Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2019

Ustvarjanje glasbe

Applove mobilne naprave so kot nalašč za ustvarjanje. Poleg fotografij in video posnetkov je z njimi mogoče ustvarjati tudi kakovostno glasbo. Odvisno od okusa in končnega cilja se opremimo z namensko programsko opremo ter začnemo graditi novo glasbeno kariero. Četudi iz te ne bo nič, se bomo spotoma zabavali kot še nikoli prej.

Mobilni žepni studio Auxy je zagotovo prvi programski izdelek na področju ustvarjanja glasbe, ki ga pri tovrstnem pregledu ne smemo spregledati. Gre za pripomoček, s katerim ustvarjamo ritem in zvočno podlago. Medtem ko se drugi sorodni programi trudijo postopek ustvarjanja spremeniti, ga želi Auxy poenostaviti. To mu v veliki meri uspeva in rezultat je program, ki je začetnikom prijazen, a ponuja dovolj globine za zahtevne znalce. Končne izdelke Auxy deli z oblačno storitvijo SoundCloud ali jih izvozi v datoteke WAV za kasnejšo obdelavo. Sicer brezplačen program naprednejše usluge ponuja v obliki mesečne naročnine v višini petih evrov.

KORG je med bolj znanimi proizvajalci fizičnih glasbil, ki se je popolnoma predal tudi ustvarjanju digitalnih glasbenih skrinjic. KORG Gadget ni poceni, zanj hočejo dvaindvajset evrov, a je na voljo tudi v neke vrste preizkusni različici LE. Visoko ceno program upraviči s številnimi zmožnostmi. Gadget je polnokrvna zvočna postaja s podporo MIDI, sekvencerjem, z elektronskimi klaviaturami, urejevalnikom ritma in še kaj bi se našlo.

Zanimiv pristop k ustvarjanju glasbe predstavi program Loopy HD (4,5 EUR), ki se je proslavil v ameriških pogovornozabavnih TV-oddajah. S preprostim uporabniškim vmesnikom posnamemo 6, 9 ali 12 zvočnih posnetkov, ki se nato sočasno zvrstijo. Snemanje poteka prek vgrajenega mikrofona ali z uporabo drugih aplikacij, kakršni sta AudioCopy in AudioBus. Preprosta uporaba, neopazna zakasnitev in nepričakovani rezultati navdušijo.

Chordana Composer (3,5 EUR) je aplikacija starejšega datuma, ki je v zlatih časih osvajala nagrade po vsem svetu. Navidezne klaviature so bile predstavljene celo v eni izmed Applovih reklam. Kljub osivelemu vmesniku je program zabaven še danes, z njim preženemo dolgčas in se zlahka naučimo igranja klavirja, če se ga še nismo.

Učenje igranja glasbil je osnova še zadnjega predstavljenega programa, to je Applov brezplačni Garage Band, ki so ga v preteklosti kot del ustvarjalnega procesa uporabljala znana imena, Rihanna, Oasis in drugi. Garažna glasbena skupina je zbirka navideznih glasbil, od klavirja, bobnov do violine, s katerimi lahko v kratkem času ustvarimo poslušanja vredne pesmi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji