Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2016

Univerzalca

Veste, kaj je najšibkejši člen sodobnih računalnikov? Disk. Drži. Klasične diske pospešeno nadomeščajo pogoni SSD, ki si resnično zaslužijo vsa priporočila. Tokrat smo vzeli pod drobnogled Crucialova novinca iz družine MX300, ki izstopata po deklarirani zmogljivosti (525 oziroma 1050 gigabajtov), dostopni ceni in še marsičem.

Uporaba pogonov SSD v zmogljivostno orientiranih namiznih računalnikih in prenosnikih postaja vedno bolj priljubljena, kar samoumevna. Računalnike brez pogonov SSD namreč danes že lahko označimo za počasne. K sreči se bliskovni pomnilnik tudi zelo hitro ceni, zato odločitev, kaj izbrati, ni več težka.

Crucial z družino pogonov MX že dolgo nagovarja predvsem potrošnike, ki iščejo SSDje z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in ceno. Z novimi modeli MX300 ni nič drugače. Ti so na voljo v različicah z zmogljivostmi med 275 GB in 2 TB, tokrat pa smo preizkusili dva, ki imata nekoliko nenavadno deklarirano zmogljivost 525 GB in 1050 GB. Za slednjo namreč poskrbi odločitev o rabi »hišnih« pomnilniških čipov, novih Micron 3D TLC (posamezna celica lahko shrani tri bite), in sicer v 384 GB različicah pomnilnika NAND. Crucial navaja dobre vrednosti sekvenčnega branja in zapisovanja podatkov (do 530 oziroma 510 MB/s) in spoštljivo visoko odzivnost (92.000 oziroma 83.000 IOPS), za kar je zaslužen predvsem (le) štirikanalni krmilnik Marvell 88SS1074 v navezi s pomnilnikom DRAM. Čeprav gre za pogona, temelječa na pomnilniku TLC, njuna vzdržljivost ni vprašljiva. Izdelovalec navaja, da zmoreta v življenjski dobi zapisati 220 terabajtov podatkov. Družina pogonov MX300 je pohvalno na voljo tudi v različici z vodilom M.2, garancija pa je v obeh primerih triletna.

Deklarirane zmogljivosti prenosa podatkov oba pogona potrjujeta tudi v praksi in se po hitrosti nekako uvrščata v zlato sredino teh izdelkov. Tehnologija Dynamic Write Acceleration, ki spretno pospešuje zapisovanje podatkov v celice (večnivojski zapis), pogonoma omogoča, da dosegata konkurenčne hitrosti tudi po scenarijih, ko bi glede na strojno zasnovo (in teorijo) morala biti počasnejša.

Všeč nam je, da sta pogona kljub uvrstitvi v cenovno dostopen segment brez večjih pomanjkljivosti, v bistvu z njima dobimo precej več kot zgolj dober pogon SSD. Crucial namreč v modelih MX300 preseneča z vrsto funkcij, ki jih od pogonov za domačo in pisarniško (t. i. SOHO) rabo nismo pričakovali. Ena takih je, denimo, strojna 256-bitna enkripcija podatkov s podporo standardoma Trusted Computer Group (TCG) Opal 2.0 in IEEE-1667. Slednji je temelj Microsoftove specifikacije eDrive, ki v navezi z rešitvijo BitLocker varno kriptira vso vsebino pogona v novejših operacijskih sistemih Windows (v različicah 8 Pro ali 10 Pro). Poleg bistveno višje varnosti podatkov, ki jo prinaša enkripcija, nas veseli predvsem to, da kriptiranje podatkov ne vpliva na zmogljivosti (hitrost delovanja) pogona. Pogonoma je priložen še licenčni ključ za programsko opremo Acronis True Image HD, s katero si poenostavimo prenos podatkov z diska ali pogona na MX300.

Crucial se pohvali še z vrsto tehnologij za zmanjševanje porabe že tako varčnih pogonov SSD, ki bosta tako predvsem uporabnikom, ki ju bodo vgradili v prenosne računalnike, avtonomijo delovanja podaljšala za nekaj minut. Če prenosniku vendarle zmanjka električne energije, je dobro vedeti, da je v pogona vgrajena le preprostejša zaščita pred prekinitvijo dobave električne energije – že shranjeni podatki bodo na varnem, tisti »na poti« na pogon pa bržkone izgubljeni ...

Pod črto je kombinacija solidno zmogljivega in varčnega 4-kanalnega krmilnika in najnovejših 3D TLC pomnilniških čipov zelo dobro uspela. Pogona sta cenovno dostopna in po zmogljivostih nadvse blizu prvaku tega razreda, pogonu Samsung 850 EVO (ki pa je dražji). Svoje poslanstvo torej opravljata z odliko – sta resnično univerzalna in bi morala kot taka prepričati številne uporabnike.

Crucial MX300

Pogon SSD.

Izdeluje: www.crucial.com.

Prodaja: Vse bolje založene trgovine.

Cena: 148 EUR (različica 525 GB), 309 EUR (različica 1050 GB).

Za: Cena, energijska varčnost, dobre zmogljivosti.

Proti: Lahko bi bila še cenejša (glede na cene v tujini).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji