Objavljeno: 17.5.2005 11:46 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Maj 2005

Varno brisanje

Kalifornijsko podjetje Executive Software je zaslovelo predvsem po svojem zelo hitrem orodju Diskeeper za zmanjševanje razdrobljenosti zapisa na diskih. Tokrat smo preizkusili njihovo orodje za reševanje izbrisanih podatkov, Undelete Professional 5.0.

Po namestitvi uporabnik najprej opazi, da je vsem dobro znani Recycle Bin za hranjenje izbrisanih datotek nadomestil nov koš, imenovan Undelete Recovery Bin. Namen je povsem enak - hranjenje in reševanje brisanih datotek, le da mu uspe ujeti precej večji spekter le-teh. Poleg običajno izbrisanih datotek namreč prestreže tudi tiste, ki jih uporabnik izbriše v ukazni vrstici, pa tudi izbrisane datoteke iz omrežnih izvorov. Še več, uporabnik lahko s posebno funkcijo Search Disk obudi tudi datoteke, ki so bile izbrisane še pred namestitvijo orodja in so bile že odstranjene iz običajnega koša, če seveda še niso bile fizično prepisane z drugimi datotekami. Prav vsega se pač ne da rešiti. Zanimiva je tudi možnost Version Protection, ki prestreže vsak dokument, ki ga Microsoftov Office prepiše med shranjevanjem nove različice tega dokumenta.

Z možnostjo Search Disk lahko iščemo in rešimo tudi datoteke, ki so bile izbrisane iz koša že pred namestitvijo orodja.

Vmesnik je precej preprost in uporabnik se v njem hitro znajde. Na levi strani se sprehajamo po mapah v košu, na desni pa pregledujemo informacije o izbrisanih datotekah v izbrani mapi. Pri tem imamo več možnosti - pregledujemo lahko običajno izbrisane datoteke ali pa izberemo pogled, v katerem pregledujemo le datoteke, ki jih je v koš zapisal v orodje vgrajeni Version Protection. Če želimo, lahko oba pogleda združimo v enega in pregledujemo obe vrsti datotek hkrati.

Uporabniški vmesnik je preprost in pregleden, želeli pa bi si več naprednih možnosti.

Nabor možnosti za nastavljanje delovanja koša je zadovoljiv. Vsakemu pogonu lahko dodelimo svoj koš in vsakemu določimo velikost ali pa imamo skupnega za vse pogone. Vsakemu posebej lahko nastavimo življenjski čas datotek v njem (če seveda želimo avtomatično praznjenje). Določimo lahko seznam datotek, ki jih ne želimo prestreči. Tu je možnosti dovolj, saj lahko izključujemo datoteke (ali kar celotne pogone) po imenih, lokacijah ali končnicah, tako da s kombinacijami teh kriterijev lahko izključimo praktično kakršenkoli nabor datotek. Škoda le, da nimamo možnosti pisanja prioritetnih seznamov za avtomatično brisanje datotek iz koša glede na določene kriterije. Če na disku zmanjkuje prostora, ki je namenjen košu, utegne biti to še kako koristno (npr. uporabnik bi lahko zahteval, naj se najprej brišejo datoteke s končnico .avi). Iz varnostnih razlogov je zanimiva tudi možnost, imenovana Secure Delete, ki izbrane datoteke izbriše tako, da jih fizično prepiše z binarno kodo in tako prepreči, da bi katerokoli orodje rešilo izbrisane podatke.

Omeniti velja še, da se Undelete v sistemu obnaša kot strežnik, na kar utegne uporabnika opozoriti požarni zid, ki tudi sporoči, da orodje želi pristopiti v internet. To lahko mirno dovolimo, saj v resnici sploh ne gre za dostop do interneta, temveč le za posledico dejstva, da Undelete uporablja nekatere mehanizme v Oknih, ki sprožijo tako vedenje.

Executive Undelete je poleg preizkušene različice mogoče dobiti še v dveh drugih - Home in Server. Prva različica je prilagojena krajevni rabi, druga pa strežnikom, saj omogoča dostop do koša vsakemu računalniku z nameščeno različico Server ali Professional in ustreznimi upravljalskimi pravicami.

Executive Undelete Professional 5.0

Kaj: Program za reševanje izbrisanih datotek.

Izdeluje: Executive Software, www.executive.com.

Prodaja: Dinamik Bovec, www.dinamik.si, (05) 389 60 40.

Cena: 16.680 SIT.

Operacijski sistemi: Windows XP, Windows NT, Windows Server 2000-2003.

Za: Pregleden vmesnik, enostavna raba.

Proti: Cena, malo naprednih možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji