Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2014 | Teme: Asus, tablica

Transformer z okenskim davkom

Asusove tablice Transformer so bile na začetku pohoda Googlovega operacijskega sistema edine naprave, ki jih je bilo smiselno kupiti. Prednost teh tablic je bila predvsem tipkovnica, ki jih je spremenila v mini prenosnike.

Očitno so v Microsoftu le dojeli, da Asus izdeluje dobre tablice, in se dogovorili, da bo blagovna znamka Transformer zajemala tudi operacijski sistem Windows 8. Ta je na Transformer Booku navzoč v polni različici, tako da ne gre za okrnjeno izdajo RT, ki je delovala na procesorjih arhitekture ARM. Prisotnost pravih Oken je posledica nove serije Intelovih procesorjev Bay Trail, ki naj bi zagotovili daljši obratovalni čas kot družina čipov »i« in zmogljivejše računanje kot podhranjeni procesorji Atom. Bay Trailu uspe oboje, saj smo pri zmernem tempu tablico uporabljali okoli devet ur. Ta številka je za naprave Transformer sicer majhna, saj so androidne različice v tipkovniškem delu imele dodatno baterijo, ki je konkretno podaljšala avtonomijo tablice. Tokratni Book dodatnega akumulatorja nima, kar je dokaj čudna poteza, saj bi z dodatno zmogljivostjo lahko napravo brez priklopa na elektriko uporabljali krepko več kot 15 ur.

Razlike v primerjavi z androidnimi sestrami se z operacijskim sistemom in manjšo avtonomnostjo ne končajo, saj je naprava narejena iz plastike. Dražji androidni Transformerji so bili kovinski in so v rokah delovali bolj trdno, saj materiali pri TF100 ne dajejo pretiranega zaupanja. Sicer ne gre za ceneno narejeno napravo, a ker vemo, česa je Asus sposoben, smo bili zaradi varčevanja pri  materialih razočarani. Zato toliko bolj preseneti izboljšan tečaj, v katerega priklapljamo tablični del, ki je zdaj trdnejši,  gumb za odklop pa je narejen bolj všečno. Predvsem je napravo zdaj veliko teže prevrniti, saj se tipkovniški del bolj upira premikom, ki jih povzročamo ob dotikanju zaslona. Ta je še vedno precej težji od tipkovnice, saj se ves motor naprave skriva v tabličnem delu. Napredovala je tudi tipkovnica oziroma, bolje rečeno tipke, ki imajo več hoda in so udobnejše za tipkanje. Žal je površina, namenjena tipkam, manjša, kar bo težave delalo tistim z večjimi dlanmi. Predvsem pa razočara drsna ploščica in gumba, ki se skrivata pod njo, saj tako neudobnega pritiskanja ne poznajo niti najslabši prenosniki.

Asusova tablica je tako zanimiva predvsem zaradi novega procesorja, ki Intel pripelje še bliže arhitekturi ARM in daje vedeti, da arhitektura x86 na mobilnih napravah še ni rekla zadnje. Transformer Book vendarle žal daje slutiti, da je moral Asus varčevati zavoljo tega, ker mora za nameščena Okna Microsoftu plačati licenčnino, medtem ko Googlov operacijski sistem dobi brezplačno. Brez okenskega stroška bi tako morda dobili boljše materiale, svetlejši zaslon in baterijo v tipkovniškem delu.

Asus Transformer Book T100

Tablica/mini prenosnik.

Prodaja: www.asbis.si, www.avtera.si

Cena: 430 EUR.

✓    Tablica s tipkovnico, polna Okna.

✗    Ni druge baterije, plastično ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji