Objavljeno: 23.11.2021 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2021

V Windows 11 poleg Linuxa tudi - Android

Android je daleč najbolj priljubljeni operacijski sistem na svetu, zato ne čudi, da ga s svojimi milijoni aplikacij želijo »posvojiti« tudi proizvajalci drugih operacijskih sistemov. Denimo Microsoft v svojem Windows 11.

Čudili smo se, ko je Microsoft v svoj operacijski sistem Windows vključil podsistem, ki omogoča izvajanje programov za Linux, in čudimo se zdaj, ko se bo na podoben način v Windows prikradel Android. Operacijski sistem, ki je bil sicer narejen z mislijo na pametne telefone (in kasneje tablice), vendar je očitno dovolj prilagodljiv, da ga je moč poganjati tudi na osebnih računalnikih. To je dokazal sam Google, ko je podporo za Android dodal v lasten operacijski sistem Chrome OS oziroma prenosnike Chromebook, dokazuje pa tudi Microsoft, ki je podporo za aplikacije Android dodal v (za zdaj) beta različico Windows 11 v razvojnem kanalu Windows Insider.

Toda če ima vključitev podpore za programe Linux smisel za sistemske upravitelje in nekatere programerje, ima vključitev podpore za Android smisel za … Koga že? Aplikacije Android, ki tečejo na Chromebookih, so logična nadgradnja spletnega brskalnika Chrome, ki je bolj ali manj edina aplikacija, ki je tam sicer prisotna, medtem ko ima ekosistem Windows na voljo množico programov za vse potrebe, ki so v resnici veliko bolj dodelani kot tisti za Android. Razen … Da, razen množice preprostih kratkočasnih iger, kjer Android (in seveda Applov iOS) v resnici kraljuje. Toda kraljuje v resnici le zato, ker so igre namenjene kratkočasenju na napravicah, ki jih imamo vedno v žepu in delujejo na dotik naših prstov. Ali bodo igre za Android kadarkoli zares priljubljene tudi v »miškastem« Windows 11, je zato v resnici veliko vprašanje.

Kakorkoli že, pri Monitorju smo velikokrat radovedni iz čiste tehnične radovednosti, zato nas je zanimalo, kako dobro je Microsoftu v Windows 11 uspelo integrirati Android, četudi konkretne uporabnosti za to še ne vidimo. Z nekaj ročnega dela (in brskanja po spletu, predvsem po straneh XDA Developers) smo podsistem za Android namestili na običajno (in ne beta) različico Windows 11, ki teče na prenosniku HP ProBook s procesorjem Core i7 10510U in 16 GB pomnilnika.

Microsoft se je potrudil in aplikacije za Android naredil enakovredne tistim za Windows. Ko jih namestimo, se prikažejo v meniju Start, skupaj s tistimi za Windows. Njihove ikone lahko pripnemo na opravilno vrstico, bližnjice do njih lahko shranimo kamorkoli, tudi na Namizje. Okno pognane aplikacije, ali več njih, lahko premikamo po zaslonu in jim tudi spreminjamo velikost, če aplikacija to podpira. Res, tako kot smo vajeni, kar je odlično. Celo sporočila androidnih aplikacij se prikazujejo v sporočilnem delu Windows, spodaj desno. Ko nam denimo aplikacija Tik Tok predlaga kak nov video…

Izkaže se, da je podsistem za Android v resnici navidezni stroj, ki teče v ozadju (mimogrede, podobno je to že pred leti uspešno uredilo podjetje Bluestacks). To je očitno že zato, ker smo morali pred namestitvijo sistema v Windows 11 dodati Microsoftovo podporo za navidezne stroje Hyper-V. Očitno je tudi, ko poženemo aplikacijo za Android, saj na začetku traja dobrih 15 sekund, da se požene podsistem, šele nato se tudi sama aplikacija. Pri tem »pokuri« okoli 2,5 GB pomnilnika, in če imamo tega dovolj, lahko nastavimo, da je podsistem stalno pognan, aplikacije pa se bodo nato zaganjale veliko hitreje. Igrica Angry Birds, ki se na našem telefonu Samsung Galaxy S21 Ultra zažene v šestih sekundah, se v Windows z zgoraj omenjenim Core i7 v osmih. Popolnoma sprejemljivo. Manj je sprejemljivo, da je sistem za zdaj še malce nestabilen (vendarle gre za različico beta), saj nam je ob hkrati pognani igri Angry Birds in Tik toku tudi kdaj zmrznil, pomagal pa je le ponovni zagon računalnika.

Kot ključna težava se bo morda pokazala Microsoftova odločitev, da za partnerja namesto Googla izbere Amazon. Aplikacije namreč nameščamo iz Amazonove trgovine z aplikacijami Android in ne iz Play Stora. Izbira tam ni tako popolna, za zdaj pa je sploh borna, dokler ne bo do Windows uradno pripuščenih (in preverjenih) več aplikacij. Sploh pa je dostop do trgovine trenutno dovoljen le Američanom, zato smo se sami poslužili ovinka prek nameščanja datotek APK. Uspelo nam je namestiti nekaj iger, Tiktok, bralnik Kindle in celo sistemske programe, kot je Wifi Analyzer, čeprav ta seveda ni pokazal omrežij Wi-Fi, saj mu navidezni stroj do teh ni dopustil dostopa.

Še to – zgoraj omenjeni Bluestacks svojemu Androidu v Windows nameni lasten zaganjalnik (launcher), Microsoft meni, da uporabniki v Windows tega ne potrebujejo, saj je temu namenjen okenski sistem Start. Menimo, da ima prav, če pa bi si zaganjalnik kdo zares želel, pa zapisi na XDA Developers omogočajo tudi to.

Če povzamemo – aplikacije Android v Windows 11 delujejo (oziroma bodo takoj, ko bo sistem iz faze beta). Ali bo kdo to zares potreboval, pa ni jasno.

Podsistem Android za Windows 11

Za: Elegantno in brezšivno vgrajeno v Windows 11.

Proti: Vezava na Amazonovo trgovino z aplikacijami; ni jasno, ali to uporabniki zares potrebujemo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji