Objavljeno: 9.8.2007 19:05 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Junij 2007

Varnostni vsemogočneži

Skrb za računalniško varnost je v zadnjih letih postala vsesplošna. Razmah nepretrgane, 24-urne povezanosti v splet je poleg obilice prednosti prinesel v računalništvo še eno dimenzijo - nenehno izpostavljenost raznovrstnim napadom. Razlog več za pregled rešitev, ki jih ta trenutek ponuja trg.

Število okužb s klasičnimi računalniškimi virusi, pa črvi, trojanskimi konji in korenskimi kompleti narašča, njihova raznovrstnost pa prav tako. Brez primerne programske opreme se tovrstne ogroženosti uporabniki sploh ne zavedajo, kaj šele, da bi se lahko (u)branili pred množico anonimnežev, ki prežijo in čakajo, da bi lahko povzročili škodo. V obrambni komplet, ki bi naj bil del programske opreme v vsakem domačem računalniku, sodita protivirusni program in požarni zid, mnogi priporočajo še protivohunski program. Nekateri teh programov so brezplačni, večina pa ne. Stroški za varnostno programsko opremo tako začnejo naraščati, zato so nekateri izdelovalci začeli ponujati programske pakete za spletno varnost (Internet Security Suite). Ti so praviloma cenejši, kot če bi kupili vsak program posebej, pa še njihova združljivost je praktično zagotovljena. Po drugi strani izdelovalcem programske opreme uspe v paketu prodati programe, ki se samostojni morda ne bi tako uspešno prodajali.

Po dveh letih smo se v Monitorju spet lotili ocenjevanja programskih paketov za spletno varnost. Tokrat smo pregledali praktično vse pakete, ki jih lahko kupimo bodisi pri naših prodajalcih ali pa v spletu. Ti paketi vsebujejo razne zbirke programov. Najskromnejši so sestavljeni iz protivirusnega programa in požarnega zidu, kar naj bi bil najmanjši skupni imenovalec vsakega varnostnega paketa. Obsežnejši vsebujejo tudi protivohunski program, protismetni program za elektronsko pošto, program za starševski nadzor ter program za zaščito zasebnosti pri spletnem brskanju. Posamezni paketi so še bogatejši, posebnež pa je program System Mechanic Pro, ki je v osnovi zbirka pomožnih uporabnih programov (utilities). Z dodatkom protivirusnega programa in požarnega zidu in s privlačno ceno so pri izdelovalcu poskušali odpreti novo poglavje pri prodaji programske opreme za domače računalnike.

Izdelovalci protivirusnih programov in paketov za spletno varnost so (končno) ugotovili, da so njihovi programi sorazmerno dragi, ker je uporabnik prisiljen podaljševati naročnino na virusne podpise. Še več denarcev je treba odšteti, če imamo doma dva ali celo več računalnikov. To niti v slovenskih domovih ni več taka redkost, da o razvitejših državah ne izgubljamo besed. Zato nekateri izdelovalci omogočajo, da eno kupljeno kopijo namestimo v največ tri računalnike v enem gospodinjstvu. Seveda vsi izdelovalci niso posvojili tega modela, jih pa je dovolj (tudi tistih med najbolj prodajanimi), da imajo kupci z več domačimi računalniki možnost izbire.

Zlati Monitor

Izbrati najboljšega med varnostnimi paketi je nehvaležna naloga. Še posebej, ker ne gre za monolitne programe, temveč za bolj ali manj razkošne komplete, ki se razlikujejo po zmogljivosti. Menimo, da sta protivirusni program in požarni zid najpomembnejša dela vsakega varnostnega kompleta. Zone Alarm Internet Security 2007 se med vsemi paketi odlikuje s požarnim zidom, ki ga je zelo težko zaobiti. Paket vsebuje tudi zelo soliden protivirusni program, ki je zasnovan na priznanem izdelku Kaspersky Lab, za nameček pa še protivohunski in protismetni program. Njegova cena v spletni trgovini ni previsoka. Vse našteto nas utrjuje v prepričanju, da si varnostni paket podjetja Zone Labs tokrat zasluži zlati Monitor.

Kako smo ocenjevali?

Pri ocenjevanju varnostnih paketov smo se osredotočili predvsem na protivirusni program in požarni zid. Vsak paket smo namestili na svežo kopijo operacijskega sistema Windows XP SP2, posodobljeno z vsemi sprotnimi okenskemi popravki (Windows Update). Da bi ocenili, kako sprotno pregledovanje protivirusnega programa (on-access scanning) upočasni "normalno" delovanje računalnika, smo merili čas, porabljen za kopiranje obsežne mape. V mapi je bilo veliko stisnjenih in arhivskih datotek (ki so vsebovale skupaj čez 60.000 datotek). Za primerjavo nam je služil čas, ki ga je za isto opravilo potreboval sistem brez nameščenega protivirusnika.

Enako kot na lanskem pregledu protivirusnih programov smo ugotovili, da so med posameznimi protivirusnimi programi znatne razlike v dodatni obremenjenosti računalnika (dodatnim porabljenim procesorskim časom). Omeniti moramo, da vsi programi ne omogočajo sprotnega pregledovanja stisnjenih in arhivskih datotek. Taki programi seveda manj upočasnijo računalnik, po drugi strani pa dopuščajo možnost, da se v sistem prikrade nepovabljeni gost, skrit v arhiv.

Drugo merilo uspešnosti protivirusnega programa je bil čas, ki ga je posamezni protivirusnik potreboval za pregled mape na zahtevo (on-demand scanning). Spet smo vključili pregledovanje stisnjenih in arhivskih datotek. Rezultate obeh preizkušanj smo prikazali v tabeli. Razlike v porabljenem času so skoraj neverjetne, saj je najpočasnejši program porabil več kot desetkrat več časa kakor najhitrejši.

Pri požarnih zidovih smo, podobno kot na preizkusu samostojnih požarnih zidov (Monitor, marec 2007), preizkušali njihovo ranljivost s preizkusi puščanja (leak tests). Ti programi so zbrani na strani www.firewallleaktester.com, za naš preizkus pa smo jih izbrali 15. Pravilnost rezultatov smo dodatno preverjali s programom WireShark (prej Ethereal). Z njim smo analizirali pot in vsebino izmenjanih omrežnih paketkov. Vselej smo preverili, ali je preizkus uspel pretihotapiti posamezno zahtevo mimo požarnega zidu in kako. Poudariti moramo, da smo vsak požarni zid preizkusili pri privzetih nastavitvah. Menimo namreč, da marsikateri uporabnik (v mislih nimamo tipičnih bralcev Monitorja) nima ne dovolj volje niti znanja za spreminjanje privzetih nastavitev. Zaradi teh uporabnikov je pomembno, da požarni zid tudi s privzetimi nastavitvami zaustavi nedovoljeni izhodni promet, usmerjen iz njihovega računalnika v splet. Ugotovili smo, da kar nekaj požarnih zidov privzeto dovoljuje ves izhodni omrežni promet, enako kot v Windows XP vgrajeni požarni zid. Podrobnejša primerjava je pokazala, da je bila naša slutnja pravilna - požarni zidovi iz paketov za spletno varnost so se na preizkusu praviloma odrezali slabše kot samostojne požarne pregrade.

AVG Internet Security 7.5

Češko podjetje Grisoft je pri nas znano predvsem po brezplačnem protivirusnem programu AVG Anti-Virus, poleg plačljivega protivirusnika pa prodajajo tudi varnostni paket AVG Internet Security. Program lahko kupimo v Grisoftovi spletni trgovini. V paketu najdemo poleg protivirusnika in požarnega zidu še protivohunski in protismetni program.

Po namestitvi lahko čarovniku prepustimo samodejno konfiguracijo požarnega zidu, sledi pa vnovični zagon računalnika. Tako kot protivirusnik ima tudi paket nekoliko nenavaden uporabniški vmesnik. V sistemsko vrstico se naseli ikona, ki predstavlja nadzorno središče AVG. Z nekaj sreče ali pa po nekaj minutah klikanja ugotovimo, kako se dokopljemo do okna z nastavitvami.

Protivirusni program ne ovira normalnega delovanja računalnika, zato pa pregledovanje datotek traja celo večnost. Privzete nastavitve požarnega zidu se pri preizkusu puščanja obnesejo podobno kot pri večini drugih programov - slabo torej.

AVG Internet Security 7.5

Prodaja: Grisoft, www.grisoft.com.

Cena: 47 EUR (63 EUR za dve leti).

Za: Cena.

Proti: Nekoliko nenavaden vmesnik, počasno iskanje virusov, prepusten požarni zid.

BitDefender Internet Security 10

Varnostni paket BitDefender Internet Security romunskega podjetja SoftWin je pri nas sorazmerno priljubljen. Nemalo zaslug za to ima ponudnik dostopa do spleta Siol, ki paket brezplačno ponuja svojim uporabnikom dražjih uporabniških paketov, za nameček pa je paket tudi poslovenjen. V njem najdemo protivirusni program, požarni zid, protismetni program, protivohunsko zaščito in program za starševski nadzor.

Po namestitvi in vnovičnem zagonu nas čarovnik vodi po nastavitvah požarnega zidu, kjer privzetim programom (brskalnik, poštni odjemalec) dovolimo dostop do spleta. Po privzeti nastavitvi požarnega zidu BitDefender dovoli ves omrežni promet programom s seznama. Žal ne zazna vbrizgavanja dinamičnih deljenih knjižnic v dovoljene procese, kar preizkusi puščanja s pridom izkoristijo. Na različne načine se namreč "obesijo" na Internet Explorer in prek njega izvedejo svojo prikrito nalogo. Zaradi tega je rezultat BitDefenderja na preizkusu puščanja bolj klavrn.

Pri iskanju virusov je najnovejša različica BitDefenderja občutno hitrejša, kot je bila deveta različica na našem lanskem preizkusu. Pri sprotnem delu pa računalnik še zmeraj znatno upočasni, če imamo vklopljeno pregledovanje stisnjenih datotek in arhivov. Protivirusni program poleg sprotnega pregledovanja datotek in elektronske pošte bdi tudi nad pisanjem po delu registra, ki je odgovoren za nalaganje programov pri zagonu računalnika. Uporabniški vmesnik je dobro zasnovan in se uporabnik v njem brez težav znajde. Nekoliko nepregledno je le spreminjanje nekaterih naprednih nastavitev. Nad sistemsko vrstico v desnem spodnjem vogalu sta vidna dva okvirčka, ki sproti prikazujeta dejavnost požarnega zidu in protivirusnega programa.

BitDefender 10

Prodaja: Parametica, www.parametica.si.

Cena: 84 EUR (dve leti, za dva računalnika).

Za: Pohitritev protivirusnega pregledovanja (glede na v.9), ugoden licenčni model, poslovenjena različica.

Proti: Upočasnitev delovanja računalnika, prepusten požarni zid.

CA Internet Security 2007

Podjetje Computer Associates je eden resničnih velikanov na trgu programske opreme. V njihovem programu je tudi paket za spletno varnost CA Internet Security 2007. Program lahko kupimo v škatli ali pa prek spleta.

V paketu najdemo protivirusni program, požarni zid ter protivohunski in protismetni program. Pri nakupu programa na nosilcu CD-ROM pa v škatli najdemo še eno ploščo, na kateri je program za starševski nadzor.

Varnostni paket se odlikuje z zelo preglednim uporabniškim vmesnikom. Spreminjanje nastavitev je enostavno.

Protivirusni program svoje delo opravi zelo hitro in neznatno upočasni delovanje računalnika. Delo z urnikom je zelo prilagodljivo. Programu je domače iskanje virusov tudi v elektronski pošti. Pri preizkusu puščanja se požarni zid ni preveč izkazal.

CA Internet Security 2007

Prodaja: eMDS, www.emds.si.

Cena: 76 EUR (za tri računalnike).

Za: Pregleden vmesnik, enostavno nastavljanje.

Proti: Prepusten požarni zid.

F-Secure Internet Security 2007

Finsko podjetje F-Secure je postalo znano po protivirusnem programu F-Prot še v času okolja DOS. Njihov sloves je tudi danes povezan z zgodnjim odkrivanjem virusov ter v novejšem času tudi korenskih kompletov (rootkit). Le spomnimo se na razvpiti poskus podjetja Sony, da bi s pomočjo korenskega kompleta na glasbenih cederomih onemogočali njihovo nedovoljeno kopiranje.

Varnostni paket F-Secure Internet Security 2007 je, tako kot že nekaj predhodnikov, v celoti in zgledno preveden v slovenščino. Kupimo ga lahko v spletni trgovini, še boljša naložba pa je nakup programa na plošči CD-ROM, ki je zagonska. Vsebuje okleščeno različico Linuxa in protivirusni program, s ploščo pa lahko poskusimo oživeti sicer brezupno okuženi računalnik.

Namestitev je enostavna, edina možnost izbire pa pri namestitvi programa za starševski nadzor. Poleg tega paket vsebuje še protivirusni in protivohunski program, požarni zid in protismetni program. Uporabniški vmesnik je pregleden in dokaj enostaven za uporabo, z lahkoto pa pridemo tudi do naprednejših nastavitev.

Pri preizkusih se F-Secure ni preveč izkazal. Sprotno zaznavanje virusov (on-access scanning) veliko preveč upočasni delo računalnika, seveda le, če imamo vključeno pregledovanje arhivskih in stisnjenih datotek. To ni presenetljivo, saj se je za počasneža izkazal že njegov predhodnik z letnico 2006. Še večje razočaranje smo doživeli pri preizkusu puščanja požarnega zidu. Privzete nastavitve (običajna raven varnosti) dopuščajo ves izhodni promet, dovoljeno je povezovanje vseh programov. S takimi nastavitvami je požarni zid dosegel katastrofalen rezultat za program takega slovesa. Nič kaj bolje se ni obnesel, ko smo spremenili nastavitev pri nadzoru programov. Tudi izbira varnostne ravni po meri še zmeraj dovoljuje ves izhodni promet, česar sploh ne moremo spremeniti drugače, kot da izberemo "strogo" stopnjo varnostne ravni.

F-Secure Internet Security 2007

Prodaja: Amis, www.amis.net, Kabi, www.kabi.si.

Cena: 72 EUR (trije računalniki).

Za: Uporabniški vmesnik, slovenska različica, ugoden licenčni model.

Proti: Prepusten požarni zid, upočasnjeno delovanje računalnika.

Kaspersky Internet Security 6.0

Ruski založnik Kaspersky Lab je med domačimi uporabniki znan predvsem po protivirusnem programu, nedavno pa je začel tržiti tudi varnostni paket. Prvi zares integrirani paket je dobil oznako 6. Namestitev je enostavna, poleg protivirusnika v paketu najdemo še požarni zid (imenovan Anti-Hacker), protivohunski in protismetni program. Posebni del je proaktivna obramba (Pro-Active Defense), ki spremlja delovanje programov in opozarja na sumljivo dogajanje.

Kaspersky omogoča namestitev poljubnega programa iz paketa, torej bi se, recimo, lahko odločili, da bo delo protivirusnika opravljal kak drug program. Po namestitvi nas čarovnik vodi po nastavitvah požarnega zidu, temu pa sledi vnovični zagon računalnika. Kaspersky ima všečen uporabniški vmesnik, kjer se z lahkoto znajdemo in spremenimo nastavitve za katerikoli del paketa. Enako enostavno je zaustavljanje delovanja katerekoli komponente, če to iz kateregakoli razloga moramo ali želimo storiti.

Po namestitvi nam čarovnik pomaga nastaviti požarni zid. Za večino uporabnikov je priporočljiva osnovna zaščita, ki reagira le na "nevarne dogodke". Proaktivna obramba varuje računalnik pred dejavnostmi, ki spominjajo na delovanje škodljive kode (vbrizgavanje deljenih dinamičnih knjižnic v procese, odpiranje skritih procesov, uporaba okenskih kavljev - hooks, snemalniki pritisnjenih tipk). Zazna, kadar se izvršilne datoteke programov spremenijo iz kateregakoli razloga (Application Integrity Control). Pri slednjem opravilu pogosto sproži lažni alarm, ponavadi takrat, ko naloži redko uporabljano deljeno dinamično knjižnico (.dll), Kaspersky pa to interpretira kot spremembo izvršne datoteke. Registry Guard ščiti okenski register pred nedovoljenimi posegi, Office Guard pa preprečuje zlorabo makro ukazov v datotekah iz MS Officea.

Požarni zid se je pri privzetih nastavitvah izkazal za srednje prepustnega. Protivirusnik se je uvrstil v zgornjo tretjino programov tako pri meritvah hitrosti pregledovanja kot pri dodatni upočasnitvi delovanja računalnika.

Kaspersky Internet Security 6.0

Prodaja: Mentis, www.mentis.si.

Cena: 54 EUR (en računalnik), 108 EUR (trije računalniki).

Za: Uporabniški vmesnik.

Proti: Lažni alarmi nadzora celovitosti izvršnih datotek.

McAfee Internet Security 2007

Ameriško podjetje McAfee je že dolgo navzoče na trgu varnostnih programov, pri nas pa je v zadnjih letih nekoliko manj zastopano. Programski paket McAfee Internet Security 2007 vsebuje protivirusni, protivohunski in protismetni program, požarni zid ter program za starševski nadzor. Dodan je še program DataBackup za izdelavo varnostnih kopij podatkov na optične nosilce, zunanje diske ali omrežne diske. Novost je SiteAdvisor, vtičnik za spletni brskalnik, ki nas opozori, če prideskamo na sumljivo (po mnenju McAfeeja) spletišče.

Varnostno središče McAfee Security Center ima vmesnik, nekoliko nenavaden za tiste, ki so uporabljali katerega od drugih varnostnih paketov. V levem podoknu so združena nekatera običajna opravila in najbolje je, da takoj omogočimo napredni menu, če nočemo zapravljati časa z nesistematičnim pohajkovanjem po osnovnih menujih. Najuporabnejši del naprednega menuja je tisti za nastavitve posameznih delov paketa. Želeli bi si bolj logičen uporabniški vmesnik, pri katerem bi se lahko posvetili nastavitvam vsakega posameznega programa, ki skupaj sestavljajo paket.

Protivirusni program je sorazmerno zanesljiv in najde tudi vohunske programe ter korenske komplete (rootkite). Pri ročnem pregledovanju lahko iščemo viruse v stisnjenih in arhivskih datotekah. Protivirusnik pri pregledovanju na zahtevo ni preveč hiter in se je znašel na sredini lestvice, zato pa ne upočasni preveč računalnika. Tudi požarni zid se s privzetimi nastavitvami pri preizkusu puščanja ni preveč izkazal.

McAfee Internet Security 2007

Prodaja: Alterna Intertrade, www.alterna-i.si.

Cena: 58 EUR.

Za: Veliko možnosti.

Proti: Prepusten požarni zid, nelogičen uporabniški vmesnik.

Norman Internet Control 5.9

Norveško podjetje Norman ASA je pri nas znano predvsem po svojem protivirusnem programu Norman Virus Control, ponuja pa tudi paket za spletno varnost. Medtem ko je protivirusni program preveden v slovenščino, pa je za podoben podvig pri Internet Control slovenskemu zastopniku zmanjkalo moči. Na voljo sta dve različici programa: osnovna vsebuje protivirusnik in požarni zid, Internet Control Plus pa ponuja še protivohunskega znanca AdAware. Pri namestitvi nimamo nobene izbire.

Po namestitvi moramo računalnik znova zagnati in takoj po zagonu nam pomočnik za nastavitev požarnega zidu ponudi, da sprejmemo njegove nastavitve, seveda pa lahko takoj (ali pozneje) izberemo svoje. Vse dokler pustimo, da pomočnik opravlja svoje delo, so odločitve požarnega zidu njegove. Poleg običajnih nalog požarni zid omogoča tudi starševski nadzor ter zagotavlja zasebnost (piškotki). Pri preizkusih puščanja se požarni zid s privzetimi nastavitvami ni zelo izkazal, je pa zaustavil snemalnik pritisnjenih tipk PCAudit.

Norman naseli dve ikoni v sistemsko vrstico, eno za požarni zid, druga pa omogoča spreminjanje vseh nastavitev Normanovih programov. Protivirusnik poleg sprotnega pregledovanja datotek in pregledovanja na zahtevo omogoča še pregledovanje elektronske pošte v obe smeri in takojšnjega sporočanja (Instant Messaging). Pregledovanje stisnjenih in arhivskih datotek je privzeto omogočeno. Modul za delo z urnikom je dovolj prilagodljiv.

Kot že rečeno, je edina razlika med NIC in NIC Plus v tem, da ima slednji dodan protivohunski program AdAware Plus SE, ki pa ni integriran v paket.

Norman Internet Control 5.9

Prodaja: Faeton, www.norman.si.

Cena: 50 EUR (76 EUR za različico Plus).

Za: Požarni zid zaustavi snemalnik pritisnjenih tipk.

Proti: Nekoliko nenavaden uporabniški vmesnik, prepusten požarni zid.

Norton Internet Security 2007

Varnostni paket podjetja Symantec smo si podrobneje ogledali že v januarski številki. Gre za enega najbolj priljubljenih tovrstnih programov, ki vsebuje protivirusni program, požarni zid, program za zaščito zaupnih podatkov in za zaščito pred spletnim ribarjenjem (Norton Confidential), protivohunski program ter program za zaščito pred vdori.

Ena izmed novosti, ki jih prinaša NIS 2007, je varnostni inšpektor (Security Inspector). Ta med osnovnimi in malo naprednejšimi nastavitvami našega računalnika išče tiste, ki bi lahko ogrozile njegovo spletno varnost. Med te sodijo slabo nastavljene varnostne nastavitve brskalnika in okenskih storitev (services), prekratka gesla okenskih uporabnikov, preveč širokogrudno podeljene pravice nekaterim uporabniškim računom in podobno.

Protivirusni program je prav v vrhu po hitrosti pregledovanja na tokratnem preizkusu, pa tudi pri sprotnem delu se je izkazal s svojo neagresivnostjo. Požarni zid je pri privzetih nastavitvah razočaral.

Norton Internet Security 2007

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 66 EUR (za en računalnik), 142 EUR (za tri računalnike).

Za: Hitro pregledovanje protivirusnika.

Proti: Cena, prepusten požarni zid.

Panda Platinum Internet Security 2007

Tudi špansko podjetje Panda spada med tiste, ki zagotavljajo varnostni paket v slovenščini. Paket vsebuje protivirusni program, požarni zid, protivohunski ter protismetni program, za povrh pa še program za starševski nadzor. Uporabniški vmesnik je enostaven za uporabo, do okna za spreminjanje nastavitev se ni težko prebiti. Protivirusni program omogoča udobno delo z urnikom. Z urnikom lahko nastavimo pregledovanje celotnega diska, optičnih in disketnih pogonov, pa tudi posameznih map. Škodljivo kodo zna poiskati na disku, v elektronski pošti in v takojšnjih sporočilih (instant messaging). Dodana je zaščita proti sleparski elektronski pošti in z njo povezanimi sleparskimi spletnimi stranmi. S programom za zaščito zaupnih podatkov lahko preprečimo, da bi posamezni tovrstni podatki (gesla, številke kreditnih kartic in bančnih računov) odtekali iz našega računalnika v nešifrirani obliki.

Pandin protivirusnik sodi med najhitrejše na preizkusu, pa tudi računalnika ne obremenjuje preveč med sprotnim delom. Po drugi strani pa se požarni zid s privzetimi nastavitvami ni preveč izkazal, saj je (tako kot nekateri konkurenčni programi) mirno dopustil, da so se programi preizkusov puščanja mimo njega povezali v splet.

Panda Platinum Internet Security 2007

Prodaja: Ribera, www.ribera.si.

Cena: 67 EUR (za največ tri računalnike).

Za: Poslovenjena različica, hiter protivirusni program, ugoden licenčni model.

Proti: Prepusten požarni zid.

System Mechanic 7 Pro

Iz podjetja iolo technologies prihaja na trg varnostnih paketov novinec, System Mechanic Pro. To je nekakšna različica Norton Utilities, v sedmi inkarnaciji profesionalne različice pa so ji zraven vsega drugega obesili še protivirusni program in požarni zid.

Program kupimo v spletni trgovini. Na disk si prenesemo majhno namestitveno datoteko, ki si ob sami namestitvi iz iolovega strežnika postreže s trenutno najbolj svežo, slabih 40 MB težko pravo namestitveno datoteko. Poleg prvotnega System Mechanic lahko namestimo še požarni zid in protivirusnik, orodje za delo s "pomotoma" zbrisanimi datotekami Search and Recover in program za varno brisanje datotek, Drive Scrubber.

Po namestitvi lahko ponastavimo požarni zid. Program poskusi ugotoviti optimalne nastavitve z vprašanji o uporabi računalnika (ali uporabljamo program za nadzor na daljavo, internetno telefonijo ...). Uporabniški vmesnik je preveč na gosto posejan z gumbi in okenčki.

System Mechanic Pro je bil med vsemi programi najhitrejši pri protivirusnem pregledovanju. Tudi upočasnitev računalnika je bila skoraj neopazna, a na rovaš nepopolnega pregledovanja stisnjenih in arhivskih datotek. Požarnemu zidu ni uspelo zaustaviti skoraj nobenega od testov puščanja.

System Mechanic 7 Pro

Prodaja: iolo, www.iolo.com.

Cena: 70 dolarjev.

Za: Obsežen programski paket.

Proti: Prepusten požarni zid, neurejen uporabniški vmesnik.

Trend Micro PC-Cillin Internet Security 2007

Trend Micro je podjetje, ki je nastalo v ZDA, trenutno pa ima sedež v Tokiu. Pri nas je po svojih varnostnih izdelkih bolj znano v podjetjih kot pa med domačimi uporabniki. Marsikateri med slednjimi pa se še verjetno spomni protivirusnega programa PC-Cillin, ki je tudi središče zasnove paketa za spletno varnost.

Namestitveno datoteko (mimogrede, dobrih 70 MB) si pretočimo iz spleta. Uporabnik lahko izbira le med polno (protivirusnik, protivohunski program, požarni zid, protismetni filter) in minimalno namestitvijo (brez požarnega zidu). Kupljena licenca velja za namestitev v treh računalnikih. Medtem ko nekateri programi omogočajo podaljšanje naročnine na "virusne podpise" za leto ali dve, moramo po izteku enoletne veljavnosti PC-cillin kupiti novejšo različico.

Da bi lahko posodabljali protivirusne podpise in uveljavljali vse druge popravke, moramo program takoj registrirati. Nakup paketa nam omogoča zaščito do treh računalnikov. V tem primeru lahko z enega računalnika nadzorujemo zaščito preostalih računalnikov v domačem omrežju. Z registracijo uporabnik pridobi tudi pravico do uporabe spletnih storitev TrendSecure. Trenutno sta to Remote File Lock in Mobile Security. Prvi v primeru kraje računalnika na daljavo "zaklene" izbrane datoteke v našem računalniku, drugi pa zaščiti pred škodljivo kodo naš mobilni telefon (če je združljiv).

Uporabniški vmesnik je pregleden in všečen. Do večine nastavitev se dokopljemo brez težav, le pravila delovanja požarnega zidu so nekoliko bolj skrita. V paket je vključena obramba pred ribiškimi spletnimi stranmi pa tudi spletni filter, ki nam onemogoča, da zaidemo na dvomljive spletne strani, če tako zaščito seveda potrebujemo. V takem primeru vsaka naša zahteva po določeni spletni strani sproži poizvedbo v zbirki podatkov v strežniku podjetja Trend Micro. Če zahtevane spletne strani ni na črnem seznamu, bo brskalnik stran naložil, v nasprotnem primeru pa ne.

Požarni zid se je pri večini preizkusov puščanja dobro obnesel, brez kakršnegakoli odpora pa je klonil pri DFK threat simulatorju. Protivirusnik poleg sprotnega ter pregledovanja datotek na zahtevo zmore preverjati tudi navadno (POP3) in spletno (webmail) elektronsko pošto, za nameček pa še takojšnje sporočanje.

Posebej zanimivi sta dodatni možnosti Remote File Lock za zaklepanja pomembnih datotek na daljavo (v primeru kraje prenosnega računalnika) in Trend Micro Mobile Security za zaščito prenosnih naprav, kot so pametni mobilni telefoni in ročni računalniki.

Trend Micro PC-cillin Internet Security 2007

Prodaja: Real Security, www.real-sec.com.

Cena: 66 EUR (za tri računalnike).

Za: Uporabniški vmesnik, dodatne spletne storitve, učinkovit požarni zid.

Proti: Nemožnost podaljšanja naročnine.

Zone Alarm Internet Security 2007

Podjetje Zone Labs je pred leti izdalo programski požarni zid Zone Alarm, posebej njegova brezplačna različica sodi od vsega začetka med najbolj priljubljene tovrstne programe. Podjetje je pred nekaj leti pogoltnil velikan CheckPoint, a je nadaljeval z izdajanjem programov Zone Labs. Pozneje so požarnemu zidu dodali še protivirusni program in nastal je paket Internet Security. Ta danes poleg požarnega zidu ter protivirusnika obsega še protivohunski in protismetni program. V paketu dobimo še programe, ki omogočajo varno sprehajanje po spletu in onemogočajo krajo identitete, omogočajo starševski nadzor ter varno trenutno sporočanje.

Glede na rezultate preizkušanja samostojnih požarnih zidov smo pričakovali, da bo Zone Alarm z lahkoto opravil z vsemi grožnjami. Res nas ni pustil na cedilu. Nekatere od preizkusov je sicer prepoznal kot škodljivo kodo in je hotel prekiniti njihovo izvajanje. Zato smo se odločili za (s stališča preizkušanja povsem legitimno) zvijačo. Izvršne datoteke testov puščanja smo z orodjem zPervert spremenili tako, da ZoneAlarm ni več prepoznal njihovega podpisa. Tudi tako spremenjenim grožnjam Zone Alarm ni podlegel in je suvereno opravil z vsemi preizkusi. Cena za tako dobro zaščito je seveda veliko število opozoril, njihova pogostost pa se iz dneva v dan zmanjšuje.

Protivirusni program je v novi različici še zmogljivejši: v Zone Labs so zamenjali protivirusni stroj in zdaj uporabljajo stroj, ki poganja tudi protivirusnik Kaspersky. Protivirusni program sodi med hitrejše na našem preizkusu, pa tudi normalnega dela računalnika ne upočasni toliko kakor nekateri konkurenčni programi.

Zone Alarm Internet Security 2007

Prodaja: Zone Labs, www.zonelabs.com.

Cena: 60 EUR (en računalnik), 84 EUR (trije računalniki).

Za: Nadvse učinkovit požarni zid.

Proti: Pogosto prekinja delo z opozorili, nekoliko visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji