Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Domen Savič | Monitor Januar 2016

Varnost pred vsem!

Tile seznami najbolj priljubljenih proizvodov informacijske družbe mi gredo vedno malo na živce. Predvsem zato, ker se neprestano spreminjajo in so v bistvu aktualni samo med sestavljanjem. Toliko v opozorilo, če me boste ob izidu revije spraševali o posamezni zadevi s spodnjega seznama, jaz pa ne bom imel pojma, o čem govorite.

Predloge sem razdelil v štiri sklope – strojna oprema, mobilne (Android in iOS) aplikacije, namizne Windows aplikacije in oblačne storitve. Seveda se določene kategorije prekrivajo, a ne komplicirajte.  Splošni poudarek? Terensko delo in zasebnost. Pa še dve igri za zvečer.

Pri strojni opremi bi letos postavil na prvo mesto prenosni akumulator za mobilne naprave. Nič ti ne pomaga, da imaš v torbi tablico in telefon, če nista napolnjena. In ker se čas rabe veča, izkoristek električne energije pa ostaja enak ali se celo zmanjšuje, je tole res strojna oprema leta. Drugi kos strojne opreme je Blue microphones Yeti Blackout Edition, mikrofon za snemanje poddaj (podcastov). Ker to pač delam redno in v kombinaciji s tablico, niti ni tako boleče. Sploh ne v kombinaciji z aplikacijo Ferrite Recording Studio (iOS), ki omogoča snemanje in urejanje posnetkov kar na tablici. Če vam to ne diši, potem je tu za isto stvar brezplačni namizni program Audacity.

Pri mobilnih aplikacijah dajem poudarek zasebnosti. Še vedno je na prvem mestu Mailbox (iOS/Android), s katerim je razvrščanje elektronske pošte res enostavno. A ne bo dolgo, saj so ga ravnokar opustili! A, pozor – ker je skrb za zasebnost komuniciranja zelo pomembna, ga nujno uporabljajte v kombinaciji s spletno storitvijo Keybase.io, ki praktično rešuje kriptiranje elektronskih sporočil s protokolom GnuPG. Tudi pri oblačni shrambi SpiderOak je poudarek na zasebnosti shranjenih datotek.

Če gremo še naprej z zasebnim komuniciranjem, je tu mobilna aplikacija Signal (iOS/Android), s katero lahko kriptirate svoja sporočila SMS in glasovne klice. Aplikacijo morata imeti naloženo tako pošiljatelj kot tudi prejemnik. In še malo naprej – storitev 1password za shranjevanje, generiranje in varovanje gesel. Ker je res bolje imeti eno varno geslo kot pa sto gesel, ki niso varna. To, da storitev 1password kombinirajte z Google 2-Step Verification, najbrž ni treba posebej poudarjati. Čeprav sem to ravnokar storil. In, končno – enkripcija pomnilnika telefona, ki ga na večini platform (iOS/Android) zaenkrat še omogoča že izdelovalec strojne opreme.

Za konec pa še dva komada vsebin iz sveta zabave. Iz sveta mobilnih iger priporočam že starejšo Jetpack Joyride (iOS/Android/Windows 8), ki je idealen kompromis med enostavnim in zasvojljivim načinom igranja in vzdrževanjem pozornosti igralca. Drugi komad je postapokaliptična serija Fallout, ki je pred kratkim končno dobila četrto nadaljevanje. In četudi nimate dovolj močnega stroja za pogajanje zadnjega dela (Fallout 4), sta Fallout 3 in Fallout: New Vegas odlična za dolge zimske dni. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji