Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor September 2011

Večtočkovni gostitelj

Pri opravljanju povsem vsakdanjih računalniških opravil, kot so brskanje po spletu, branje e-pošte, izdelava dokumentov, ogled večpredstavnih vsebin, sodelovanje v spletnih skupnostih in občasno igranje spletnih iger, le redkokdaj v celoti izkoristimo procesorsko moč novejših računalnikov. Koncept hkratnega dela več uporabnikov na enem računalniku resda ni nekaj novega, a sta neizkoriščenost opreme in težnja po varčevanju terminalskemu dostopu dala nov zagon. Microsoft meni, da se vse začne že pri otrocih.

Koncept je nadvse preprost: na enem, zmogljivejšem računalniku, recimo mu gostitelj, lahko hkrati poganjamo do dvajset "navideznih" namizij (število različnih uporabnikov ni omejeno), pri tem pa naša denarnica manj trpi že pri nakupu opreme, dolgoročno pa se prihranek pozna tudi pri nižji porabi električne energije, vzdrževalnih stroških, nakupu licenc za druge programe in še bi lahko naštevali.

Prvi pomemben korak pri vzpostavitvi sistema je tako načrtovanje nakupa strojne opreme: poleg gostiteljskega računalnika potrebujemo tudi poseben odjemalec, monitor, tipkovnico in miško ter seveda ustrezno CAL licenco na vsakega aktivnega uporabnika. Zgolj za primerjavo: namesto šestih računalnikov v kompletu potrebujemo le en računalnik, pet odjemalcev in seveda ustrezno število vhodnih in izhodnih naprav. Zakaj samo pet odjemalcev? Vsaj en uporabnik lahko deluje tudi na samem gostiteljskem računalniku, z uporabo grafične kartice z več izhodi pa lahko tudi več. Konfiguracija računalnika naj bo poleg števila uporabnikov prilagojena tudi vrsti dela: najzahtevnejše je seveda delo z grafičnimi/video vsebinami, za kar Microsoft priporoča najmanj osemjedrni procesor, 8 GB pomnilnika in pri večjem številu uporabnikov tudi nekoliko zmogljivejše odjemalce (več informacij najdete na domači strani Microsofta, kjer so pripravili vodnik za načrtovanje in tabelo minimalnih strojnih zahtev).

Windows MultiPoint Server 2011 je pravzaprav že druga razvojna stopnja lani predstavljene tehnologije, ki temelji na Windows Server 2008 R2. Posebno pozornost so Microsoftovi inženirji in razvijalci posvetili preprostosti rabe, kar velja tako pri namestitvi, vzdrževanju kot uporabi programske rešitve. Prav ta značilnost naj bi pritegnila tudi računalniško manj podkovane uporabnike, da samostojno vzdržujejo in uporabljajo rešitev kot podporo, recimo, izobraževalnemu procesu. Na voljo sta dve različici: standard ne podpira dela z domenami in omogoča do deset priključenih odjemalcev, Premium pa lahko priključi do dvajset odjemalcev hkrati. Šolam je namenjena le slednja različica po posebni, "akademski" ceni.

Shema delovanja Windows MultiPoint Server

Odjemalci

MultiPoint podpira preprost priklop USB in omrežnih odjemalcev različnih izdelovalcev, konfiguracij in priključkov na gostiteljski računalnik (glej diagram), zahtevnejšim je dodana tudi možnost povezave prek multimonitor grafičnih kartic. Prek priporočeno gigabitnega omrežja lahko priključimo nekaj dražje "thin client" odjemalce, ki jih poganja operacijski sistem in so v bistvu manj zmogljivi računalniki, alternativa pa so cenejši "zero client" odjemalci, ki zgolj vzpostavijo povezavo z omrežjem (kernel), računanje pa v celoti prepustijo strežniku. Razumljivo, da so slednji namenjeni manj zahtevnim opravilom in manjši količini sočasnih "navideznih" namizij. Zgodba zase sta izdelovalca monitorjev LG in ViewSonic, ki pripravljata odjemalec, združen z zaslonom v enoten izdelek (v okvirju si lahko preberete nekaj o LGjevi predhodni rešitvi); podjetja, kot so DisplayLink, MCT, NComputing, ThinGlobal in Wyse, pa ponujajo lastne rešitve v obliki različnih vrst odjemalcev, PCI-E in PCI grafičnih kartic. Popolne strojne rešitve, od strežnika do odjemalca, so zaenkrat predstavila "le" tri podjetja: Fujitsu, HP in Atrust. Prav z "ničelnimi" omrežnimi odjemalci slednjega izdelovalca smo preizkusili delovanje MultiPoint strežnika, HPjevih rešitev, ki so se v Sloveniji tudi nekaj reklamirale, pa žal ne. Atrustov m220 odjemalec pozna omrežni in dva USB vhoda, priključek za slušalke in mikrofon, VGA izhod, zraven priključka za zunanje napajanje pa je še preprosto preklopno stikalo za vklop naprave (na delovanje nas opozarjata modra led dioda in seveda utripanje lučk omrežne vtičnice).

Vtisi

Programska namestitev MultiPoint strežnika ni zahtevna, težave pa nastopijo pri namestitvi gonilnikov. Če strežnik zazna težavo pri delovanju, se samodejno postavi v konfiguracijski način, kjer lahko odpravimo združljivostne težave med strojno in programsko opremo, sicer pa nam takoj ponudi prijavno okno. V našem primeru nismo našli povsem ustreznega gonilnika za grafično kartico (programsko opremo smo namestili na povsem običajen računalnik in ne na namenski strežnik), nekaj težav pa so nam iz neznanih razlogov povzročale tudi različne miške in tipkovnice (enkrat so delovale, drugič spet ne).

Sledi priklop različnih vrst odjemalcev: gonilnike za omrežne odjemalce je treba namestiti vnaprej, drugače jih naprava ne prepozna, takoj pa je treba registrirati tudi ustrezne CAL licence po načelu, kolikor odjemalcev, toliko ustreznih licenc. Ustvarjanje novih uporabnikov je podobno kot pri običajnih Oknih, poljubno jih lahko delimo v različne skupine, tudi vrste uporabniških računov so povsem poenostavljene. Logično je prijava uporabnikov neodvisna od posameznega odjemalca, vnos uporabniškega imena in gesla na različnih odjemalcih vedno pripelje na lastno namizje. Po želji si lahko na posameznem odjemalcu nastavimo tudi avtomatsko prijavo.

Delovno okolje je na las podobno tistemu v Oknih 7, le "lišpu" v obliki Aero učinkov se je zaradi strojnih omejitev treba odpovedati. Pisarniški paket Office deluje brez težav (tudi "sodelovalni" OneNote); namestiti ga je treba le enkrat, kar velja za vso programsko opremo. Preizkus smo sicer opravili le na dveh odjemalcih hkrati, a zastojev v delovanju, kljub na trenutke zahtevnejšim opravilom, kot so predvajanja HD videa ipd., nismo zaznali. Podobno zanesljivo so delovali tudi različni USB pomnilniški mediji, z različnimi tipkovnicami in miškami pa je bilo, kot že rečeno, kar nekaj združljivostnih težav.

Lastna rešitev

Precej pred predstavitvijo strežnika MultiPoint je podjetje LG skupaj s podjetjem NComputing predstavilo lastno rešitev za navidezna namizja. Zapakirali so jo v monitor z oznako Flatron N194WA, ki je v svojem bistvu zaslon z dodatkom "tankega" odjemalca. O tem, da gre za precej staro tehnologijo, pričajo naslednja dejstva: monitor je zgolj 19-palčni in oblikovan po standardih izpred vsaj treh let ter za povrh še precej neenakomerno osvetljen, za gostitelja zadostuje računalnik z Okni XP, na katerega namestimo programsko opremo vSpace podjetja NComputing, pika na i pa je dejstvo, da novejši operacijski sistemi niso podprti.

Da gre za "monitor z računalnikom" nakazuje le omrežna vtičnica

Na priloženem CDju je bila programska oprema izpred skoraj štirih let (monitor je bil izdelan januarja letos!), ki se nam na Okna XP s popravkom SP3 sploh ni hotela namestiti in je šele polurni sprehod po spletu obrodil sadove (v Visti smo obupali, kaj šele Windows 7). Uporabnike ustvarjamo kar v konzoli Microsoft Management, prijava v novega uporabnika pa nas je vrnila v čase IE6 in zelene, dandanes močno "kockaste" tipke Start. LG pripravlja novo U serijo omrežnih monitorjev s podporo strežniku MultiPoint, opisani monitor pa za ceno okoli 220 evrov kljub teoretičnim 31 uporabnikom raje preskočite.

LG Flatron N194WA

Kaj: Omrežni monitor E-series.

Izdeluje:    www.lg.com.

Prodaja: www.diss.si.

Cena: 223,38 EUR.

Za: Ugodna cena ob uporabi obstoječega računalnika, do 31 uporabnikov.

Proti: Slaba podpora programski opremi, zastarelost tehnologije, neenakomerna osvetljenost panela.

Povsem nerazumljivo je, da je nadzor nad posameznimi uporabniki iz administratorskega računa tako skop z možnostmi. Ogledamo si lahko namizja posameznih ali vseh odjemalcev in jih po potrebi povečamo, nadzora nad njimi pa ne moremo prevzeti; posamezne ali vse odjemalce lahko blokiramo, omejimo dostop do spleta (le prek vnosa posameznih strani), zaženemo ali zapremo posamezen program (le prek zamudne ukazne vrstice), odjavimo uporabnike in prikazujemo lastno namizje na poljubne odjemalce. Tudi delo z datotekami je omejeno zgolj na uporabo zasebnih in javnih map. Da je nabor možnosti preveč omejen, se očitno zavedajo tudi pri Microsoftu, saj podjetja AB Tutor Control, LanSchool in NetSupport že ponujajo svoje programske izdelke za nadzor nad uporabniki tudi za strežnik MultiPoint.

Upoštevajoč naravo dela na naših osnovnih šolah, predvsem na razredni stopnji ali manjših podružničnih šolah, je vpeljava rešitve MultiPoint z vidika cene, zmogljivosti, uporabniške izkušnje in ergonomije zadetek v polno. Vnaprej pripravljen sistem lahko brez težav vzdržuje tudi z računalniškim znanjem manj "oborožen" človek, uporabniška izkušnja otrok pa se, ob pravilno načrtovanem sistemu, ne bo v ničemer razlikovala od tiste na posameznih računalnikih. Po rešitvi bi se lahko ozrla tudi manjša podjetja, za domačo rabo pa je cena licence Standard za malenkost pretirana; resnici na ljubo le redkokatero slovensko gospodinjstvo potrebuje pet ali več delovnih mest hkrati.

Windows MultiPoint Server 2011

Kaj: Strežnik navideznih namizij.

Izdeluje: www.microsoft.com.   

Cena: Standard: 330 USD, Premium: 817 USD, CAL licenca: 110 USD brez podpore Serverju 2008 (licence za šolstvo: Premium: 115 USD, CAL licenca: 22 USD)

Za: Nižji stroški nakupa opreme, vzdrževanja in porabe električne energije, ugodna cena za šolstvo.

Proti: Omejene možnosti nadzora nad uporabniki (brez dokupa programske rešitve zunanjih partnerjev), nezdružljivost z določeno strojno opremo.

Atrust m220 Zero Client

Kaj: "Zero client" odjemalec za MultiPoint Server 2011.

Izdeluje:    www.atrustcorp.com.

Prodaja: www.atrust.si

Cena: Odjemalec m220 121 EUR, osnovni komplet 10 odjemalcev in osnovni strežnik 1956 EUR.

Za: Cena, nizka teža, poraba električne energije.

Proti: "Le" izhod VGA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji