Objavljeno: 27.3.2007 02:03 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Marec 2007

Vodéna odprta pisarna

Prosto dostopni OpenOffice.org je kakovostna pisarniška zbirka, ki po mnenju zgoraj podpisanega zadostuje veliki večini uporabnikov plačljive Microsoftove zbirke, med uporabniki Macov pa je zelo slabo razširjena. Morda se bo to v kratkem spremenilo.

Znotraj projekta OpenOffice.org nastaja tudi različica za Mac OS X, ki deluje v grafičnem okolju X11. Videti je skoraj enako kot v Linuxu, namesto skupnega menuja uporablja menu kar v oknu, pred uporabo pa moramo namestiti še Applov X11.app ali XDarwin (okenski system X za Mac Os X in Darwin).

Ko zaženemo NeoOffice, se privzeto odpre dokument z besedilom, do drugih komponent pa lahko pridemo prek menuja.

Bolj zanimivo je videti NeoOffice, ki ga razvija neodvisna skupina. Temelji sicer na OpenOffice.org za Mac OS X, vendar namesto vmesnika X11 uporablja Applovo programsko okolje Cocoa in programski vmesnik Carbon. Podrobneje smo si ogledali najnovejšo razvojno različico, NeoOffice 2.0 Beta 3, z nameščenimi zadnjimi posodobitvami.

Temelji na OpenOffice.org 2.0, ki smo si ga podrobno ogledali že v novembrski številki leta 2005, in za razliko od stabilne različice 1.2.2 deluje tudi na Macintoshih s procesorji Intel (in ne le PowerPC). Zbirko namestimo podobno kot druge programe, odpremo jo kot en samostojni program, prek glavnega menuja pa so dostopni posamezni moduli, npr. dokument z besedilom, preglednica in zbirka podatkov.

NeoOffice 2.0 prinaša prenovljen vmesnik s številnimi elementi grafičnega uporabniškega vmesnika in grafične teme Aqua, ki je privzeta v Mac OS X, tako da deluje precej bolj domače kot starejše različice. Poleg tega so tudi okna za odpiranje in shranjevanje dokumentov, vstavljanje slik, filmov, datotek in drugih predmetov ter tiskanje enaka kot v drugih programih okolja Mac OS X.

Bližnjice tipk so v NeoOffice prilagojene okolju, tako da večinoma namesto tipke Ctrl nastopa za Macintoshe bolj značilen Command. Prav tako so v zbirki brez dodatnega nastavljanja na voljo pisave in tiskalniške storitve, nameščene v OS X, brez težav pa lahko uporabimo tudi odložišče in možnost primi in spusti.

Privzeta podoba grafikona preveč spominja na Windows in deluje kot tujek. Podobno velja tudi za nekatere druge gradnike, ki so opazni predvsem v oknih z orodji.

Med zmogljivostmi posameznih komponent zbirke nismo opazili pomanjkljivosti v primerjavi z OpenOffice.org 2.0. Izmenjava dokumentov v zapisu OpenDocument je delovala brez težav, odpiranje Wordovih in drugih dokumentov Microsoftovega Offica pa zaradi enakih filtrov tudi ne deluje nič drugače kakor v matični zbirki.

Razveseljiv je podatek, da je na voljo tudi slovenski jezikovni paket, ki je nadvse kakovosten in obsega tudi večji del obširne pomoči, ki bo zelo verjetno kmalu prevedena v celoti, kot je tudi v OpenOffice.org 2.1. Med maloštevilnimi poslovenjenimi programi za Mac OS X je tako NeoOffice (poleg OpenOffica) edina pisarniška zbirka, ki je prevedena v slovenščino.

NeoOffice 2.0, za katerega še ni znano, kdaj izide v končni različici, deluje zanesljivo in bo zaradi večje povezanosti z grafičnim okoljem in odzivnosti v primerjavi s prejšnjimi različicami zelo pomembna izdaja. Že trenutno je povsem uporaben (ugotovili smo, da so ga pri izdelavi obrazcev za popis nepremičnin uporabljali celo v državni upravi), kljub temu pa še vedno ostaja precej možnosti za izboljšave. Pisave, kontekstni menuji, orodne vrstice, ikone in drugi elementi uporabniškega vmesnika v okolju Mac OS X še vedno delujejo tuje. Podobno, kot je Microsoft storil s svojo zbirko, bodo morali ravnati tudi razvijalci NeoOffica; zaradi boljše povezanosti v okolje bo treba posamezne gradnike spremeniti in jih narediti domače v Applovem okolju.

NeoOffice 2.0 Beta 3 Patch 11

Kaj: Zbirka pisarniških programov.

Izdeluje: Planamesa Software, www.neooffice.org.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, zmogljivost, slovenski prevod, boljša vključenost v okolje Mac OS X kot pri OpenOffice.org.

Proti: Uporabniški vmesnik v okolju Mac OS X na videz še vedno deluje preveč tuje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji