Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2019

V zaščitnem jopiču na splet

Vsi se spominjamo filmov o življenju na Divjem zahodu, kjer skorajda nihče ni spoštoval zakonov in je nevarnost prežala na vsakem koraku. Podobno je danes stanje na spletu, le da na nič hudega slutečega internetnega sprehajalca poleg zlikovcev prežijo še velika podjetja, vlade lastne države ter tujih držav, skriti opazovalci, delodajalci, ljubosumni partnerji in še kdo bi se našel. Sodobni šerifi, ki nas varujejo, so naslednje aplikacije za naprave z operacijskim sistemom Android.

Najboljši brskalnik za varovanje zasebnosti med pohajkovanjem po spletu se predstavlja z uradno različico programa za Android naprave. Velika zbirka strežnikov prostovoljcev poskrbi, da se informacija o lokaciji in IP-številki uporabnika brskalnika Tor Browser na spletu izgubi. V primerjavi z namizno različico je mobilna še precej na začetku razvoja, zato je nabor zmožnosti manjši.

Uradna aplikacija ameriškega ponudnika zasebnih omrežnih storitev Cloudflare s povezavo na imenski strežnik 1.1.1.1 zagotavlja tako varovanje podatkov kot hitrost brskanja po spletu. Podpira tehnologiji DNS-over-TLS in DNS-over-HTTPS ter je velikokrat hitrejša izbira od Googlovega strežnika. Ker za delovanje uporablja strežnik VPN, med uporabo odpadejo druge tovrstne rešitve za zagotavljanje anonimnosti.

Anonimnost na spletu si zagotovimo na več načinov. Povezave VPN nam jo priskrbijo z zamenjavo lokacije, od koder spletni promet prihaja na cilj. ExpressVPN namestimo na telefon, ga zaženemo in izberemo lokacijo, ki nas bo lažno predstavljala na končni destinaciji. Za svoje usluge, ki poleg mobilne aplikacije vključujejo še vrsto drugih storitev in programskih izdelkov, ExpressVPN računa dvanajst evrov mesečno.

Elektronska pošta je lahko zelo nezanesljiva vrsta sporočanja, a s programom ProtonMail postane neprebojna komunikacija, ki ji nič in nihče ne more do živega. Sporočanje med uporabniki ProtonMaila je samodejno šifrirano, medtem ko moramo pri pošiljanju zunaj storitve zaščito izbrati ročno. Prejemnik zaščiteno sporočilo nato odklene z geslom. Varna elektronska pošta, ki so jo osnovali znanstveniki Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN), je za običajno rabo brezplačna (150 sporočil, 500 MB prostora), medtem ko za pet evrov mesečno odstrani reklamni podpis, omogoči večje kvote ter bero zmožnosti med drugim obogati z lastno domeno in s samodejnim odgovorom.

Dvostopenjsko preverjanje pristnosti je v času nenehnih vdorov v spletne storitve priporočljiva praksa, ki jo najbolje omogoči aplikacija Authy. V primerjavi z Googlovo rešitvijo preverjanja pristnosti na telefonu jo odlikuje bistra uporabniška izkušnja, ki vpisanemu geslu pripadajočo šifro preprosto prepiše v številne druge aplikacije in storitve, podpira prstne odtise, več naprav in je popolnoma brezplačna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji