Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Marec 2014 | Teme: kindle, Amazon

Tudi Amazon kdaj zamuja

Bliskovitega razvoja tablic se zavemo šele, ko nam pride v roke poldrugo leto stara naprava, kot je Amazonov Kindle HD. Svoje čase je bila (v tujini) uspešnica, danes tehnološko že zelo zaostaja. So jo pa ravnokar začeli prodajati tudi v Sloveniji …

Prva generacija Kindle Fire HD ima 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 × 800 pik, podobno nepresunljiv pa je za današnji čas tudi procesor – dvojedrnik s frekvenco 1,2 GHz. Operacijski sistem Kindla Fire temelji na operacijskem sistemu Android, v tem primeru na različici 4.0.3. Tablica je v primerjavi s sodobnimi presenetljivo zajetna in tudi težka, a še obvladljivo. Priključkov na tablici je malo – poleg mikro USB sta še mini HDMI in priključek za slušalke, na zadnji strani pa sta še odprtini za zvočnike. A to niti ni presenetljivo, saj je tablica namenjena predvsem uživanju v Amazonovih vsebinah.

Videz operacijskega sistema je precej daleč od običajnih tablic, saj s knjigami in aplikacijami na polici spominja na knjigarno. Morda je to nekoliko moteče za bolj izkušene tabličarje, a se novi uporabniki po drugi strani v njem hitro znajdejo. Ob prijavi se iz oblaka na tablico skopirajo v Amazonu kupljene vsebine (in celo »ukradene« knjige v formatu .mobi), kar je ena od prednosti udobnega branja in gledanja. Uporabnik nima dostopa do Googlove trgovine Play, temveč »le« do Amazonove trgovine, ki ponuja precej knjig, aplikacij in podobnega, tudi brezplačnih. Toda ob uporabi tablice hitro naletimo na omejitve, ki jih postavlja ne-več-tako-zelo-enoten evropski trg. Storitev Amazon Prime in podobne, ki poleg drugega omogočajo izposojo knjig in filmov, v Sloveniji ne delujejo. Tudi veliko akcij, kjer je mogoče knjige kupiti po simbolični ceni ali pa jih dobiti celo zastonj, praviloma do Slovenije pridobijo na ceni. Ker je Amazonova vsebina tako omejena, se postavi vprašanje o smiselnosti naložbe v namensko tablico.

Kindle Fire HD je solidna napravica, ki pa je k nam prišla leto in pol prepozno. Zdaj so na voljo sodobnejše tablice za manj denarja, ki bodo prav tako veselo (in bolje) predvajale kupljene filme in knjige.

Amazon Kindle Fire HD

Sedempalčna tablica za Amazonove vsebine.

Kje: www.eventus.si

Cena: 179,95 EUR.

✓    Nekaj zastonjske ponudbe na Amazonu.

✗    Prepozno in premalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji