Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Avtor: David Vidmar, twitter.com/vidmard | Monitor September 2008

Twitter

Družabna spletišča rastejo kot gobe po dežju. In vsakič, ko si uporabniki in strokovnjaki že ne morejo več predstavljati, kaj bi lahko bilo naslednja uspešnica, se zgodi presenečenje - nova uspešnica. Zdi se, da je uspešnica prve polovice letošnjega leta Twitter.

Pričakovali bi, da bo naslednja uspešnica boljša, zmogljivejša in vse obsežnejša od prejšnje, pa tokrat ni tako. Twitter je v primerjavi z MySpace, facebook in sorodnimi spletišči enostavnejši, lahko bi celo rekli minimalističen.

Omogoča objavljanje kratkih, do 140 znakov dolgih sporočil oz. odgovorov na vprašanje "Kaj počneš?" in naročanje na objave drugih. Objavam se na Twitterju priljubljeno reče "twitts", po slovensko bi temu lahko rekli "čiv". Na nove objave se lahko naročimo na različne načine: spremljamo jih lahko v spletu, po viru RSS ali pa, če vam je res dolgčas, mobilnem telefonu. Prav tako lahko na različne načine pošiljamo nove objave - prek svoje strani na twitter.com, prek sporočil SMS, številnih programov za trenutno sporočanje, ki podpirajo omrežje Jabber, recimo Google Talk, ali pa iz ene izmed številnih namenskih aplikacij.

In poleg komunikacije prek sporočil SMS so prav namenske aplikacije poglavitna prednost Twitterja pred zasledovalci. Med njimi najdemo namenske programe, s katerimi pregledujemo objave in sporočamo, kot so Twiteroo (rareedge.com/twitteroo) in TweetDeck (tweetdeck.com) za Okna in Twitterrific (iconfactory.com/software/twitterrific) za Mace. Druga možnost so vtičniki za Firefox, kot sta Twitbin (twitbin.com) ali TwitterFox (www.naan.net/trac/wiki/TwitterFox). Prav posebej veliko pa je aplikacij, ki tečejo tako v Oknih kot na Mac OS X, saj so napisane za ogrodje Adobe AIR. Med njimi naj izpostavimo twhirl (twhirl.org) in snitter (getsnitter.com). Seveda ne manjka povezovanje z drugimi družabnimi spletišči, kot je facebook.

Poleg sproščenega pomenkovanja se na Twitterju pojavljajo tudi poslovni uporabniki. Dell (twitter.com/direct2dell), na Twitterju najdemo tudi Mozillo (twitter.com/mozillafirefox) in avtorje spletnega urejevalnika Picnic, o katerem ravno tako pišemo v tej številki, pa še kopico drugih.

Zgodba pa postane res zanimiva, ko združimo uporabo namenskih programov, ki so vedno pri roki, sporočila SMS in posebne storitve, ki se pretvarjajo, da so osebe na Twittru. Oglejmo si zgled. Če začnemo slediti sporočila "uporabnika" @timer tako, da bomo njegova sporočila dobivali na mobilnik, bo ta nemudoma začel slediti nam. Nato lahko nanj naslovimo sporočilo, recimo "d timer 60 pojdi na kavo", in čez 60 min bomo prejeli sporočilo SMS z vsebino "pojdi na kavo". Podobni storitvi sta še "isitniceoutside", od katere lahko izvemo vremensko napoved za kraje po vsem svetu, ali pa "fuelfrog", ki mu lahko takoj po obisku bencinske črpalke pošljemo sporočilo, v katerem zapišemo, koliko kilometrov smo prevozili od zadnjega polnjenja rezervoarja, trenutno ceno litra bencina ali nafte in količino goriva, ki smo ga natočili. Nato lahko podatke v obliki ličnih grafov pregledujemo na spletni strani www.fuelfrog.com.

Že od samega začetka se Twitterja drži sloves nestabilnosti. Skoraj ne mine dan, da se ne bi zgodilo, da bi Twitter nehal delovati. To pa, precej presenetljivo, uporabnikov sploh ne moti. Po svoje se jim zdi to celo simpatično. Ko Twitter ne deluje, se namreč prikaže kit, ki se ga je prijel vzdevek "fail whale". In "spodleteli kit" je postal prava zvezda medmrežja, pojavlja se na majicah, v stripih in številnih predelavah.

Twittru sorodni storitvi, ki se največkrat omenjata kot konkurenta, sta Pownce (pownce.com) in Jaiku (jaiku.com). Kljub Twittrovim težavam s stabilnostjo je najbolj priljubljen in razširjen, verjetno prav zaradi izjemno žive skupnosti, programov in storitev, ki so razviti za Twitter.

Pojavljajo se tudi krajevno prilagojeni kloni in tudi Slovenci nismo izvzeti. Naš se imenuje Koornk in je v lastni podjetja Domenca, kjer pravijo, da so že v prvem tednu pridobili okrog 200 uporabnikov, ki so napisali več kot 2000 kokodajsov, kot se sporočila imenujejo na Koornk. Lično oblikovano spletišče trenutno še ne podpira vsega, kar podpira Twitter, omogoča pa več načinov povezave računov, med drugim tudi samodejno posodabljanje stanja na Twittru, če posodobimo stanje na Koornk. Avtorji obljubljajo še kar nekaj poslastic.

Twitter je v primerjavi z MySpace, facebook in sorodnimi spletišči enostavnejši, lahko bi celo rekli minimalističen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji