Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor April 2009

Uničevalec podatkov

Brisanje podatkov na podatkovnih nosilcih (večinoma diskih) je sila preprosta stvar. V programu za upravljanje datotek izberemo mape in datoteke, ki se jih želimo znebiti, pritisnemo tipko delete in delo je opravljeno. Če smo zbrisali kaj za nas obremenjujočega, smo srečni, da tega ni več. Kakšna kolosalna zmota!

Večina operacijskih sistemov podatkov ob ukazu "izbriši" tega ne naredi, ker je časovno potratno, marveč le izbriše vpise na seznamu, ki kažejo na pravo mesto na disku, kjer se ti podatki dejansko hranijo. Ker v kazalu ni več vpisa, ki bi prepovedoval pisanje na tisto mesto, datotečni sistem prosto razpolaga s tem prostorom in po potrebi nove datoteke zapiše na mesto, kjer je bila prej datoteka, ki smo jo izbrisali. In dokler to mesto ni prepisano z novo vsebino, se s posebno, niti ne zelo zahtevno programsko opremo, da preprosto restavrirati izbrisane podatke ali obnoviti formatirane particije. Forenziki se seveda ne bi povsem strinjali s to poenostavitvijo. Resnici na ljubo lahko ti z zelo drago opremo, ki se po svojih sposobnostih že spogleduje z žanrom znanstvene fantastike, restavrirajo tudi podatke, ki so bili tudi večkrat prepisani. Trik je v nenatančnosti magnetne zapisovalne glave v diskih, ki ne zadenejo vedno "brazde", v katero naj bi pisali. Na mikroskopski ravni so odstopanja opazna dovolj, da se da razbrati ničle in enke, to pa je dovolj za forenzično obdelavo.

Popolno brisanje podatkov torej ni mačji kašelj. Nevarnosti nezaželenega restavriranja podatkov se večinoma zavedajo le razne državne ustanove, ki imajo opravka s strogo zaupnimi podatki, in podjetja, ki se bojijo industrijskega vohunjenja, zato se večinoma odločajo za trajno uničevanje diskov z magnetom ali celo s posebnimi drobilci diskov. Posledica je kup neuporabnega železja.

V podjetju HSM pa so prepričani, da je tudi popolno izbrisan disk lahko še naprej uporaben v računalnikih. Razvili so Digital Shredder oziroma uničevalec digitalnih podatkov.

Ko je bil izdelek pripeljan v naše uredništvo, je bil pogled nanj kar malce strašljiv. Velik črn zaboj, ki je namenjen varnemu prenašanju, je namreč precej filmski. A v njem se varno skriva črn uničevalec, majhen tiskalnik ter ostala za delovanje potrebna oprema.

Na sprednji strani ima za dotik občutljiv zaslon LCD z diagonalo 16 cm in tri prostore za diske. Naš testni primerek je imel v vseh treh mestih nastavke za diske ATA, dokupiti pa je mogoče tudi nastavke za diske SATA. Ravno pri ATA diskih je treba biti pozoren, kam skušamo disk vtakniti, saj se diski različnih proizvajalcev malenkostno razlikujejo po položaju priključkov za napajanje in podatkovni kabel. Pri SATA diskih teh težav ni. Za prvo četrtino letošnjega leta pa izdelovalec obljublja tudi podporo za diske SAS in flash podatkovne nosilce.

Po zagonu nam postane jasno, da se v napravi skriva cel računalnik s procesorjem Geode MX 500 MHz, 512 MB pomnilnika s posebej prirejenim operacijskim sistemom. Po prijavi v sistem je na voljo preprost uporabniški vmesnik, ki sicer nudi le malo nadzora nad dogajanjem a kaj več pri takem opravilu niti nismo pričakovali. Nastavimo lahko privzeto proceduro dela z diski, s katero si zagotovimo, da vse diske obravnavamo na enak način. Stroj zna po popolnem brisanju podatkov tudi na novo formatirati disk v enem izmed najbolj priljubljenih datotečnih sistemov (FAT16, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3) ter tudi nanj zapisati sliko drugega diska, vstavljenega v eno izmed preostalih dveh mest. Ta možnost nam pride še posebej prav, če pripravljamo diske za nadaljnjo uporabo v računalnikih, saj si lahko precej skrajšamo potreben čas za nameščanje programske opreme. Po končanem uspešno opravljenem brisanju podatkov bo priloženi tiskalnik natisnil tudi "certifikat" o opravljenem delu. Na njem so natisnjeni podatki o serijski številki obravnavanega diska ter času začetka in konca popolnega brisanja podatkov na njem.

Digital Shredderju je treba priznati, da je pri svojem delu hiter, saj ga opravi precej hitreje kot programska oprema s podobnimi možnostmi, ki jo dobimo v spletu. 200-gigabajtni disk je pobrisal, formatiral in o tem tudi natisnil poročilo v eni uri in dvajsetih minutah. Ali je bil pri svojem delu tudi dovolj temeljit, pa vam, žal, zaradi pomanjkanja uvodoma omenjene drage forenzične tehnologije v uredništvu, ne moremo odgovoriti.

Digital Shredder je izjemno in nerazumno drag. Zaradi njegove uporabnosti bo najbrž kar nekaj zanimanja zanj tudi pri nas, vendar je za večino nakup ekonomsko neupravičen in dokler se na trgu ne pojavi konkurenčen izdelek (tega pa ta trenutek po naših podatkih ni), ni upati na nižjo ceno.

Digital Shredder

Kaj: Uničevalec digitalnih podatkov.

Izdeluje: HSM, www.digital-shredder.de.

Prodaja: Slonja, www.slonja.si.

Cena: 10.299 EUR (vodoodporni kovček 674 EUR).

Za: Hitrost delovanja.

Proti: Izjemno visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji