Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2013

Transformer z Okni

Vsak izdelovalec elektronike običajno najde del trga, na katerem so njegovi izdelki vedno med najboljšimi. Asus tako kraljuje na področju tablic, na katere je mogoče priklopiti tipkovnice. Doslej so bili taki hibridi rezervirani za operacijski sistem Android. Zdaj so tu Okna RT.

Na prvi pogled bi VivoTab in Asusovo zadnjo iteracijo Transformerja, Infinity, težko ločili, saj ni opaziti večjih razlik. To se razblini v trenutku, ko tablico vzamemo v roke, saj je izdelava občutno slabša. Resda ne gre za plastičen upogibljiv izdelek tipa Samsung Note 10.1, a smo od Asusa in njegovih Transformerjev pričakovali več. VivoTab je sicer narejena iz podobne kovine kot Transformerji, a je očitno, da gre za tanjšo in tako bolj upogibljivo zasnovo, ki v rokah ne vliva tolikšnega zaupanja kot androidna različica. Zgornja petina zadnje stranice je plastična, zato je sprejem signala WiFi in GPS dober. V Asusu so se zopet igrali s postavitvijo gumbov za uravnavanje glasnosti, ki sta nameščena na desno stranico tablice. Če štejemo zraven tudi prvi Transformer, je to že tretje različno mesto teh dveh gumbov na treh tablicah in čas bi že bil, da se tajvanski inženirji dokončno izjasnijo, kaj hočejo in kako.

Tablični del je narejen po vzoru Microsoftove Površine in ima na spodnjem robu zaslona gumb na dotik Windows. Temu je prilagojena tudi posteljica, ki tablični in tipkovniški del drži skupaj, saj ne prekriva gumba in je na splošno višja kot pri Transformerjih. Večji naklon tipkovnice je dobrodošel, saj prsti na njej lažje počivajo. Prav tako so napredovale tipke, ki imajo zdaj več hoda. Tipkanje bi bilo lažje, ko bi se pri Asusu ne odločili zmanjšati celotne tipkovnice. Ta zdaj še bolj spominja na tiste iz prvih miniprenosnikov, saj so gumbi manjši in postavljeni bolj skupaj. Pritiskov na več gumbov hkrati je preveč, tako da tipkovnice ne odreši niti solidna drsna ploščica, ki dostojno nadomesti miš.

Čim več uporabljamo Windows RT, tem bolj smiselna je prisotnost omejenega namizja v operacijskemu sistemu. Uporaba redmondske Pisarne v pravem namizniškem okolju, kjer je mogoče odpreti več datotek hkrati in poleg pregledovati še kaj v brskalniku, je nekaj, kar bo dobrodošlo vsem uporabnikom, ki bi na svoji tablici postorili še kaj za službo. Žal se ločenost namizja in okolja Metro/Modern UI ne nadaljuje drugod v operacijskemu sistemu, tako da se vse prevečkrat znajdemo na namizju z odprto nadzorno ploščo. Tam še vedno urejamo večino nastavitev za tablico in če bi Microsoftu uspelo te nastavitve pospraviti v novo okolje in bi namizje videli le pri uporabi paketa Office, bi bila zmeda neprimerno manjša. Na tablici je že naložena Pisarna z oznako "preview", kar pri Microsoftu lahko prevedemo v beta različico. To se pozna pri samem pisanju, saj je redno prihajalo do zamika med vnesenimi črkami in izpisom na zaslonu. Programom se ne piše dosti bolje niti v okolju Metro, saj se nekateri zaganjajo predolgo. Tisti, ki nam kaže vreme, se zažene v nekaj sekundah, to pa je v svetu iPada in Androida 4.1 nesprejemljivo.

Očitno je, da so tegobe na programski strani zaradi operacijskega sistema, saj je strojna oprema tablice zavidljiva. Poganja jo čipovje Tegra 3, ki ima na voljo kar 2 GB pomnilnika, to je za poln gigabajt več ko Transformer Infinity. V Microsoftu bodo tako zamik težko pripisali podhranjenosti naprave. Vtis popravi zaslon, ki je sicer razmeroma nizke ločljivosti (1366 × 768 pik), a odlično kaže sliko, kot je pri Asusu postalo v navadi. Nova okna so že tako barvita in v kombinaciji z živahnim zaslonom pokažejo Microsoftov na novo odkriti okus za grafično oblikovanje.

Za konec pa še nekaj stavkov, ki bodo spremljali naše pisanje o napravah z Windows RT še nekaj časa: ker gre za Okna, napisana za procesorje ARM, odpade namestitev vsega programja, ki se je dve desetletji rojevalo izpod prstov okenskih programerjev. Tako smo obsojeni na programe, ki so na voljo v Microsoftovi tržnici, in teh je malo. Zelo malo. Če kot regijo izberemo Slovenijo, jih praktično ni in tega se v Redmondu zavedajo, saj je regijo preprosto spremeniti in ne preverja našega dejanskega domovanja. Tako za pridobitev vseh "ameriških" programov niso potrebni dodatni posegi, ki jih je bilo treba izvajati v Androidu. Stanje je v ameriški trgovini boljše, a kot rečeno, je številka prisotnih programov zanemarljiva. V Monitorju smo šele dve številki nazaj popisali izboljšano stanje tabličnih androidnih programov, tako da je na tej točki Microsoft lahko pošteno strah. Prava Okna 8 bodo prej prepričala razvijalce, da svoje x86 programe prilagodijo vmesniku Metro. Kje pa bo Microsoft dobil razvijalce, ki bodo pisali programje za slabo prodajane Lumie in naprave, kot je VivoTab, vedo le oni.

Asus VivoTab

Tablica s tipkovnico.
Prodaja: www.asbis.si, www.avtera.si
Cena: 770 EUR (v kompletu s tipkovnico)
Za: Zaslon, gumbi tipkovnice ...
Proti: ... ki bodo za večino premajhni, počasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji