Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2019

V trgovino s telefonom

Pametni telefon je nov človekov najboljši prijatelj, doma ne ostane niti takrat, ko gremo v trgovino po tedensko zalogo živil. Razlog je preprost, v njem so zbrane vse akcije, popusti, točke in celo denar, ki ga lahko potrošimo pri svojem najljubšem trgovcu.

Spar plus

Digitalna kartica trgovine SPAR popolnoma nadomesti fizični primerek plastike zvestobe, vključuje tudi prislužene kupone in lebdeči pripomoček za lažjo uporabo na kraju samem.

Mobilna aplikacija trgovske verige SPAR je v Sloveniji na voljo tako za operacijski sistem iOS kot tudi za naprave z Androidom. Namenjena je predvsem imetnikom hišne kartice SPAR plus. Osrednja zamisel sodobno oblikovanega programskega pripomočka je, da kupec doma na telefonu pregleda ponudbo v akciji, si sestavi nakupovalni seznam in se opremljen s kuponi za popuste odpravi v trgovino. Vse skupaj je izvedeno nadvse posrečeno, katalogi so lahko berljivi, izdelke iz njih pa je enostavno dodati na aktiven nakupovalni seznam. Slednjega po želji širimo še z ročnimi vnosi in skeniranjem črtnih kod.

Program SPAR plus uspešno nadomesti fizično kartico, njeno črtno kodo si v obliki lebdečega pripomočka po želji pripnemo na začetni zaslon, na njem so lično zbrani vsi popusti, ki smo jih deležni. Na rok trajanja posameznega kupona nas program pravočasno opozori. Občasni obiskovalci brez kartice zvestobe bodo poleg novic in letaka v obliki, ki je prijaznejša do okolja, najbolj veseli lokacijsko ozaveščenega seznama trgovin z odpiralnimi časi. Nedvomno gre za eno boljših mobilnih aplikacij v tem tržnem segmentu pri nas.

Moj M

Posebnost mobilne aplikacije najboljšega soseda Mercatorja je digitalna denarnica M Pay, s katero zbiramo pike, koristimo kupone in plačujemo. Tudi na obroke!

Nekdanji najboljši sosed, trgovska veriga Mercator, ima Sparu podobno mobilno aplikacijo za telefone z operacijskim sistemom iOS ali Android. V manj privlačnem ovoju najdemo vse običajne pritikline teh aplikacij, aktualno ponudbo, kataloge, seznam trgovin, kupone in nakupovalne listke. Odlična je sekcija Moja Pika, kjer so zbrane bonitete, obračuni, transakcije in izpiski. Ker je Pika lahko tudi plačilna kartica, so mobilni program nedavno nadgradili z virtualno denarnico M Pay. Z denarnico M Pay zbiramo in unovčujemo pike, kupujemo na odlog in obroke (plačilne Pika kartice) in koristimo kupone ugodnosti.

Uporaba digitalne denarnice je preprosta, kupec na blagajni odpre aplikacijo in blagajniku pokaže QR kodo Pika kartice na telefonu, nakar sistem s skeniranjem kode zazna kartico in pripiše pike. Če kupec želi s kartico Pika plačati, je ob prikazu kode treba imeti na telefonu vklopljeno internetno povezavo, zgolj za zbiranje pik pa ni potrebna. Omogočena so vse bolj priljubljena brezstična plačila prek sistema NFC, a le na napravah z operacijskim sistemom Android. Brezstično lahko opravimo plačila do vrednosti petnajst evrov, za višje vrednosti pa je treba odpreti mobilno aplikacijo in plačati s kodo QR. Za konec velja omeniti še spletno trgovino, ki omogoča udobno kupovanje z domačega naslanjača s telefonom v roki.

Tuš

Slovenski trgovec Tuš je edini, ki uporabniku mobilne aplikacije in hkrati lastniku klubske kartice, ponudi posebne popuste.

Tuševa aplikacija imetnikom klubske kartice ponuja vpogled v stanje, omogoča izdelavo nakupovalnih seznamov s skeniranjem črtnih kod izdelkov, ponuja kupone s popusti in zna poiskati najbližjo poslovalnico poslednjega slovenskega trgovca. Gre za dokaj običajno mobilno aplikacijo v branži, ki se od tekmecev razlikuje predvsem po pospeševanju rabe. Uporabniki kombinacije mobilnega programa s kartico TUŠ klub so namreč deležni posebnih popustov in akcij, česar pri drugih trgovcih nismo opazili.

Hofer

Mednarodni trgovec Hofer uporablja povsod isto aplikacijo, katere dobra lastnost je, da ob menjavi države v nastavitvah ustrezno prilagodi vsebino.

Trgovec, ki je po lastnih besedah več kot fer, se predstavlja s sodobno oblikovano mobilno aplikacijo, ki na enem mestu združuje celotno ponudbo iz nabiralnika, oplemeniteno z opomniki, deljenjem in sestavljanjem nakupovalnega seznama. Aplikaciji ne manjkata seznam poslovalnic z režimom obratovanja niti bralnik kod QR, ima pa tudi povezavo na spletni podaljšek trgovine, do lastnega telekoma, Facebook strani, kanala YouTube in objav na Instagramu. Ker je Hofer ubral alternativen pristop in ima za vse države isto aplikacijo, v kateri svojo domovino izbereš ob prvem zagonu, nam je programski pripomoček dobrodošel tudi pri obisku trgovin v tujini. Če v možnostih programa zamenjamo državo, se ponudba na zaslonu v hipu ustrezno prilagodi.

Lidl

Lidl je povsem običajno trgovsko mobilno aplikacijo nadgradil z obogateno resničnostjo. Na žalost v podobi ločenega programskega izdelka.

Tesni tekmec Hoferja ima navidez drugačno mobilno aplikacijo, ki pa je v praksi skoraj enaka. Tudi Lidl postavi v ospredje aktualen katalog z akcijskimi ponudbami, na katere nas po želji kasneje sistem načrtovano opozori. Brskanje po katalogu je všečno, nadgrajeno z uporabnimi filtri in iskalnikom. Načrtovanje obiska trgovine je olajšano z nakupovalnim seznamom in zemljevidom poslovalnic. Mednarodna trgovska veriga ponuja storitve v uniformni aplikaciji, ki nam pride nasproti tudi v tujini. Če v nastavitvah zamenjamo državo, se vsebina prilagodi. Posebnost Lidla na mobilnem področju je uporaba obogatene resničnosti, ki žal domuje v ločenem mobilnem izdelku Več za vas, do katere nas vodi v aplikacijo vgrajena povezava. Več za vas omogoča, da s kamero, vgrajeno v telefon, na posebej označenih mestih skeniramo katalog in tako preprosto dostopamo do zanimivih vsebin, kot so podrobnosti o raziskavi, mnenja uporabnikov, video recepti, članki in še kaj bi se (beri: se bo) našlo.

Druge trgovine

Moj Petrol je aplikacija, ki največ ponudi lastnikom Petrolove plačilne kartice.

Poleg večjih trgovskih verig imajo mobilne predstavnike tudi drugi prodajalci. Bencinske črpalke v Sloveniji na primer že dolgo niso zgolj ponudnik goriva in drugih energentov, temveč so prave trgovine v malem. Poleg lastnih plačilnih kartic ali kartic zvestobe imajo tudi svoje aplikacije. Petrol tako omogoča preprosto povezavo kartice z aplikacijo Moj Petrol, ki nam, če imamo Petrolovo plačilno kartico, predstavi finančni vidik njene uporabe, spremlja transakcije in zbrane zlate točke, ki jih lahko uporabimo pri najrazličnejših ugodnostih. Slednjih v aplikaciji ni, kar je škoda, saj bi z njimi odpadla potreba po obisku spletne strani ali listanju po tiskanem katalogu.

OMV ima mobilni program, ki nadomesti tako potrebo po fizični kartici kot tiskanem katalogu.

Drogerije DM nas iz aplikacije nenehno selijo na spletne strani z zahtevanimi podatki.

Ugodnosti v aplikaciji ponuja OMV Smile & Drive za Slovenijo, ki pa si zasluži grajo pri parjenju kartice z mobilnim programom. Sistem namreč ne podpira uporabe kamere in pri zamudnem vpisovanju številke kartice dodatno nadleguje z geslom. Poleg ugodnosti najdemo v aplikaciji še opravljene transakcije, zemljevid z lokacijami bencinskih servisov in virtualno kartico, ki odpravi potrebo po nošenju fizične. Podobno povezavo ponudi veriga drogerij DM, ki za naše pojme pretirava z odhodi v spletni brskalnik. Več kot polovico zmožnosti nas iz aplikacije prestavi na vnaprej določen spletni naslov, kjer so prikazani zahtevani podatki. Dobimo občutek, da ne gre za pravo aplikacijo, temveč zgolj za katalog s povezavami na uradno spletišče nemškega trgovca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji