Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Matej Lekše | Monitor Oktober 2006

V svet prek VoIP

Cisco, eden večjih proizvajalcev na področju mrežne opreme, je v zadnjem času zelo aktiven pri nakupovanju manjših perspektivnih podjetij. Tako je pred časom kupil podjetje Linksys, znano po svojih mrežnih napravah za manjša podjetja in domačo uporabo ter podjetje Sipura tehnology, ki se ukvarja z IP telefonijo. Eden prvih rezultatov skupnega razvoja je Linksys SPA-9000, ki smo ga preizkusili.

Preizkusili smo ga skupaj z dvema IP telefonoma SPA-921 in SPA-922. Poleg delovanja samega sistema, smo preizkusili tudi kako se sistem obnese, če ga povežemo na SiOLov internetni priključek.

Interes za preizkušanje sistema se je pokazal ravno zaradi težav z opremo, ki jo dobimo v SiOL-ovem paketu DUO (če izberemo paket s Sagemovim usmerjevalnikom) in zaradi omejitve pri SiOLovi IP telefoniji, kjer lahko na eno telefonsko številko priključimo največ enega odjemalca oz. en IP telefon. Linksys SPA-9000 omogoča do 4 vhodne telefonske linije oz. do štiri telefonske številke, ki so lahko pri različnih ponudnikih in priklop štirih IP telefonov (lahko tudi samo na eno izhodno številko). Z nakupom dodatne licence ga lahko razširimo na priklop do 16 IP telefonov. Naprava ima priključek za dve analogni napravi, kamor lahko priključimo obstoječi analogni telefon ali telefaks. Ravno tako ima tudi dva omrežna priključka za priklop zunanjega (WAN) in lokalnega (LAN) dela omrežja. Priključimo ga lahko za obstoječi usmerjevalnik (če ga imamo) v domačem omrežju, lahko pa tudi neposredno na modem, saj podpira tudi avtentikacijo PPoE. V prvem primeru lahko nastavimo, da se IP telefoni priključijo na vmesnik WAN, LAN vmesnik pa služi za administracijo, v drugem pa je oboje na LAN delu omrežja. Na katero stran omrežja so priključeni telefoni, izberemo v nastavitvah, v čarovniku ali kasneje direktno preko nastavitev na sami napravi, ki jih urejamo s pomočjo internetnega brskalnika.

Ker ima SiOL zelo restriktivno politiko priklopa naprav VoIP, je potrebno SPA-9000 priključiti neposredno na priključek na modem, ki je namenjen VoIP, kar je potrebno pred tem nastaviti, s pomočjo SiOLa. Linksys SPA-9000 deluje kot SIP (Session Initiation Protocol) odjemalec, zato za uspešen priklop potrebujemo uporabniško ime in geslo (ni isto kot uporabniško ime za priklop na ADSL) ter naslov posredniškega strežnika SIP. Ti podatki na SiOL-ovih straneh niso javno objavljeni in smo jih dobili šele po telefonskem pogovoru. Da pa se bo naprava registrirala in prek strežnika DHCP pridobila IP naslov in ostale nastavitve v SiOL-ovem omrežju, je potrebno SiOL-u posredovati še MAC naslov omrežnega vmesnika naprave.

Po nekaj telefonskih klicih na SiOL se je Linksys SPA-9000 uspešno povezal s SiOL-ovim strežnikom. Na žalost se je po enem dnevu delovanja povezava prekinila in od takrat naprej ni več delovala. Občasno se je SPA-9000 še uspel registrirati, vendar telefonija ni več delovala tako kot je treba. Neuradno so na SiOL-u nekaj spremenili, kar pa na povezovanje (naj) ne bi smelo vplivati. Uradno sicer SiOL podpira le 3 VoIP naprave, ki so v njihovi oz. Telekomovi prodaji: VigorTalk ATA (Analog Terminal Adapter) vmesnik, usmerjevalnik Sagem in IP telefon Swissvoice IP 10S. VigorTalk in Sagem, ki smo jih imeli možnost preizkusiti, sta se na našem priključku še vedno uspešno povezala s SiOL-ovim strežnikom, tako, da je krivda za neuspešno povezovanje Linksys-a obvisela v zraku...

Prek VoipBusterja gre

Povezava z internetnim ponudnikom IP telefonije, kot je npr. VoipBuster (www.voipbuster.com), je delovala takoj in brez težav.

Slika 1: Nastavljanje SPA-9000.

Dostop do nastavitev je izveden preko internetnega brskalnika, za lažji začetek pa nas skozi nastavitve vodi čarovnik. Nastavljanje je mogoče tudi preko analognega telefona priključenega na SPA-9000 s pomočjo IVR (Interactive Voice Response) sistema. Ko vtipkamo določeno kodo se sistem aktivira in čaka na vnos nadaljnjih ukazov, ki jih izvedemo preko numerične tipkovnice na analognem telefonu. Sproti pa nas obvešča, kateri ukaz smo izbrali, tako da lahko spremljamo in preverjamo, če so ukazi pravilni. Seveda brez priloženih navodil ne gre, saj je kode potrebno poznati. Zanimivo je, da je edini način, da se SPA-9000 resetira oziroma povrne na tovarniške nastavitve, le preko IVR sistema. Vse nastavitve je mogoče omejiti z uporabo gesla, da preprečimo spreminjanje nastavitev končnim uporabnikom.

Slika 2: Čarovnik, ki nas vodi skozi nastavitve SPA-9000 sistema.

Za začetek se je bolje prepustiti čarovniku, saj je možnih nastavitev v spletnem vmesnikusicer zelo veliko in se med njimi težko znajdemo. Poleg nastavitev za uspešno povezavo, nastavimo še interne telefonske številke, kateri telefon bo zvonil pri dohodnih klicih (npr. recepcija), kdaj se vklopi avtomatski odzivnik, ki omogoča podaljšano izbiranje ter s tem direktno klicanje določene interne številke in podobno. Če imamo več računov pri različnih ponudnikih IP telefonije, lahko nastavimo pravila klicanja tako, da gre ob klicanju določene omrežne skupine klic preko prednastavljenega računa, s čimer so klici cenejši ali celo brezplačni.

V kombinaciji s SPA-9000 je priporočljiva uporaba Linksys-ovih IP telefonov, saj se le-ti ob priklopu v omrežje sami registrirajo na napravi in imamo tako z njimi manj dela. Delovali naj bi sicer tudi IP telefoni drugih proizvajalcev, le nastavitve je potrebno ročno vnesti.

Pravzaprav smo preizkusili dva različna telefona. SPA-921 je najosnovnejši model z LCD zaslonom iz Linksys-ove družine IP telefonov. Namenjen je za priklop na eno izhodno linijo. Vse nastavitve lahko opravimo prek razmeroma preglednega menija, ki ga upravljamo s tipkami pod LCD zaslonom ali preko internetnega brskalnika, kar je še lažje. Nastavljanje je potrebno le v primeru, da telefon uporabljamo kot samostojno enoto ali v povezavi z drugimi sistemi, saj se s SPA-9000 vse nastavitve opravijo samodejno. Telefon ima vgrajen tudi priključek za slušalke, kar lahko včasih pride prav, še posebej če potrebujemo med pogovorom prosti obe roki. Nekoliko je moteče, da moramo telefon skoraj obvezno postaviti na priložen podstavek, ki telefon postavi v bolj pokončen položaj. Priključka za priklop v omrežje in za napajanje sta namreč na spodnji strani telefona in brez uporabe podstavka telefon leži na priključnih kablih. Sicer pa telefon dovolj enostaven in pregleden za uporabo ter svojo funkcijo opravlja zelo solidno.

Zmogljivejši in dražji je telefon SPA-922. Razlike v primerjavi z modelom SPA-921 so v tem, da ima SPA-922 vgrajena dva mrežna priključka (pride prav, ko imamo na delovnem mestu samo en priključek, ki ga zaseda že računalnik), napajati se zna preko Etherneta (PoE - Power over Ethernet) in ima osvetljen LCD zaslon, ki je tako preglednejši. Moteče je, da zraven ne dobimo napajalnika, čeprav možnost priklopa napajalnika telefon ima. Če imamo omrežno opremo, ki podpira PoE, z napajanjem ni težav. Ker pa je testirana oprema namenjena uporabi v manjših podjetjih ali doma, kjer takšne opreme v večini (še) ni, je potrebno: dokupiti napajalnik, kupiti stikalo s podporo PoE ali pa PoE vmesnik za obstoječe stikalo. Prednost rešitve z napajanjem preko Etherneta je v tem, da potrebujemo le en priključni kabel za telefon, kar zmanjša število kablov na delovnem mestu.

Linksys je že začel z novo različico sistema SPA-9000, ki ima oznako v.2, kar pomeni, da gre za novejšo strojno opremo (hardware). Po dostopnih informacijah je največja razlika v omrežnih priključkih, ki so na "stari" verziji podpirali le hitrost 10 Mb/s (kar za telefonijo sicer ni bistveno), novejša pa podpira 100 Mb/s. Tudi programsko opremo (firmware) bodo verjetno razvijali naprej predvsem za novo različico, saj že sedaj najnovejša verzija programske opreme deluje le na SPA-9000 v.2.

Preizkušeni komplet sicer deluje zelo dobro, malce grenak priokus pustijo le težave pri povezovanju s SiOL-ovim sistemom IP telefonije. Delovanja z ostalimi ponudniki IP telefonije v Sloveniji na žalost nismo uspeli preizkusiti.

Linksys SPA-9000, SPA-921, SPA-922

Kaj: Sistem za IP telefonijo.

Izdeluje: Linksys, www.linksys.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si

Cena: SPA-9000: 99.948 SIT, SPA-921: 37.188 SIT, SPA-922: 45.828 SIT.

Za: Majhnost, enostaven priklop.

Proti: Ne deluje s SiOL-om.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji