Objavljeno: 22.12.2009 | Monitor December 2009 | Teme: cene

Trendi

Tokrat v Trendih analiziramo prodajo osebnih računalnikov in tiskalnikov v zadnjem letu in pol.

Namizni računalniki

Namizni računalniki se po prvem četrtletju letošnjega leta, ko je njihova prodaja upadla skoraj za polovico, tudi v drugem kvartalu niso prodajali nič bolje. Podobno upadanje, vendar precej bolj postopno in skupaj le za okoli 25 %, je bilo v istem obdobju opaziti tudi drugod po svetu.

Prenosniki

Nič kaj spodbudna ni v drugem četrtletju letos niti podoba slovenskega prenosniškega trga. Prodali so le dobrih 16 tisoč prenosnikov, še četrtletje prej pa 25 tisoč. Takega trenda ni zaznati nikjer drugje, po svetu se je v istem obdobju prodaja prenosnikov celo malce povečala. Je pa res, da je prodaja boljša kot ob istem času lani in da bodo morda tudi letos trgovci veliko nadoknadili v drugi polovici leta. Lani so v zadnjem trimesečju prodali kar za 250 % več kot aprila, maja in junija.

Brizgalniki

Prodaja brizgalnih tiskalnikov sezonsko sunkovito upada in narašča, razlike med skrajnostmi pa so skoraj 300 %. V drugem četrtletju letos so prodali le 10.700 kosov, vendar je bil tudi lanski drugi kvartal podobno pičel, nato pa so v zadnjem četrtletju prodali le nekaj manj kot 28.000 brizgalnikov. Takih nihanj drugod po svetu ni, je pa opaziti postopno upadanje prodajnih številk.

Laserski tiskalniki

O tem, da za upad prodaje brizgalnikov pri nas niso krivi vse dostopnejši barvni laserski tiskalniki, govori to, da prodaja upada tudi slednjim. Letos v drugem četrtletju za 22 % glede na enako lansko obdobje. Prodajne številke po svetu niso tako nepredvidljive, glede na enako obdobje lani pa so se tudi tam znižale za 30 %. Da se vsaj pri nas trend morda obrača, pa kaže občutno povečanje povpraševanja, o katerem zadnja dva meseca poročajo z dveri Ceneje.si.

Rubriko pripravljamo v sodelovanju z analitsko hišo IDC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji