Objavljeno: 4.2.2007 13:05 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2007

Varovanje stanovanja ob pomoči telefona?

Sliši se uporabno: s telefonom UMTS preveriti dogajanje na neki oddaljeni lokaciji. Smo na počitnicah in z enim klicem preverimo, ali je doma še vedno vse tako, kot mora biti. Ali pa iz službe pogledamo, ali so otroci že prišli iz šole. Vse to s kamero UMTS.

Na prvi pogled je kamera Pupillo, ki jo prodaja Mobitel, prikupna, elegantno oblikovana naprava, visoka dobrih deset centimetrov. Vanjo kot v vsak mobilni telefon vstavimo kartico SIM, ob vklopu pa se priključi na omrežje UMTS. Z video klicem "nanjo" lahko opazujemo video, tekoče dogajanje, kakor ga vidi kamera.

Marsikoga bo takoj zmotila nastavitev naprave. Ni možnosti priklopa na računalnik (denimo prek vrat USB). To pomeni, da moramo vse nastavljati s sporočili SMS. Po drugi strani pa je teh nastavitev zelo malo. Določimo lahko, katere telefonske številke imajo dostop do kamere (največ deset), spremenimo PIN kodo kamere in določimo orientacijo slike (to pride prav ob montaži na strop). Prva telefonska številka, s katere pokličemo, je "glavna", torej upraviteljska, s te pa s sporočili določimo še druge podprte številke. Omeniti velja, da moramo biti pri nastavitvenih sporočilih zelo natančni, telefonske številke moramo na primer vnesti na točno določen način; na to nas opozarjajo tudi navodila.

Višina in videz preprečujeta kakšno bolj skrito rabo kamere, seveda pa zna že pogled nanjo odvrniti kakega nepridiprava. Kaj dosti več si z njo ne moremo pomagati, saj je pri zmogljivostih zelo okleščena. Nima notranjega pomnilnika, torej ne more shranjevati posnetkov. Manjka tipalo za gibanje, ki bi nas lahko obvestilo o dogajanju v opazovanem prostoru. To pomeni, da odpade (bolj ali manj) resna raba v varnostne namene. Kamera ima notranjo baterijo, ki zdrži v pripravljenosti 300 ur in štiri ure rabe, torej dejanskega video klica. Seveda jo lahko priključimo tudi na električno omrežje, priloženi kabel je dolg približno poldrugi meter. Zraven dobimo tudi komplet za montažo kamere na steno ali strop, preprost plastični nosilec, na katerem lahko kamero tudi obračamo, ter troje vijakov. Slika ni najboljša, primerljiva je s kakovostjo navadnih video klicev, ločljivost je le 352 x 288 pik. Ob večji razdalji ogledovanega cilja oziroma prehitrem gibanju le-tega je težko karkoli razločiti.

Po premisleku je videti, da je kamera bolj igrača kot resen pripomoček. Uporabna ni niti kot internetna kamera. Vse, kar zna, lahko dosežemo tudi z omrežnimi kamerami, in še veliko več (denimo shranjevanje posnetkov v računalnik), pa še pretirano drage niso. Zaenkrat je video klic v Mobitelovem omrežju še brezplačen, a je vprašanje, kako dolgo bo še tako, cena kamere pa je kar zasoljena. Seveda smo omejeni tudi s pokritostjo omrežja UMTS, ne samo pri kameri, temveč tudi pri naši lokaciji. Edina odlika kamere Pupillo je preprosta raba, saj zadostuje le video klic s telefona.

Pupillo

Kaj: Video kamera UMTS.

Izdeluje: Compal Communications, www.compal.com.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: 77.900 tolarjev.

Za: Preprosta raba.

Proti: Nastavitev le prek sporočil SMS, omejena raba, ni možnosti priključitve na računalnik, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji