Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Gregor Humar | Monitor April 2008

Urejanje particij tudi zastonj

V letošnji januarski številki smo ponudili pregled ponudbe orodij za upravljanje particij. Tokrat dodajamo še eno izmed brezplačnih možnosti - orodje GParted.

GParted je sicer primarno narejen za operacijski sistem Linux, a ga je moč z nosilcem "LiveCD" uporabljati tudi v Oknih ali MacOS. LiveCD si preprosto (brezplačno) prenesemo iz spleta kot datoteko ISO, iz nje pa lahko potem naredimo zagonski nosilec ali celo zagonski ključek USB. Z njim zaženemo računalnik (z izbiro zagona z enote CD/DVD oziroma izvora USB) in z nosilca se naloži začasno linuxno okolje (na jedru 2.6), v katerem teče orodje GParted oziroma Gnome Partition Editor. Tu lahko nato urejamo vse vrste particij, ki jih prej omenjeni operacijski sistemi podpirajo (ext2, ext3, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiser 4, reiser 5, ufs, xfs) - vmesnik zelo pregledno pokaže, katere operacije so podprte v različnih datotečnih sistemih (glej sliko). Gre torej za precej univerzalno rešitev.

Uporabniški vmesnik je sila preprost (uporabniki Oken bodo morda potrebovali nekaj časa, da se ga privadijo), a racionalen in funkcionalen. Operacije se izvajajo zelo hitro, pa tudi s stabilnostjo nismo imeli težav, le nekatere naprednejše možnosti smo pogrešali (delanje skritih particij, varno brisanje, zaščita particije z geslom ...). Orodje lahko uporabljamo tudi za upravljanje zagona, saj lahko dinamično določamo zagonsko (boot) particijo. To utegne koristiti tistim, ki imajo težave s tako imenovanimi "dual boot" sistemi, pri katerih imamo hkrati v računalniku več zagonskih particij oziroma operacijskih sistemov.

Glede na to, da je orodje brezplačno, vsekakor ponuja povsem dovolj, da ga je mogoče priporočiti.

Uporabniški vmesnik je morda nekoliko reven, a zelo enostaven in pregleden. Med drugim omogoča prikaz podprtih operacij v različnih datotečnih sistemih.

GParted LiveCD 0.3.4-5

Kaj: Orodje za upravljanje particij.

Spletni naslov: gparted-livecd.tuxfamily.org.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows, Linux.

Za: Zanesljivost, hitrost izvajanja operacij, orodje je brezplačno, širok nabor podprtih datotečnih sistemov.

Proti: Nekoliko skromen vmesnik, ni veliko naprednih možnosti.

Uporabniški vmesnik je sila preprost, a racionalen in funkcionalen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji