Objavljeno: 26.8.2008 14:41 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2008

Večje je boljše

Časi, ko smo v Monitorju naredili poseben preizkus 15-palčnih LCDjev, ko so ti dosegli ceno 100.000 tolarjev (beri: 400 evrov), so že davno minili. Danes za pol manj denarja zlahka dobimo 20- in celo 22-palčnik! Cene so že tako nizke, da se prodajalci te opreme že resno sprašujejo, ali se jim prodaja sploh splača. Vsekakor pa se splača nakup nam, uporabnikom. Prečesali smo torej trg 20-, 22- in 24-palčnih monitorjev LCD.

Med 20- in 22-palčnimi modeli vodijo tisti z najboljšim razmerjem med kakovostjo (beri: cenovno ugodni), med njimi pa boste našli tudi nekaj oblikovnih izjem, pa tudi takih, ki so dražji zaradi kakovosti. Časi, ko se sprašujemo o uporabnosti širokih monitorjev, so minili in le redki uporabniki bi se pri nakupu monitorja še odločili za tistega standardnega formata. Če bi se sploh mogli.

Večji in širši zasloni zaradi večje delovne površine zagotavljajo udobnejše delo, hkrati pa je ogled celovečernega filma na takem monitorju prijetnejše doživetje. Pri velikih monitorjih pa sta najbolj vidni dve težavi. Večje površine monitorjev je teže enakomerno osvetliti, ker pa številni uporabniki večje monitorje uporabljajo na enaki oddaljenosti kot tiste manjše, se povečujejo tudi koti, od koder si ogledujemo robove slike. To seveda zahteva tudi boljše kotne vidljivosti naših monitorjev. Številni izdelovalci se radi pohvalijo z veliko kotno vidljivostjo, marsikdo pa hitro opazi, da stvar ni tako rožnata kot na papirju. Če pogledamo podrobneje, bomo izvedeli, da je podatek o kotni vidljivosti podan na podlagi največjega kota, pod katerim je na sliki še vidnega vsaj 10 % kontrasta, ki ga opazimo tudi ob pogledu pod popolnoma pravim kotom. In 10 % v praksi ni veliko ...

Poleg tega je tudi podatek o kontrastnem razmerju eno od uspešnih oglaševalskih orodij. Mnogi radi navajajo vrtoglave številke vse tja do 10.000 : 1 dinamičnega kontrasta, pa to v praksi nima skoraj nobenega "pokritja". Številka prikazuje le razmerje med najsvetlejšo in najtemnejšo točko, ki jo je monitor sposoben prikazati, in nima neposredne povezave s pravim razmerjem, ki je večinoma deset in večkrat nižje. Poleg tega pri vseh monitorjih ne moremo izkoristiti celotnega kontrastnega razmerja, saj v skrajnih nastavitvah teže ločimo med zelo temno sivo in črno barvo, pa tudi svetle sivine lahko postanejo preveč osvetljene in se tako izenačijo z belo barvo. Takšna slika je v skrajnih primerih tudi slabše razločna.

Slabše so vidni tudi gibajoči se objekti, vendar v zadnjem času zaradi visokih odzivnosti (tudi in predvsem ugodnejših) monitorjev teh težav skorajda ni več. Kljub temu se izdelovalci še vedno radi zatečejo k navedbi zelo kratkega odzivnega časa ...

Več o delovanju monitorjev LCD in predvsem o različnih vrstah zaslonov LCD, ki jih vgrajujejo vanje, si lahko preberete v lanski junijski številki, tu pa se kar takoj posvetimo preizkusu.

20- in 22- palčni

Acer AL2016W

V Evropi vodilno podjetje po prodaji prenosnikov se že dalj časa trudi tudi z monitorji LCD. Tudi tu so na voljo po razmeroma ugodni ceni.

Ohišje monitorja dobro stoji na mizi kljub nekoliko premehkemu spodnjemu delu stojala, ki se prilega mizi. Monitorju lahko spreminjamo naklon, po nastavitvah pa se premikamo enostavno in hitro. Tipke so sicer cenene in neprijetne za pritisk, vendar se dobro odzivajo, tako da nismo imeli težav. Bolj neprijetno nam je ostala v spominu tipka za vklop in izklop, ki je sicer zelo občutljiva za pritisk in mehka, vendar je pritrjena nekako tako, kot je prišit manšetni gumb na srajci. Gumb za vklop in izklop mnogi uporabljajo bolj pogosto kot tiste za izbiro nastavitev, zato je to vsekakor slabo.

Kotna vidljivost monitorja je dobra, od spodaj je slika vendarle vidna slabo in rdečkasto, od strani se rahlo zatemni, z vrha pa hitro postane presvetla.

Enakomernost osvetlitve ozadja sicer ni med najboljšimi, je pa solidna in napake niso moteče, razen v temnejših prostorih na črni podlagi, saj so vidne diagonalne svetle lise iz kotov monitorja. Slika je tudi po robovih nekoliko temnejša.

Barvna pravilnost sicer ni bleščeča, vendar je dovolj dobra, da monitor spada v zlato sredino preizkusnih primerkov. Slabše se je odrezal le pri oranžni in zeleni barvi, toliko boljši pa je rezultat pri roza barvi.

Monitor ne izstopa v nobeni smeri in je povsem primeren za manj zahtevne uporabnike.

Acer AL2016W

Velikost: 20 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,96.

Cena: 189 EUR.

Za: Dovolj močno stojalo, razmeroma dobra kotna vidljivost.

Proti: Kakovost tipke za vklop.

AOC 2217PWC

AOCjev model 2217PWC se od svojih bližnjih sorodnikov loči po nekoliko lepšem oblikovanju in nekoliko nenavadni velikosti diagonale monitorja, saj meri 21,6 palca.

In ko govorimo o oblikovanju, kaj kmalu opazimo, da je ta v nekaterih primerih pri tem monitorju pred uporabnostjo. Zmotila nas je namreč razporeditev nastavitvenih tipk okrog gumba za vklop. Vse lepo in prav, dokler se prvič ne poigramo z nastavitvami in nezgrešljivo pomotoma izklopimo monitor; nezgoda se nam bo verjetno ponovila še kdaj kasneje.

Bolj navduši po višini nastavljivo stojalo monitorja, ki je tudi sicer dovolj trdno, razen v najvišje nastavljeni točki. Slabši je le zgornji del stojala, zaradi katerega se monitor ob močnejšem tresljaju hitro zamaje.

Monitor ima vgrajeno kamero ločljivosti 1,3 megapike. Postavljena je na vrh monitorja in je rahlo odmaknjena od preostalega dela ohišja.

Kotna vidljivost je nekje povprečna, bolj izrazita je le zelo majhna uporabna kotna vidljivost s spodnje strani, zaradi česar je na belem ozadju tudi opazna temnejša zgornja polovica sicer lepo in enakomerno osvetljene delovne površine.

Monitor omogoča tudi možnost razdelitve slike ob pomoči okna, ki ima drugačne barvne in svetlobne nastavitve, tako da si lahko monitor predelimo na polovico, oz. poenostavimo nastavljanje. Nad povprečjem je tudi barvna pravilnost tega monitorja, ki je z odstopanjem 1,6 zelo dobra.

AOC 2217PWC

Velikost: 21,6 palca.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,6.

Cena: 249 EUR.

Za: Nizka cena, enakomerna osvetlitev monitorja, po višini nastavljiv zaslon.

Proti: Razporeditev menujskih tipk.

Benq T22W

Benq je bil ustanovljen že leta 1984 kot podružnica podjetja Acer, vendar je svoje zdajšnje ime dobil leta 2001.

Izdelek se ponaša z enostavno obliko in je po zunanjih merah in masi med skromnejšimi 22-palčnimi modeli na preizkusu.

Sicer je monitor razmeroma trdno postavljen na tla, še posebej v smereh levo in desno, nekoliko slabša pa je zaradi slabega podstavka stabilnost v smeri našega pogleda.

Naj omenimo zvestobo prikaza barv, ki je v zlati sredini; to je za najugodnejši monitor na preizkusu s priklopom DVI zelo spodbuden rezultat. Enakomernost osvetlitve monitorja sicer ni med najboljšimi, slika pa je ob robovih nekoliko temnejša, predvsem zgoraj in spodaj, na monitorju pa so ob podrobnejšem ogledu vidne navpične lise. Prav tako zadovoljiva je tudi kotna vidljivost, nekoliko vidnejši je zaradi nje le rumenkast odtenek na zgornjem delu monitorja, kadar zremo v belo podlago.

Benq je glede na ceno zelo prepričljiv izdelek.

Benq T22W

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,92.

Cena: 180 EUR.

Za: Ugodna cena in razmeroma dobra kakovost prikazane slike.

Proti: Kakovost nekaterih delov ohišja monitorja, enakomernost osvetlitve ozadja.

Dell 2008WFP

Dellov zaslon je svetleč, zaradi česar naj bi barve delovale lepše in bolj naravno, podobno kot pri številnih prenosnikih, vendar se v praksi izkaže, da to pripomore predvsem k prevelikim in motečim svetlobnim odbojem. Zaradi odbojev še nekoliko dodatno trpi tudi kotna vidljivost monitorja, ki je sicer veliko boljša kot pri nekaterih konkurentih.

Nad zaslonom najdemo spletno kamero ločljivosti 2 megapiki, na zadnji strani in na robu monitorja pa še dvakrat po dva priključka USB.

Monitor sicer deluje trdno in tako tudi stoji, vendar ob močnejših potiskih opazimo, da je podstavek v smeri globine monitorja nekoliko prekratek.

Pri navedbi kontrasta so se v Dellu zatekli k navedbi dinamičnega razpona, ki nam žal pove razmeroma malo, razmerje pa naj bi bilo 2000 : 1. No, slika je lepo enakomerno osvetljena, le nad spodnjim robom je pri popolnoma temnem monitorju opazna nekoliko svetlejša lisa, ki izgine proti sredini, na beli podlagi pa (predvsem zaradi kotne vidljivosti) opazimo čisto rahel temnejši prehod.

Barvna pravilnost monitorja je po pričakovanjih zelo dobra, slabše se monitor odreže le pri nekaterih odtenkih zelene in oranžne, vendar brez velikih težav.

Kdor se je pripravljen odreči velikostnim rekordom in jih je pripravljen zamenjati za nekoliko višjo kakovost, mu ta monitor z veseljem priporočimo. Zmoti nas le - in zato to še toliko bolj - svetleč zaslon.

Dell 2008WFP

Velikost: 20 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,54.

Cena: 327 EUR.

Za: Kakovost slike, dobro barvno odstopanje, majhna globina skupaj s stojalom.

Proti: Svetleč zaslon.

Hyundai X220W

Hyundaiev monitor se, tako kot zgoraj opisani, uvršča med lažje in kompaktnejše modele v svojem razredu.

Pomanjkljivost tega modela je predvsem pomanjkanje priklopov, saj med video priklopi na zadnji strani najdemo le analogni VGA, ki skoraj sameva v morju priklopov DVI, ki jih ponujajo drugi izdelovalci. Monitor je bil edini tak na preizkusu. Med najbolj dobrodošlimi in uporabnimi dodatnimi nastavitvami je bila "phaze", s katero smo se do potankosti znebili sneženja in vodoravnih črt na monitorju. Slednjega na digitalnih modelih namreč ni.

Prikazana slika je sicer presenetljivo dobra, barve so celo nadpovprečno pravilne, slabše se monitor izkaže le pri prikazu nekaterih odtenkov zelene in rumene barve. Enakomernost osvetlitve sicer ni med najboljšimi, nekoliko so na sivi podlagi vidne tudi navpične lise, zgornji in spodnji rob monitorja pa sta malce temnejša. Ob pozornejšem pogledu opazimo tudi debelejše, vendar rahlo vidne vodoravne lise na monitorju, ki prav tako nastanejo zaradi osvetlitve. Kotna vidljivost je povsem zadovoljiva. Za povrh bomo našli v monitorju še zvočnike, ki lepo zaokrožijo ponujeno celoto, ki ima zelo ugodno ceno. Najcenejši monitor na našem preizkusu najbolj trpi zaradi pomanjkanja priklopa DVI, čeprav se tudi z analognim vhodom dobro znajde.

Hyundai X220W

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,84.

Cena: 190 EUR.

Za: Ugodna cena.

Proti: Le analogni VGA priklop.

Lenovo L220X

Monitor iz podjetja Lenovo izstopa izmed modelov na tokratnem preizkusu. Izstopa po ceni, pa tudi po kakovosti. Mimogrede, izdelek je kar 75 % težji od sicer najlažjega na našem preizkusu, LGjevega modela.

Drugačnost se nadaljuje tudi po vklopu monitorja, ko opazimo silno enakomerno sliko s prav tako odlično kotno vidljivostjo. Monitor tu ni sestavljen iz klasične matrike TN, temveč je uporabljena tehnologija S-PVA. Zaradi uporabe te tehnologije je slika zelo jasna tudi v skrajnih položajih, zelo kakovosten in močan pa je tudi kontrast monitorja, ki je kar 1200 : 1. Tudi po razmerju podanih rezultatov našega kalibratorja o najsvetlejši in najtemnejši točki bi lahko zapisali, da nam pri Lenovu ne ponujajo mačka v žaklju. Manj značilna za te monitorje je tudi odlična deklarirana odzivnost 6 ms, prav tako nadpovprečna je tudi svetilnost, 325 cd/m2.

Enakomernost slike je odlična, nekoliko temnejši je le desni rob monitorja. Monitor se je med enako velikimi izkazal tudi z največjo barvno pravilnostjo.

Omenimo še ločljivost, ki ni 1680 × 1050 pik, temveč 1920 × 1200, toliko, kot je običajno pri 24-palčnih modelih. Kakorkoli že, monitor je na tokratnem preizkusu nastopal zunaj konkurence, saj smo od prodajalcev pričakovali monitorje, ki so cenovno ugodni, ta pa to nikakor ni.

Lenovo L220X

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,13.

Cena: 439 EUR.

Za: Kotna vidljivost, kakovost prikaza slike, kontrast.

Proti: Visoka cena.

LG W2253TQ

22-pačni LGjev model se ponaša z najmanjšo maso med preizkusnimi primerki. Nekaj gramov se sicer ne pozna, bi pa v šali lahko zapisali, da je majhna masa monitorja primerna za tiste, ki imajo na svoji polici šest ali več enakih primerkov.

Trdnost stojala je slabša v vse smeri, posebej razočarani pa smo bili nad zatikajočo se nastavitvijo nagiba monitorja.

Na monitorju bomo našli podatek o dinamičnem kontrastu kar 10.000 : 1, vendar smo na uradni spletni strani našli tisti pravi, manj zavajajoč podatek, ki navaja kontrastno razmerje 700 : 1. Izdelovalec navaja tudi zelo hiter odzivni čas, le 2 ms, svetilnost monitorja pa je s 300cd/m2 povprečna.

Osvetlitev monitorja je zelo enakomerna, prav tako dobra je tudi kotna vidljivost, čeprav v zares skrajnih robovih slike ne vidimo več dobro, a do tiste točke se vselej dobro vidi na monitor. Nekoliko razočara le barvna pravilnost prikazane slike, ki je med slabšimi.

Pri monitorju odtehta predvsem kakovost prikazane slike, če odštejemo barvno nepravilnost.

LG W2253TQ

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,23.

Cena: 270 EUR.

Za: Enakomerna osvetlitev monitorja, majhna masa.

Proti: Barvna odstopanja, po tovarniških nastavitvah vključeno piskanje monitorja, trdnost stojala. Cena.

Neovo H-W22

Neovov model je še en značilni predstavnik cenovno ugodnih monitorjev, ki pa po kakovosti ne zaostaja veliko za nekaj evrov dražjimi konkurenti. Kakovost izdelave tega monitorja je povsem zadovoljiva, priloženo stojalo pa mu prav tako daje dovolj dobro oporo, predvsem zaradi majhne mase.

Barvna pravilnost monitorja je glede na ceno dobra, saj je povprečno odstopanje le 1,76, monitor pa se pohvali še z dobrim kontrastnim razmerjem, ki je po navedbah izdelovalca 1000 : 1, in odzivnostjo 3 ms.

Enakomernost osvetlitve monitorja sicer ni med boljšimi, saj je na temni podlagi spodaj nekoliko vidna svetla lisa, slika pa je na sivi podlagi temnejša ob robovih, predvsem zgoraj in spodaj, na straneh pa najdemo izvor debelejših črt, ki vodoravno potekajo čez zaslon.

Kotna vidljivost prav tako ni med najboljšimi, saj s spodnje strani na monitorju hitro ne vidimo ničesar več, pa tudi s strani slika izgine, vendar le v skrajnih točkah, pri frontalnem pogledu pa slika zaradi tega ne trpi močno.

Monitor lahko priporočimo tistim, ki za malo denarja iščejo dobro barvno pravilnost.

Neovo H-W22

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,76.

Cena: 239 EUR.

Za: Ugodna cena, dobra kakovost ohišja glede na ceno, solidna barvna odstopanja.

Proti: Kotna vidljivost in enakomernost osvetlitve.

Philips 220XW8FB

Philips 220XW je oblikovni posebnež na našem preizkusu, ki se poleg popolnoma sijočega ohišja pohvali še z vazo za rožo oziroma stojalom za svinčnike ter z držalom za slušalke na desni strani, na levi pa najdemo še stojalo za mobilni telefon ali predvajalnik MP3.

Enakomernost slike je nekako povprečna, slika je temnejša ob robovih, predvsem zgoraj in spodaj. Kotna vidljivost je sicer razmeroma dobra, če odmislimo tisto od spodaj, vendar jo nekoliko poslabša tudi svetleč monitor, v katerem vidimo marsikateri odboj.

Barve na monitorju so dovolj žive in prijetne za ogled fotografij, barvna pravilnost monitorja pa je med slabšimi na tokratnem preizkusu. Največ odstopanja smo zaznali na območju zelenih odtenkov.

Vrnimo se še enkrat k stojalu monitorja, kjer nas je zelo razočarala možnost uravnavanja nagiba, saj se monitor nagiba trdo in neprijetno, pa tudi kot nagiba ni dovolj velik.

Philipsov monitor je lahko oblikovno prijetna popestritev delovnega okolja, cena pa se glede na kakovost slike zdi nekoliko previsoka.

Philips 220XW8FB

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,34.

Cena: 324 EUR.

Za: Prijetno oblikovano ohišje in priloženi dodatki.

Proti: Visoka cena, barvna pravilnost, svetleč zaslon.

Samsung 2253BW

Samsungovo stojalo je dovolj trdno in monitor dobro stoji. Kotna vidljivost monitorja je sicer nekoliko slabša, vendar se monitor kljub temu pohvali z dobro enakomerno osvetlitvijo ozadja. Nekoliko je viden le svetel X, ki sije iz kotov.

Izdelovalec navaja na svoji spletni strani kontrastno razmerje v vrednosti 1000 : 1, kljub temu pa se na ohišju monitorja rad pohvali s tisto dinamično vrednostjo, ki naj bi bila kar 8000 : 1. Podobna zgodba se ponovi pri odzivnem času, ko na ohišju monitorja zaznamo navedbo 2 ms, vendar je tu zopet govor o vrednosti pri GTG (Grey to Grey), na splošno pa je odzivnost 5 ms, a je to še zmeraj odlično.

Sliko je sicer mogoče nastaviti na dovolj svetlo jakost, vendar pa je najbolj uporabna pri nižjih svetilnih jakostih, takrat pa deluje nekoliko pretemno.

Žal ne moremo pohvaliti barvne pravilnosti monitorja, ki najbolj odstopa med 22-palčnimi modeli na našem preizkusu, predvsem pri določenih odtenkih modre, zelene in oranžne.

Na papirju odličen monitor se v praksi izkaže za povprečneža.

Samsung 2253BW

Velikost: 22 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,41.

Cena: 279 EUR.

Za: Dobro in trdno stojalo, enakomerna osvetlitev ozadja.

Proti: Barvno odstopanje, dostopnost nastavitvenih tipk, kakovost nekaterih delov ohišja.

24-palčni

Acer AL2416W

Veliki Acer dovolj trdno stoji na svojem stojalu, enako velja tudi za podstavek, ki je manj stabilen le v smeri stran od uporabnika, zato nastavljanje naklonskega kota le z eno roko ne bo mogoče. Mimogrede, presenetljivo smo opazili, da je stabilnost 24-palčnih modelov veliko boljša kot pri 22-palčnih modelih.

Slika na monitorju je lepo enakomerno osvetljena, nekaj preveč svetlobe smo zaznali le pri temnem zaslonu na levem in desnem robu monitorja, kotna vidljivost pa je dobra.

Manj navdušujoča je pravilnost barv, ki jih prikazuje ta monitor, saj se je izkazal za najslabšega na našem preizkušanju, z barvnim odstopanjem kar 2,62. Podatki tovarne zagotavljajo, da je s 400 cd/m2 monitor dovolj svetel in s kontrastnim razmerjem 1000 : 1 tudi dovolj dobro loči črnino od beline in tudi v praksi se izkaže dovolj dobro.

Nekoliko sta nas zmotila še nekaj manj ostra slika in pa šum, opazen na sivih podlagah.

Acer AL2416W

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,62.

Cena: 369 EUR.

Za: Ugodna cena.

Proti: Barvna nepravilnost.

AOC 416V

Tudi AOC, podobno kot Acer, ponuja cenovno ugodno rešitev za uporabnike, ki želijo kar največji monitor pred svojim računalnikom. Model je po masi med lažjimi 24-palčnimi modeli na našem preizkusu, vendar zaradi manj trdnega podstavka kljub vsemu ne stoji najbolje na mizi in nam ob tresljajih rad nekoliko "pomaha". Tudi spreminjanje nagiba monitorja ni ravno med najbolj žlahtnimi opravili, vendar tega praviloma ne počnemo vsak dan.

Kakovost slike je na nekaterih področjih nekoliko slabša, saj je opazna nekoliko manjša ostrina monitorja. To je vidno predvsem pri drobnem besedilu, na sivi podlagi pa je rahlo opazen tudi nekakšen šum.

Slika na monitorju je zelo enakomerno osvetljena, nekoliko opaznejši so le temnejši koti, slika pa je zaradi kotne vidljivosti, ki je zgolj povprečna, na robovih nekoliko temnejša, spodaj pa za odtenek svetlejša.

Svetlost slike je kljub tovarniškim le 300cd/m2, kar pri 24-palčnih zaslonih ni veliko, dovolj svetla in s tovarniško obljubljenim dinamičnim kontrastom 3000 : 1 dovolj kontrastna, tudi ko ta možnost ni vklopljena, kontrast pa je uporaben po celotnem spektru nastavitev.

V nastavitvah lahko podobno kot pri manjšem bratu nastavimo barve in kontrast posebej za vsako polovico oziroma del slike in jo tako razdelimo.

Aoc 416V se lahko pohvali še z dobro barvno pravilnostjo in predvsem ugodno maloprodajno ceno.

AOC 416V

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,83.

Cena: 359 EUR.

Za: Ugodna cena, solidna barvna pravilnost in dobra svetlost slike.

Proti: Kakovost stojala in nekaterih delov ohišja.

Benq FP241VW

Benqjev monitor odlikuje ohišje popolnoma drugačne oblike, kot smo vajeni, saj je sam monitor na sredi svoje osi pričvrščen med dva stebra, ki sta na sprednji strani prekrita z aluminijem, zaradi katerega celota že na prvi pogled deluje kakovostno. Nad zaslonom najdemo tudi polico, ki povezuje levi in desni steber, spodaj pa je za razliko od običajnih monitorjev prostor za kak zvezek ali pa tipkovnico, saj na sredini pod zaslonom ne bomo našli stojala. Žal lahko monitorju nastavljamo le naklon; ta se sicer spreminja lepo, vendar je kot naklona nekoliko premajhen.

Monitor resda trdno stoji na tleh, predvsem, ko govorimo v smeri levo-desno je kot skala, v smeri proti uporabniku in stran od njega pa je zaradi majhne globine manj stabilen, pa tudi ko ga hočemo zavrteti proti levi ali desni, se neprijetno zvija. Ga pa zaradi tega lahko postavimo popolnoma do stene.

Slika na monitorju je osvetljena zelo enakomerno, malo temnejša je morda le ob desnem robu, kotna vidljivost pa je prav tako zelo dobra.

Barvna pravilnost monitorja je nekoliko podpovprečna; tega od monitorja iz tega cenovnega razreda nismo pričakovali.

Le cena je preveč zasoljena. Vsekakor ne sodi med tokratno povprečno konkurenco.

Benq FP241VW

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,0.

Cena: 721 EUR.

Za: Zanimivo ohišje, svetilnost, kotna vidljivost.

Proti: Počasni zaslonski menuji, preslaba barvna pravilnost glede na ceno.

Dell 2408WFP

Dell omogoča možnost zasuka za 90 stopinj in je zato postavljen razmeroma visoko, višine pa ni mogoče nastavljati. Kljub najmanjši masi med preizkušenimi 24-palčnimi zasloni in visoki postavitvi ter majhni globini pa monitor stoji na tleh dovolj trdno in suvereno. Stojalo nam hkrati omogoča tudi obračanje monitorja levo ali desno do kota 45 stopinj.

Prikazana slika je zelo dobra, predvsem po zaslugi Samsungove matrike S-PVA. Monitor se lahko pohvali z daleč najboljšim barvnim odstopanjem - le 1,03. Zelo dobra je seveda tudi kotna vidljivost in monitor je enakomerno osvetljen. Tako smo le na sredini našli rahlo temnejšo liso, rob na desni strani pa je nekoliko temnejši.

Monitor je nabit z vsemi vrstami priključkov, saj ima kar dva vhoda DVI-D, VGA vhod, kompozitni in komponentni vhod, HDMI in celo Display Port. Poleg priklopov USB pa bomo na monitorju našli še bralnik pomnilniških kartic, tudi Compact Flash.

Monitor ima sicer zelo malo pomanjkljivosti, a je ena izmed njih nekoliko večja: cena.

Dell 2408WFP

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,03.

Cena: 707 EUR.

Za: Kakovost slike in barv, nabor priklopov, majhna masa in mere.

Proti: Monitor ni nastavljiv po višini, cena.

LG L246WH

Ob priklopu opazimo, da največji LG na preizkusu nima neposrednega priklopa DVI, temveč je treba v ta namen uporabiti prilagojevalnik HDMI. Po vklopu monitorja smo bili prisiljeni ročno izbrati, kateri priklop je uporabljen, saj ga monitor ni zaznal samodejno, vendar se je to pripetilo le prvič po priklopu.

Podstavek monitorja je dovolj močan in trden in tak je tudi potreben, saj monitor tehta kar 9,6 kg, ob prenašanju pa se kaj kmalu spomnimo časa monitorjev CRT.

Barvna pravilnost monitorja je natančno v zlati sredini in tudi ta model ima največ težav s prikazom zelenih in oranžnih odtenkov.

Enakomernost osvetlitve je sicer dobra, vendar sta spodnji in zgornji rob slike nekoliko temnejša, prav tako sta temnejša zgornja kota slike. Na sivi podlagi deluje slika nekoliko lisasto, vendar ni toliko opazno, da bi bilo moteče, kotna vidljivost pa je razen s spodnjega konca zelo dobra.

LG L246WH

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,9.

Cena: 380 EUR.

Za: Dovolj kakovostno ohišje, solidna kotna vidljivost.

Proti: Ni mogoče prestavljati menujskih oken, ni neposrednega priklopa DVI.

Philips 240BW8EB

Philipsov velikan se lahko pohvali z odličnim stojalom, s katerim lahko monitorju gladko in enostavno spreminjamo višino. Monitor je mogoče tudi zasukati za 90 stopinj in vsakokrat lepo in v ravni liniji obstoji na mestu. Nekoliko manj lepo potekajo premiki monitorja, ko mu nastavljamo nagib.

Prikaz slike pri tem monitorju nekoliko zaostaja za nekaterimi tekmeci, tako po barvni pravilnosti kot tudi enakomernosti osvetlitve. Slika je v kotih nekoliko svetlejša, zgornji in spodnji rob pa sta temnejša.

Tudi kotna vidljivost bi lahko bila boljša, saj zaradi nje velikokrat slabše vidimo zgornji rob monitorja, predvsem, če sedimo preblizu.

Tovarna navaja svetilnost le 250cd/m2; to je nekoliko manj od konkurence in tudi v praksi se slika ne izkaže za preveč svetlo. Svetlost lahko povečamo, vendar takrat izgubimo nekatere temnejše podrobnosti.

Philips 240BW je monitor, ki se lahko pohvali z enostavnim in kakovostnim ohišjem, vendar pri kakovosti slike nekoliko zaostaja za najboljšimi.

Philips 240BW8EB

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,3.

Cena: 418 EUR.

Za: Kakovostno ohišje monitorja.

Proti: Svetlost, barvno odstopanje.

Samsung 2493HM

Po priklopu v električno omrežje bomo zaman iskali klasično tipko za vklop Samsungovega monitorja. Električno stikalo je na zadnji strani, za sam vklop monitorja pa se moramo nato le še dotakniti okvira na delu, kjer je narisan znak za vklop.

Stojalo je dovolj trdno in kakovostno in se lepo premika po navpični osi. Nekoliko manj opore ima v najvišjem položaju le vrtljivi podstavek, ki se vrti za 180 stopinj v obe smeri (fiksnih 360). Monitor se lahko tudi zasuče za 90 stopinj, a ker se zasuče za nekaj stopinj več, je sredino težko najti, tudi ko ga vrnemo v prvotni vodoravni položaj.

In ravno pri vrtenju in premikanju monitorja smo bili manj zadovoljni s sicer prijetnim, za dotik občutljivim robom, saj smo monitor tako velikokrat po nesreči izklopili.

Slika je sicer osvetljena dovolj enakomerno, motijo le nekoliko temnejši koti in nekoliko temnejši desni rob monitorja, na katerem so na sivi podlagi vidne tudi rahle vodoravne lise.

Kotna vidljivost je sicer dobra, vendar ne izstopa veliko od povprečja, barvna pravilnost pa je z odstopanjem 2,05 nekoliko nad sredino vrednosti seštevka naših preizkusnih primerkov. Monitorju sta povzročala največje težave rumeni in modri odtenek.

Tudi pri tem monitorju se izdelovalec rad pohvali z dinamičnim kontrastom kar 10000 : 1, ko pa pregledamo še "drobni tisk", razberemo kontrastno razmerje monitorja 1000 : 1.

Samsung 2493HM

Velikost: 24 palcev.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,05.

Cena: 479 EUR.

Za: Dobra kakovost stojala, enakomerno osvetljena slika.

Proti: Za dotik občutljiv okvir monitorja (tipke).

Kako smo preizkušali?

Preizkušali smo v ves čas enakomerno osvetljenem prostoru, samo preizkušanje pa je potekalo ob pomoči kalibratorja podjetja X-rite, MonacoOptix XR Pro.

Najprej smo nastavili kontrastno razmerje in svetlost. Po pravilno izbranih nastavitvah smo s programsko opremo, ki na monitorju odčitava pravilnost barv ob pomoči kalibratorja, ustvarili barvni profil ICM. Po izdelanem barvnem profilu programska oprema odčita 24 različnih barvnih odtenkov, prikazanih na monitorju, in izmeri odstopanja, ki smo jih pozneje združili v povprečje. Vrednosti pod 1 pomenijo, da so barve prikazane zelo natančno, rezultati med ena in dve nam prikazujejo normalna odstopanja, višje številke pa so že nekoliko pretirane.

Poleg meritev barvnih odstopanj smo se preizkušanja lotili tudi s programom Displaymate for Windows, ki nam s prikazovanjem različnih barvnih kombinacij in vzorcev pomaga ugotoviti predvsem to, kakšna je enakomernost osvetlitve monitorja, kako dobra je njegova svetlost, pa tudi kako se zasloni odrežejo ob pogledu s strani. Pri ogledu preizkusnih grafik so vidne tudi druge nepravilnosti na monitorju, kot je na primer sneženje ali pa kakšna druga odstopanja.

Lotili smo se tudi preizkušanja ohišja monitorja, predvsem trdnosti in prilagoditvenih nastavitev stojala, ter dodatkov.

Zlati Monitor

Razlike med zasloni v podobnem cenovnem segmentu so vsekakor majhne in zaradi tega je zelo pomembno pred nakupom poznati potrebe in želje uporabnika.

Med tistimi manjšimi, 20- in 22-palčnimi zasloni se nam je med ugodnejšimi modeli močno prikupil model podjetja AOC, 2217 PWC, ki se, kar zadeva ceno, ponaša z zelo dobro barvno pravilnostjo in lepo enakomerno osvetljenim zaslonom. Poleg tega se lahko pohvali s stojalom, ki je po višini nastavljivo in solidno stoji na mizi.

Vsekakor je en razred pred drugimi preizkušenimi modeli tudi izdelek podjetja Lenovo, L220X, žal pa je taka tudi njegova cena. Tudi tu je stojalo nastavljivo po višini, poleg tega se lahko zasuče tudi za 90 stopinj in se ponaša z vrhunsko prikazano sliko. Je pa, še enkrat, enostavno predrag za to velikost.

24-palčni zasloni povečini pridejo na prodajne police z nekoliko boljšimi podstavki in kljub večjim masam in daljšim ročicam, ki obremenjujejo stojala, smo opazili tudi boljšo stabilnost. Prav tako je kljub velikosti pri večini modelov dobro poskrbljeno za enakomerno osvetlitev ozadja.

Med 24-palčnimi zasloni kraljuje Dellov predstavnik 2408WFP, ki se ponaša z najboljšo barvno pravilnostjo na preizkusu in širokim naborom priklopov. Kazi ga le nekoliko zasoljena cena, a se ob pogledu na konkurenco zdi primerna.

Med cenovno ugodnejšimi modeli naj izpostavimo LGjev model L246WH, ki se ponaša z dobrim, po višini nastavljivim stojalom, primerno kakovostjo slike in pošteno ceno. Njegova pomanjkljivost pa je predvsem to, da nima neposrednega priklopa DVI, temveč je treba za priklop uporabiti prilagojevalnik HDMI, a na kakovost slike na monitorju ne vpliva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji