Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2013 | Teme: tablica

Velika tablica

Najbrž je bilo neizogibno, da bo kak izdelovalec na prodajne police prej ali slej spravil tablico, katere zaslon bo presegel 10 palcev. Yarvikova Xenta se tako ponaša s 13,3-palčnim zaslonom IPS in je torej velika. Zelo velika.

V drobovju velikanke je 1,6-gigaherčni dvojedrni procesor A9, ki podatke meče v dva gigabajta pomnilnika. Shrambe tokrat za razliko od drugih Yarvikovih izdelkov ni le štiri gigabajte, temveč jih Xenta premore 16, to je glede na uporabnost za gledanje video vsebin dobrodošlo. Seveda je mogoče „špajzo“ še razširiti s karticami mikro SD, tako da težav s prostorom ne bi smelo biti.

Xento poganja zdaj že malce star Android 4.0, ki pa na srečo ni nič spremenjen in smo priča čisti Googlovi izkušnji. Res je, da privzeto niso nameščene vse Googlove storitve, a je na voljo trgovina Google Play in dostop do celotnega androidnega ekosistema programov je zagotovljen.

Na desni stranici je plejada vhodov in v Yarviku so resnično skušali v tablico vgraditi vse. Tako najdemo dva vhoda mikro USB, izhod mini HDMI in režo za kartico mikro SD. Poleg je še vhod za napajanje, saj se po navadi tovrstnih izdelovalcev naprava ne polni prek vhoda mikro USB. Yarvik gre tudi pohvaliti, ker so količino gumbov na tablici skrčili na tistega za vklop in dva za uravnavanje glasnosti. Resnično smo na koncu obdobja, ko so imele androidne tablice množice gumbov, ki so uporabnika le zmedli. Pri Yarviku so imeli zaradi resnično velike površine zaslona dovolj prostora za večjo baterijo in zmogljivost 10500 mAh je zavidljiva. Seveda tudi 13,3-palčni zaslon terja svoj davek, tako da je ob normalni rabi brskanja po spletu in občasnem videu z YouTuba baterija zdržala dobra dva dni.

Izkušnje s samim zaslonom smo se doslej izogibali, saj je to tudi največji kamen spotike. V prid mu govori matrika IPS in ločljivost 1280 × 800. Slednja ni med najvišjimi in je vse malce večje, a to je lahko kakor nalašč za nekoga, ki slabše vidi. To je pokazala tudi praksa. Žal pa so kljub matriki IPS  vidni koti zaslona podpovprečni in jih sama velikost zaslona toliko bolj razkriva. Razen ob pravokotnem gledanju slike se vse prehitro znajdemo pred spranim zaslonom, kar je škoda, saj bi boljši vidni koti napravi dali smisel. Xenta je tako zanimiva na papirju in daje vpogled v tablične računalnike z večjimi zasloni, a gre zaenkrat bolj za zanimiv eksperiment kot pa za resen izdelek.  

Yarvik XENTA 13c

Tablica.

Prodaja: domex.si.

Cena: 380 eur.

✓    Velik zaslon ...

✗    ... ki ima slab vidni kot.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji