Objavljeno: 10.9.2005 11:42 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Februar 2004

Varovanje malo drugače

Programski paket FirstDefense ISR je namenjen varovanju namestitve operacijskega sistema pred programskimi napakami - virusi, slabo nameščenimi gonilniki in drugimi nezgodami.

Posamezne datoteke na diskih sicer lahko zavarujemo z varnostnimi kopijami, a cel operacijski sistem bomo uspešno zavarovali le z diskovnim poljem RAID ali namensko programsko rešitvijo, ki omogoča izdelavo slike celotnega diska. Tokrat smo preizkusili program FirstDefense ISR, ki omogoča izdelavo vzporednih kopij sistema za zagon operacijskega sistema Windows.

Skrite varovalke

Program ob namestitvi spremeni prvi blok zagonskega diska in nam pozneje z izdelavo "slik diska" omogoča rešitev oziroma zagon sistema tudi takrat, ko zaradi napake v programski opremi sistema Windows ne moremo več uspešno pognati. Prvi zagonski sistem je lahko pripravljen ob namestitvi programa, v uporabniškem vmesniku pa lahko poljubno pripravimo še deset novih. Sistem torej deluje podobno kakor v Windows vgrajena funkcija "Windows XP System Restore", le da je ta omejena in naš sistem zgolj povrne v eno od prejšnjih stanj - FirstDefense ISR pa izdela ločene in skrite kopije sistema, ki jih ne najdejo ne virusi in niti sam Windows. Seveda za vsako od različic sistema potrebujemo nemalo prostora, a za varnost to niti ni tako pomembno.

Avtorji programa svetujejo uporabo vsaj treh različnih sistemskih slik. Ena naj bo delovna in za vsakdanjo rabo, ena naj bo "čista namestitev" Windows in tretja kopija prve, torej delovne različice, ki jo je seveda treba sproti osveževati - bodisi samodejno ali ročno, priporočljivo pa pred nameščanjem nove programske opreme ali pred izvajanjem večjih posegov na disku. Potrebno količino prostora na disku lahko tudi zmanjšamo - bodisi določimo datoteke, ki naj jih program ne vključi v "sistemsko sliko", ali pa enostavno določimo skupne datoteke (denimo podatkovne), ki jih uporabljajo vse "sistemske slike".

Prednost programa FirstDefense ISR je zagotovo hitrost reševanja: zgolj zaženemo nepokvarjen sistem in nadaljujemo delo. Osveževanje kopij je progresivno, saj se preslikajo le podatki, ki so se v sistemu od zadnje obnove spremenili. Čeprav poteka osveževanje kopije z novimi podatki s sistemskega diska, pa lahko medtem nemoteno uporabljamo računalnik.

Pomanjkljivosti

Če imamo v računalnik nameščenih več sistemov in niso vsi nameščeni na zagonski disk, program žal ne deluje. Nepraktično pa je tudi, da so vsi sistemi shranjeni na istem disku v istem razdelku. Resda v skritem imeniku, a nekateri programi (Directory Opus) ga vidijo. Če so kopije sistema le v skritem imeniku, to tudi pomeni, da postane shranjevanje sistema ob pomoči preslikane datoteke precej neracionalno, saj tovrstni programi shranijo vse podatke na disku.

Kljub nekaj pomanjkljivostim ima FirstDefense ISR prednost v okolju, v katerem izpad sistema ne sme biti dolgotrajen. V nekaj minutah lahko zaženemo računalnik s starejšim, delujočim sistemom in nedotaknjenimi podatki, kar je v določenih okoliščinah lahko vredno veliko. FirstDefense ISR deluje dobro tudi v sožitju z diskovnim poljem RAID 1, saj zagotavlja zaščito pred programskimi okvarami, polje RAID pa pred strojnimi. Program lahko deluje v ozadju in nas ne ovira pri rabi računalnika, zato se zdi primerna varovalka pred napakami za vse, ki imajo dovolj prostora na disku.

FirstDefense ISR

Kaj: Program za izdelavo varnostnih in hitro uporabnih kopij sistemske namestitve.

Izdeluje: Raxco Software.

Spletni naslov: www.raxco.com.

Cena: 45 dolarjev za Windows 2000 in Windows XP, 350 dolarjev za Windows Server 2000 in 2003.

Operacijski sistemi: Windows 2000-XP in Windows Server.

Za: Deluje v ozadju, dokler ga ne potrebujemo, učinkovito varuje pred nevarnimi programskimi napakami na sistemskem disku, deluje hitro.

Proti: Deluje le, če je sistem na zagonskem disku, strežniška različica ni poceni, porabi veliko prostora na disku.

FirstDefense ISR omogoča varovanje sistemskega diska s pomočjo rezervnih kopij sistema, ki jih lahko samodejno ali ročno obnavljamo in tako dobesedno shranimo celotno delujočo sistemsko namestitev OS in dodatnih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji