Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Januar 2015

Tudi teleskopi imajo wifi, mar ne?

Pristanek sonde Philae na kometu in uspešna izstrelitev novega plovila Orion so nas spomnile na skrivnostne lepote vesolja. Ker je v turističnih vesoljskih raketah prostor salamensko drag in precej redek, vam ponujamo drugo najboljšo stvar za ogled vesolja – teleskop. Tak, ki ga lahko povežemo s telefonom ali tablico.

Napredek v tehnologiji optičnih teleskopov je še od časov Galilea večinoma postopen. V zadnjih nekaj letih so teleskopi za domačo rabo pridobili nekaj elektronike in celo pameti, da po nebu sami iščejo zvezde. Nexstar Evolution je najnovejša Celestronova serija, ki ima nekaj zanimivih prednosti v primerjavi s podobnimi izdelki. Morda res ne revolucionarnih,  evolucijskih pa gotovo.

Serija Nexstar Evolution ponuja 6-, 8- in 9,25-palčne teleskope, mi smo preizkusili slednjega (torej ima premer zrcala 235 mm). Sestavljeni so iz optične cevi, robotskega podnožja in čvrstega stojala, kar je mogoče razstaviti oziroma sestaviti v manj kot minuti. Uporabljena je  Schmidt-Cassegrainova zasnova reflektorske optične cevi, kar pomeni, da sta v optični cevi nameščeni dve izredno natančno izdelani zrcali, ki mečeta sliko proti zadnjemu delu, kjer lahko namestimo okular ali kamero. Poglavitna lastnost teleskopov pravzaprav ni povečava, temveč zbiranje svetlobe – čim več je je, tem laže opazujemo temnejše predmete. Na oko pa velja ocena, da je največja smiselna povečava enaka dvakratniku premera primarnega zrcala oziroma leče v milimetrih, to je v našem primeru 470×.

Celestron Nexstar Evolution je opremljen z dvema pomembnima novostma: wifi povezavo in akumulatorjem Li-ion. Wifi povezava omogoča, da se na teleskop priključimo s tablico ali telefonom in ob pomoči udobnega zaslona teleskop tudi laže krmilimo. Že kratka raba pokaže, da je to izjemna prednost predvsem za manj načitane priložnostne zvezdoglede, ki položaja zvezd nimajo v malem prstu. Vgrajeni akumulator z dolgotrajnim 10-urnim delovanjem pa je prednost za vse, ki bi radi teleskop uporabljali brez iskanja novih baterij, napeljevanja žičnih podaljškov ipd. Za dodaten posladek poskrbi še izhod USB, prek katerega lahko polnite svojo tablico oziroma telefon. Izdelovalec navaja, da so teleskopi Nexstar Evolution prenosljivi, toda preizkušeni tehta več kot 20 kg in če niste ravno hrust, boste z njim na ramah težko sopihali po vršacih. A če vas zanima kakšna zvezda ali meglica, ga ni težko razpakirati na dvorišču ali spraviti v avto in sestaviti kje na samem. Samo sestavljanje je preprosto, kar je dobrodošlo, saj povečini poteka ponoči. V sili pa lahko teleskop s podnožjem postavite kar na mizo, brez uporabe stojala.

Pri namestitvi teleskopa s pogonom je pomembna orientacija, saj nam motorni pogon poskuša izničiti vrtenje zemlje, zaradi slednjega nam zvezde in planeti venomer bežijo izpred oči. Poravnavo teleskopa lahko opravimo s tablico ali priloženim krmilnikom, tako da mu pokažemo tri znane zvezde. Pri tem nam je v pomoč posebno iskalo. Prva poravnava nam je vzela nekaj časa, naslednje pa so bile precej enostavne in točne. Poleg tega krmilje podpira tudi bolj enostavne poravnave, na primer le z eno zvezdo ali usmeritvijo proti severu, kar načeloma zadošča v 80 % primerih. Vgrajeni Li-ionski akumulator naj bi zdržal 10 ur neprestanega opazovanja, a tega ne moremo potrditi, saj je teleskop po kakih 5 urah v mrazu(!) še vedno deloval brez težav, četudi prej sploh ni bil napolnjen. Zanimivo, da sta pri opazovanju zaradi mraza odpovedovala tako tablica kot telefon in smo se na koncu zanašali le na energijo v teleskopu.

Prav tako je težko biti kritičen do optične kakovosti cevi, saj nismo našli nobenih pomanjkljivosti. Ker ob teleskopu nismo imeli drugih priprav za fotografiranje, smo nekaj fotografij posneli ob improvizaciji, za katero bi nas najbrž resnejši zvezdogledi za ušesa. Zaznali smo nekaj neostrine, a ta je bila posledica prav improvizacije in ne kakovosti teleskopa. Poudariti je treba, da so leča in zrcala optične cevi prevlečeni s posebno prevleko za zmanjševanje optičnih izgub StarBright XLT. Podobno čvrsto deluje tudi pogon, saj brez naprezanja nosi optično cev, četudi ta ni ravno v ravnovesni legi. To je še posebej pomembno, če želimo na teleskop pripeti dodatne elemente, na primer kamero, filtre ali leče.

Računalniški del

SkyPortal je aplikacija za nadzor teleskopa in je dosegljiva tako za iOS kot tudi Android. Sama aplikacija je zelo prijetno presenečenje, saj ni le nadomestek za tipkovnico, temveč pravi planetarij, ki dobro izkorišča zaslon. Izdelana je na podlagi SkySafari 4, ki je morda najbolj znana telefonska/tablična planetarna aplikacija. SkyPortal omogoča tako krmiljenje teleskopa kot tudi razgledovanje po virtualnem nebu. Izris nočnega neba je zelo dober, s pravilno poudarjenimi podrobnostmi in brez nepotrebnega balasta. SkyPortal omogoča osvetlitev zaslona v rdeči barvi, ki blagodejno vpliva na nočno vidljivost. A po kaki uri držanja smo se tablice naveličali in se zabavali le s samim teleskopom.

Takole smo s teleskopom posneli mesec.

Takole smo s teleskopom posneli mesec.

Opazovati lebdeči Jupiter, ples njegovih lun in oddaljene galaksije je prijetna izkušnja. Zaradi velikega premera zrcala je preizkušeni teleskop namenjen predvsem oddaljenim in zato manj svetlim objektom, na primer meglicam. Pravzaprav je edini očitek velikost. Za občasno tovorjenje naokoli je teleskop enostavno prevelik in je morda boljša izbira cenejši 6-palčni brat, ostanek denarja pa lahko mirno uporabite za dodatno opremo.

Celestron Nexstar Evolution 9.25

Robotiziran teleskop.

Kje: www.celestron.si

Cena: 2295 EUR.

✓    Povezava s tablico, vgrajeni akumulator.

✗    Cena, a gre za vrhunski instrument.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji