Objavljeno: 28.11.2006 03:38 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2006

Tudi D-Link s hitrim Wi-Fi

V prejšnji številki Monitorja smo preizkusili prva dva usmerjevalnika, zgrajena okoli skoraj dokončne različice standarda 802.11n draft. Dirki za kar najhitrejšo brezžično rešitev se je pridružil še tretji večji izdelovalec, katerega izdelek preizkušamo tokrat.

Pretekli mesec smo ugotavljali, da tovrstni izdelki sicer prinašajo določeno (predvsem hitrostno) prednost pred današnjimi izdelki 802.11g, vendar na račun višje cene in vprašljive združljivosti. A vseeno se zdi, da izdelovalci nekako ne vedo, kaj, razen višanja hitrosti, naj pravzaprav sploh še ponudijo kupcem brezžičnih izdelkov in tako upravičijo opazno višjo ceno napram starejšim generacijam naprav.

Zato smo bili navdušeni nad dejstvom, da naj bi novi usmerjevalnik D-link omogočal nemoteno prehajanje ti. "multicast" tokov skozi usmerjevalnik, torej iz priključka WAN proti (brezžičnim) odjemalcem na strani LAN. Z izrazom multicast sicer označujemo specifične podatkovne toke, ki jih pri nas uporabljajo ponudniki storitev IP TV za digitalni prenos TV programov, o čemer smo obširneje pisali v letošnji poletni številki. Dejstvo je, da tovrstni tokovi predstavljajo trd oreh za strojno programsko opremo domačih brezžičnih usmerjevalnikov, zato jih večina izdelkov enostavno ignorira in jih ne posreduje naprej žičnim ali brezžičnim odjemalcem.

Delovanje multicast tokov prek DIR-635 smo preizkusili s storitvijo SiolTV na priključku ADSL2+. Nadejali smo se, da bo prek brezžične povezave možno spremljati TV programe s pomočjo predvajalnika VLC. Izkaže se, da usmerjevalnik sicer pravilno posreduje tok, vendar to dela občutno prepočasi. Tako je najvišja hitrost toka multicast, ki smo ga uspeli prenašati prek Wi-Fi, približno 1 Mb/s, medtem ko tipičen televizijski program zahteva okoli 5 Mb/s. Še huje, nič boljše ni niti na žičnih ethernet priključkih, kjer je hitrost enako nizka. No, šele ko smo za preizkus v celoti izklopili brezžični del usmerjevalnika in uporabljali zgolj ožičeni del naprave, smo lahko brez težav skozi usmerjevalnik spremljali dva različna TV programa na dveh računalnikih. Morda bodo težave odpravljene v naslednjih različicah strojne programske opreme (firmware), a glede na slabo razširjenost IP TV onkraj luže, kjer sicer poteka razvoj programske kode, se to kaj kmalu verjetno ne bo zgodilo.

Sicer pa je brezžični del usmerjevalnika primerljiv s izdelki, predstavljenimi v prejšnji številki revije. Hitrosti dosegajo 70 Mb/s v bližini usmerjevalnika, ena ali dve predelni steni pa še vedno omogočata hitrost prenosa prek 40 Mb/s. Težave smo imeli le na najbolj oddaljeni točki merjenja, tj. stopnišču, kjer je bila povezava nestabilna in tudi počasna. Očitno ima kombinacija usmerjevalnika in brezžične omrežne kartice težave v robnih pogojih delovanja.

Nastavljanje usmerjevalnika poteka prek prenovljenega spletnega vmesnika, ki je za odtenek bolj pregleden od vmesnikov na starejših napravah tega izdelovalca. Funkcionalnost usmerjevalnika je zgolj osnovna, pogrešali smo npr. možnost naprednih načinov povezovanja brezžičnih omrežij (sistem WDS).

Skratka, gre še za en usmerjevalnik v vrsti nadvse podobnih na tržišču danes. Podpora multicast toku se zdi kot na mestu, a kaj ko vsaj zaenkrat ni popolna.

D-Link DIR-635 RangeBooster N 650

Kaj: Brezžični usmerjevalnik naslednje generacije s štirikratnim stikalom.

Izdeluje: D-link, www.dlink.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Cena: 38.700 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, delna podpora tokom multicast.

Proti: Razmeroma slab domet, ne podpira WDS.

D-Link DWA-645 RangeBooster N 650 Wireless Cardbus card

Kaj: Brezžični vmesnik PC Card.

Izdeluje: D-link, www.dlink.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Cena: 23.700 tolarjev.

Za: Hitrost prenosa.

Proti: Razmeroma slab domet, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji