Objavljeno: 30.11.2006 14:34 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor November 2006

Tudi IBM skrbi za domače uporabnike

Nepretrgano varovanje podatkov je nujno za dokumente, fotografije, glasbo in datoteke, ki jih pogosto spreminjamo, izguba teh podatkov pa bi bila neprecenljiva. IBMov Tivoli CDP je eno takih orodij.

Programe za varovanje podatkov lahko razvrstimo v več skupin. Poleg sistemskega varovanja z izdelavo slik in časovnega varovanja (denimo enkrat na dan) poznamo tudi nepretrgano varovanje. Ponavadi se uporablja pri shranjevanju dokumentov, slik in povsod tam, kjer so pogoste spremembe. Nepretrgano varovanje namreč pomeni, da se datoteka shrani takoj po spremembi, v arhivu pa se ohranijo starejše različice, zato temu pravimo tudi revizijsko shranjevanje. Tako lahko prikličemo podatke iz dokumenta, ki smo jih pred več dnevi po nesreči izbrisali. Seveda to ni primerno za daljše datoteke, ki se pogosto spreminjajo, denimo elektronsko pošto, ki je ponavadi v eni velikanski datoteki.

Za tako varovanje poskrbi tudi IBM. Izdal je že drugo različico svojega programa Tivoli CDP (Continuous Data Protection) for Files, s katerim skuša poskrbeti prav za redno shranjevanje krajših datotek, ki jih pogosto spreminjamo.

Tivoli CDP for Files omogoča revizijsko shranjevanje pomembnih in občasno shranjevanje večjih datotek, kot so poštni zapisi.

Čeprav je namestitvena datoteka dolga skoraj 50 MB, je namestitev sila preprosta. Do nastavitev pridemo prek brskalnika, saj program nima svojega grafičnega vmesnika. To ni nič hudega, če le vse skupaj dobro deluje. Mi smo imeli nekaj težav s starejšim Internet Explorerjem 6 SP1, ki je tu in tam sporočal napake.

Tivoli varuje podatke na tri načine. Nepretrgano shranjuje na krajevni disk ali na oddaljeno lokacijo, dodana pa je še možnost časovno nastavljivega shranjevanja. Možnosti je za tak program precej malo. Dobrodošle so za začetnika, omejujejo pa naprednega uporabnika. Določimo lahko namreč le en krajevni disk in prostor, ki ga namenjamo shranjevanju, ne moremo pa določiti mape, v katero shranjujemo, ali števila revizij, ki jih je vedno le dvajset.

Po drugi strani ima sočasno shranjevanje na oddaljeno lokacijo nekaj prednosti, saj lahko določimo število revizij, kodiramo ali stisnemo datoteke (a ne obojega hkrati!) ter uporabimo delta način shranjevanja. V tem načinu se shranjujejo le razlike med datotekami in je primerno za varovanje daljših datotek, ki se pogosto spremenijo.

Iz neznanega razloga so vse napredne možnosti omejene le na shranjevanje na daljavo. Poleg diskov lahko za tako shranjevanje uporabimo tudi WebDav (strežnik mora omogočati to storitev) ali Tivoli Storage Manager. Zelo smo pogrešali možnost uporabe FTP kot najbolj razširjene oblike shranjevanja na daljavo. Čeprav je res, da taka omrežna komunikacija sodi med nevarne.

Poleg vprašanja, kam bomo shranili, je treba odgovoriti še na vprašanje, "kaj". V ta namen imamo na voljo dva seznama, in sicer vključitev in izključitev določenih vrst datotek, map ali celotnih diskov. Z uporabo znaka "*" lahko precej natančno določimo, kaj shranjevati, izbira pa žal hkrati velja tako za krajevno shranjevanje kot tudi za shranjevanje na daljavo.

Priklic prejšnjih revizij datotek s Tivoli CDP je zelo preprost, uporabimo pa lahko tudi priklic datotek glede na datum.

Tretji način shranjevanja je časovni - v določenih časovnih razmikih. Uporabimo ga za datoteke, ki so velike ali pa niso tako kritične, da bi potrebovali vsako revizijo. Ta način ima svoj seznam datotek, ki jih želimo shraniti. Tudi tu lahko uporabimo krajevni ali omrežni disk, WebDav ali Tivoli Storage Manager.

Datoteke se sicer shranjujejo z enakimi imeni kakor izvirniki, s tem da se doda končnica, ki predstavlja revizijo. Zato tudi ni težko uporabiti Raziskovalec, če želimo kaj dobiti nazaj. Lažja je uporaba spletnega orodja, saj prek njega lahko celotno mapo ali disk (ali vsaj datoteke, ki jih varujemo) povrnemo v stanje na točno določeni časovni točki ali vsaj njenem približku. Zelo praktična in pohvale vredna možnost, ki je pri takih programih praviloma zapletena.

Posebna možnosti Tivoli CDP je tudi določanje datotek in map, ki jih želimo zaščititi pred brisanjem. Določimo lahko, kako dolgo bodo ostale zaščitene, koristno pa je v toliko, ker takih datotek ne moreta zbrisati ali spremeniti ne virus ne človek.

Teoretično je to vse, kar ponuja Tivoli CDP. Seveda pa je najpomembnejša praksa. Program hvalimo na področju integracije. Je eden redkih tovrstnih programov, ki v trenutku zazna, kaj se je spremenilo, brez mučnega pregledovanja mape vsakič, ko se v njej kaj spremeni. Večina takih programov "pade" prav na tem izpitu. Hvalimo preprosto možnost povrnitve datotek in tudi preprost vmesnik.

Nekaj pa je treba tudi pograjati. Zakaj imamo krajevno lahko le 20 revizij? Zgoraj podpisani je med pisanjem tega članka že vsaj petdesetkrat stisnil gumb "shrani". Zakaj omejevati, čeprav je možnost že vgrajena? Iskali smo način, kako "zaščito" zaobiti, a nam ni uspelo, čeprav navodila to možnost omenjajo. Pogrešali smo shranjevanje prek FTP na oddaljene računalnike. Preslikava sprememb v datotekah ("delte") je sicer na papirju privlačna, a deluje le za oddaljeno shranjevanje. Hkrati pa se nam nestisnjene datoteke nalagajo na krajevnem disku in to naredi možnost neuporabno. V nekaj minutah smo tako z elektronsko pošto "zasedli" več GB krajevnega diska, medtem ko so se razlike shranjevale le na zunanji disk. Pogrešali smo dobro združljivost z vsemi tremi ključnimi brskalniki. Navodila so nepopolna, saj se ponavljajo, omenjajo možnost dodatnih nastavitev, a jih ne pojasnijo.

Kljub vsemu gre za odličen, a nekoliko nedozorel izdelek, ki ga pestijo otroške bolezni. Upamo, da bo v eni naslednjih različic nekoliko več možnosti tudi za shranjevanje na krajevni disk in da bodo odpravili poglavitne pomanjkljivosti.

Tivoli CDP for Files 2.2

Kaj: Program za nepretrgano varovanje podatkov.

Izdeluje: IBM, www-306.ibm.com/software/tivoli/products/continuous-data-protection/.

Cena: 10.224 tolarjev

Distributer: Alterna Intertrade, www.alterna-i.si.

Operacijski sistemi: Windows 2000, XP in 2003.

Sistemska zahteva: Internet Explorer 5.0 ali novejši ter Firefox/Mozilla.

Za: Hitro in zanesljivo shranjevanje revizij datotek, minimalna obremenitev sistema, zaklepanje datotek, časovno shranjevanje, preprosta povrnitev datotek.

Proti: Omejitev na 20 krajevnih revizij, oddaljene lokacije ne podpirajo FTP, težave z Internet Explorer 6 sp1, navodila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji