Objavljeno: 28.2.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2017

Video na jabolku

Ena izmed večjih prednosti Applovega telefona iPhone je priložena kamera, ki je sposobna vrhunskih fotografij. Za umetnine poskrbijo svetla zaslonka, občutljivo tipalo, mehanska stabilizacija slike ter čarovniški objektiv, ki pri močnejših modelih omogoča celo strojno povečavo slike. Našteto pri snemanju video posnetkov nadgradijo naslednje (v osnovi) brezplačne aplikacije.

Najbolj priljubljena in obenem cenovno najugodnejša aplikacija za urejanje video posnetkov na telefonu iPhone je iMovie, slehernemu Applovemu izdelku z operacijskim sistemom iOS priloženi program, ki preproste domače izdelke tudi v visoki ločljivosti HD preobrazi v filmske umetnine, vredne Hollywooda. Program sprejme datoteke iz krajevne shrambe, storitve iTunes ali oblaka iCloud in jih na naš ukaz oklesti, jim doda filtre, posebne učinke, spremeni hitrost, zvok in podobno. Če si ne želimo mazati rok z ročnimi nastavitvami, nam z vnaprej pripravljenimi prehodi, naslovi in drugimi grafičnimi elementi pomagajo vgrajene predloge. Nabor zmožnosti je osnoven, a deluje odlično in povsem zadovolji povprečnega uporabnika.

Mobilne aplikacije za urejanje video posnetkov so pogosto preprosti izdelki, okleščeni številnih naprednejših zmožnosti, ki znalce težko zadovoljijo. Slednji bodo našli uteho v pristopu podjetja GoPro. Splice je drugačen, v mobilni svet preslika funkcije namiznih orodij, naprednejše učinke, nadzor in še kaj, kar zahteva precej več učenja kot sorodne, zabavnejše aplikacije. Namesto tisoč smeškov in zvočnih učinkov na prvo žogo se raje odloči za zmožnosti surovega urejanja in z njimi meri na zahtevnejše uporabnike.

FilmoraGo je mobilna različica proslavljenega (skorajda) istoimenskega namiznega programa razvijalske hiše Wondershare Software. Čeprav je nabor zmožnosti v primerjavi z večjo različico aplikacije okrnjen, med mobilnimi zmožnostmi ne manjka priročnih presenečenj. Posnetke v program FilmoraGo uvozimo tako iz krajevne shrambe kot iz družabnih omrežij Facebook in Instagram, nakar jih pohitrimo, upočasnimo, jim dodamo posebne učinke, naslove različnih barv in pisav, da jih za konec shranimo v formatu 16 : 9 ali 1 : 1.

Cute CUT je zanimiv program za urejanje videa, ki lastnikom telefona iPhone omogoča, da čez posnetke rišejo. Poleg zanimivosti, ki aplikacijo izdvaja, ima Cute CUT običajen, a sposoben seznam funkcij, s katerimi opravljamo večino opravil pri pripravi dodelanih video izdelkov. Med njimi ne manjkajo posebni učinki, različni prehodi, izvoz v obliko 16 : 9, 4 : 3 ali 1 : 1 ter deljenje umetnin s prijatelji v internetu.

Video urejevalniki so navadno namenjeni ustvarjalnim ljudem, a med njimi se najdejo tudi izdelki za uporabnike bolj južne narave. Magisto težaško delo namesto nas opravi sam. Ko posameznik na hitro zmeče vanj nekaj fotografij, novih ali starih video posnetkov in glasbe, si program zaviha rokave in se nemudoma loti tehnično zahtevnega procesa, z uporabo umetne inteligence, prepoznavanja obrazov in drugih čarovnij izbere sceno, doda učinke, filtre in (večinoma) dostavi izdelek, ki bo gledalce pustil odprtih ust.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji