Objavljeno: 9.10.2007 11:19 | Avtor: Aleš Kermauner | Monitor Julij-avgust 2007

Upravljanje in pomoč na daljavo

Programski paket ISL Light, o katerem smo v naši reviji že pisali, je dobil dodatek ISL AlwaysOn, ki že uveljavljenemu paketu dodaja nove razsežnosti.

O ISL Light, izdelku slovenske pameti, smo že pisali (Monitor, 02/2005), vendar je v zadnjem času dobil dodatek, ki ga postavlja ob bok drugim programskim paketom, kot so Microsoft Remote Desktop, VNC, LogMeIn in drugi.

Delovanje ISL Light je bilo že od začetka zasnovano na malce drugačni osnovi, kot je v navadi pri drugi programski opremi za upravljanje in pomoč na daljavo. Upravljavca in uporabnika je paket vedno povezoval na podlagi trenutno določenih povabil. To je v praksi pomenilo, da je moral upravljavec uporabniku vedno najprej povedati kodo seje, prek katere sta se nato povezala.

V nekaterih primerih, kot je pomoč na daljavo, je seveda to priporočeno in zaželeno, saj telefonski pogovor med uporabnikom in upravljavcem že poteka. Upravljavec se tako v uporabnikov računalnik nikakor ni mogel prijaviti sam, temveč vedno le na povabilo.

V začetku aprila pa je Xlab odprl vrata javnemu preizkušanju novega dodatka ISL AlwaysOn, ki omogoča neomejen dostop na daljavo do uporabnikovega računalnika. Beta preizkušanje bo potekalo do 1. junija.

ISL AlwaysOn je torej dodatek za uporabnike ISL Light, s katerim je mogoče upravljati računalnike na daljavo avtomatsko, brez navzočnosti uporabnika. Naloga dodatka je le avtomatska povezava dveh računalnikov, vse druge funkcije nadzora in upravljanja, video in avdio povezav, risalna deska ter delitev namizja, tipkovnice in miške pa so še vedno zajete v programski opremi ISL Light.

Filozofija prvega stika je tudi pri ISL AlwaysOn ostala podobna kot prej, torej temelji na povabilu. V računalnik, ki ga želimo upravljati, je treba namestiti ISL AlwaysOn, poznati pa moramo kodo povabila upravljavskega računa. Prek te kode se vzpostavi povezava med računalnikom in upravljavskim računom. To pomeni, da lahko upravljavec uporablja računalnik od koderkoli, le zagnati mora preprost program in se prijaviti v svoj račun ISL Light.

Vpis povabila je enkraten in se izvede le pri namestitvi, uporabnik pa si računalnik zaščiti še z geslom, ki ga mora poznati tudi upravljavec, saj ga mora vpisati pri vsaki vzpostavitvi dostopa do računalnika. Uporabnik se torej še vedno sam odloča, komu in kdaj bo dal dostop.

Uporabniški vmesnik upravljanega računalnika

ISL AlwaysOn je programček, ki ne zasede veliko prostora. V njem sta zajeta tako odjemalec kot tudi upravljavec. Vsi drugi programi za nadzor in pomoč se nato samodejno prenesejo iz spleta. To je dobrodošlo, lahko pa nam povzroča težave pri požarnih zidovih, ki pregledujejo dostope na podlagi imen programov, saj se imena prenesenih programov spreminjajo. V podjetju Xlab veliko truda posvečajo tudi varnosti, zato so take upravljavske seje varno šifrirane z AES-256.

Uporabniški vmesnik upravljavca

Uporabniški vmesnik ISL AlwaysOn je preprost in enostaven. V njem imamo lepo razvrščene vse računalnike, ki jih lahko nadziramo, dostop do njih pa je omogočen le z enim klikom. V testnem obdobju število nadziranih računalnikov ni omejeno. Tudi vmesnik za uporabnika je podobno enostaven, saj le vpišemo povabilo in geslo ter enkrat kliknemo. Nobenih dodatnih nastavitev nam ni treba vpisovati.

ISL AlwaysOn je torej zelo zaželen dodatek k že tako zmogljivi programski opremi. Z njim se povečuje uporabnost celotnega programskega paketa in predvsem njegov domet.

ISL AlwaysOn Beta

Kaj: Dodatek programskemu paketu ISL Light.

Izdeluje in prodaja: Xlab, www.xlab.si.

Cena: Beta prezkušanje do 1. 6. 2007.

Za: Preprosta raba, enostavnost, varnost.

Proti: Povabila in gesla si je treba izmenjati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji