Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2021

Virtualno pihanje

Počasi se bližamo času, ko bomo spet normalno zaživeli. Omogočene bodo vse Slovencem priljubljene aktivnosti, med drugim skupinska rekreacija in odprtje gostiln. Da ne bi v preveliki vnemi pregoreli, bo treba novo svobodo piti po požirkih. Za doziranje športa je na tržnici Google Play na voljo veliko aplikacij, nekaj manj pa je takih, ki sledijo vnosu alkohola.

Najboljše beleženje vnosa alkohola ponuja starosta tovrstnih programov AlcoDroid, ki s preprostim vnosom osebnih karakteristik ter pijače, ki smo jo popili, izračuna stopnjo vinjenosti in čas do streznitve. Pitje spremlja na dnevni, tedenski ali mesečni ravni. Omogoča nam, da si postavimo lastne omejitve alkoholiziranosti ter po želji beleži tudi morebitne izdatke, ki pri pitju (pre)radi nastanejo.

DrinkCoach je spodoben pivski prijatelj, ki sledi našemu vnosu alkohola, ga preračuna v kalorije, sešteje izdatke ter beleži glavobole, nezgode, prepire in druge negativne pripetljaje, ki nastanejo zaradi pitja. Med drugimi zmožnostmi velja omeniti aktivna opozorila in deljenje pivskega dnevnika z drugimi.

Še bolj znanstveno se beleženja pivskih navad loti Alcofy. Formulo, ki temelji na številnih raziskavah, je za doseganje boljših rezultatov mogoče osebno prikrojiti. Program nam pomaga, da pri pitju ostanemo v mejah zdravega razuma. Učinkovit uporabniški vmesnik omogoča hiter in (kar je včasih pri pitju še bolj pomembno) zanesljiv vnos informacij.

Pitje alkohola ni priporočljivo in je zdravju celo škodljivo. Sploh je problematično redno uživanje, ki ga je dobro večkrat prekiniti s postom. Pri vzdrževanju abstinence nam pomaga aplikacija Dry Days, ki beleži dneve uspešne vzdržnosti in jih pretvori v finančne ter fizične koristi, ki nam pomagajo v času, ko želimo postopek predčasno prekiniti. Aplikacija za nameček sledi našemu razpoloženju in spanju v času odsotnosti alkohola ter je zelo dobro povezana z družabnimi omrežji, kjer s tekmovalnostjo spodbuja skupinsko prizadevanje za treznost.

Zadnja predstavljena aplikacija CareClinic se ne ukvarja zgolj z alkoholom, temveč tudi z drugimi vidiki posameznikovega zdravja. Vseeno omogoča beleženje vnosa pijače v telo in identifikacijo najpogostejših prožilcev, ki običajno privedejo do pitja. Aplikacija pomaga tako uporabnikom, ki se prepogosto vdajajo alkoholu, kot tistim, ki pijejo le občasno. Zadnje med drugim opozarja, da med pitjem alkohola zaužijejo tudi zadostne količine vode.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji