Password: pustimo prazno

-Allow loose routing: Yes

-Transport Type: UDP

-Port: 5060

Registrar Server:

-Registrat serv. addr.: sip:sip.voipbuster.com

-Realm: voipbuster.com

-User name: uporabniško ime

-Password: geslo

-Transport Type: UDP

-Port: 5060

Pri izbrani številki lahko izbiramo, kako želimo klicati.

Nastavitve SIP

Preizkusili smo še preostali možnosti povezovanja v internet, ki ju ponujata naša ponudnika GSM, Simobilov EDGE in Mobitelov UMTS. Slednji se je odrezal bolje, vendar so bili pri pogovorih SIP zamiki v govoru vendarle še moteči. No, telefonija VoIP prek mobilnih omrežij tako ali tako tudi stroškovno ni zanimiva.

Nokia E61 lahko torej konkurira marsikateremu telefonu WLAN IP, ki ga trenutno najdemo na trgu. Opisane nastavitve SIP pa je mogoče uporabiti tudi v programsko enakem telefonu Nokia E60, ki se od E61 razlikuje le po tem, da ima manjši zaslon in le številčno tipkovnico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji