Objavljeno: 24.9.2013 | Monitor Oktober 2013

Tranzistorja v omrežju

Brezžične povezave so dandanes vsenavzoče, tako da skorajda ni mogoče kupiti opekača za vaflje, ki ne bi iz omrežja pridobival receptov in vam sporočal, kaj so zajtrkovali vaši prijatelji s Facebooka. Na srečo so tržniki začeli sodobne povezave uporabljati tudi za izboljšavo stoletne tehnologije – radia. V prejšnji številki smo preizkusili Philipsov Streamium, tokrat pa nadaljujemo z eno preprostejšo napravo in eno, ki je namenjena zahtevnejšim okusom.

Hama je nemški izdelovalec, ki se v zadnjih letih poizkuša tudi na področju zabavne elektronike. Črna škatla zaobljenih robov spominja na pohištvo iz sedemdesetih let, a ker je večina uporabnikov rojena veliko kasneje, malo zgodovinskega konteksta ne škodi. Škatla je opremljena preprosto – po en zvočnik na levi in desni strani, spredaj je enobarvni zaslon z vrtljivim večnamenskim gumbom, za zgornji strani pa je še prgišče samostojnih gumbov. Radiu je priložen še majhen daljinski upravljalnik, s katerim je upravljanje nekoliko hitrejše.

Radio ob prvem priklopu v električno in brezžično omrežje začne posodabljati programsko opremo. Spletne radijske postaje lahko poiščemo na radiu ali prek posebne spletne strani, kar je nekoliko priročneje, pri tem pa lahko postaje izbiramo po žanru ali lokaciji. Radio je tudi odjemalec UPnP (in DLNA), zato lahko glasbo poiščemo tudi v krajevnih strežnikih. Sprejemnik predvaja skladbe bolj razširjene glasbene zapise (npr. mp3, wma, wav), iz neznanih razlogov pa ni hotel predvajati datotek flac.

Zvok naprave je primeren velikosti. Pri nizki glasnosti je nekoliko preveč zamolkel, pri višji pa se spravi v red, čeprav o kakšnih pretresljivih nizkih in predvsem visokih tonih ni govora. A tak zvok se kar malo prilega tranzistorskemu (hipsterskemu?) značaju naprave. Šibka točka sprejemnika je slabo dodelana programska oprema. Radio glasbe ne zna predvajati brez drobnih premorov med datotekami, kar gre še posebej na živce ljubiteljem klasične glasbe in Pink Floy­dov.

Tudi upravljanje radia ni enostavno, saj se po menujih sprehajamo kot po kakem rudniku in pot na površje zna biti dolga. Poleg tega je za navigacijo treba hkrati pritiskati gumbe na prednji in zgornji strani, to pa ni v pomoč že tako okornemu vmesniku, čeprav so gumbi hitro odzivni. Hama je septembra izdala tudi aplikacijo za androidne telefone, ki pa tudi še ne deluje. Zato upamo, da gre le za preizkus, ki bo kmalu primernejši za rabo. Kljub nekaterim napakam je Hama IR200 zanimiv nadomestek starega  »tranzistorja«, ki ga imate v kuhinji ali spalnici. V skrajnem primeru vam lahko še vedno služi kot ura z alarmom in vremensko napovedjo.

Logitech UE Smart Radio

Logitechovki Squeezeboxi za prenos glasbenih datotek so bili precej priljubljeni med ljubitelji glasbe, zato je bila lanskoletna odločitev o opustitvi precejšen šok. Linija UE naj bi bila znanilka novih časov, čeprav Logitech ne ponuja namenskega UE medijskega strežnika. Smart Radio je zaobljene, a prijetne oblike. Prednji del naprave si delita zvočnik in barvni zaslon z gumbi za upravljanje. Težko bi rekli, da je upravljanje intuitivno – tipke so nekoliko samosvoje razmetane, vmesnik pa je le počasi odziven. Zgolj nekoliko prijaznejša je aplikacija za pametne telefone. Pri predvajanju glasbe je mogoče izbor določiti glede na žanr, leto, izvajalca ipd., a uporabnik kaj kmalu porabi več časa za obračanje gumbov kot poslušanje glasbe, sploh če glasbena zbirka ni primerno urejena.

Prednost Logitechovega sprejemnika je vgrajen akumulator, ki omogoča, da sprejemnik odklopimo iz napajanja. A pozabite, da bi ga odnesli na piknik, saj za predvajanje glasbe (tudi shranjene krajevno) potrebuje povezavo v splet. Sprejemnik sicer lahko deluje tudi v zvočniškem načinu, a smiselnosti takega početja glede na ceno ne vidimo. Radijski del deluje zelo dobro in hitro pridemo do želene postaje. Sprejemnik podpira tudi nekatere spletne storitve (npr. Spotify in last.fm), ki pa pri nas niso na voljo, a ni cena sprejemnika zategadelj nič manjša. Radio ne ponuja podpore ne UPnP ne DLNA, temveč zahteva svoj strežniški program, ta pa se razlikuje od različice za Squeezebox. Strežniški program je zaenkrat uradno namenjen le računalnikom (Windows ali OS X) in peščici razmeroma dragih medijskih strežnikov. Večina naprav NAS, ki podpirajo starejšo različico, z novejšo po slabem letu dni (še?) ne deluje, to pa ni ravno zaupanja vredno.

Med preizkusom se je dobro odrezala brezžična povezava, saj je z nepretrgano povezavo omogočila širok obseg rabe. Žal to pomeni, da bo akumulator prazen precej hitreje kot v deklariranih šestih urah. Prijetno je presenetil bogat zvok, kljub temu da prihaja le iz enega zvočnika. A zdi se, da tudi Logitech ni prepričan, da je napredek dober, saj so v napravo vgradili možnost, da se prelevi v dobri, stari sprejemnik squeezebox.

Hama IR200

Spletni radijski sprejemnik.

Prodaja: www.conrad.si.

Cena: 98,95 EUR.

✓    Stereo radijski predvajalnik s podporo UPnP.

✗    Premalo dodelana programska oprema.

Logitech UE Smart Radio

Spletni radijski sprejemnik.

Prodaja: www.conrad.si.

Cena: 188 EUR.

✓    Napreden spletni radijski predvajalnik.

✗    Poseben medijski strežnik, nepodpora nekaterim storitvam v Sloveniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji