Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus

Tisoči radijskih postaj na dosegu roke

V spletu danes najdemo na tisoče in tisoče radijskih postaj, ki oddajajo svoj tok (stream) in so tako slišne prav vsakomur z dostopom do medmrežja. Hkrati pa so računalniki večinoma zelo nerodne naprave, da bi z njimi udobno poslušali radio ...

Zalipov izdelek WiFi Internet Melody Station rešuje prav problem nerodnosti računalnikov. Majhna črna škatlica malce nenavadne oblike in brez gumbov počne samo eno - presenetljivo dobro predvaja velikansko množico spletnih radijskih tokov. Za nadziranje naprave lahko uporabljamo le priložen daljinski upravljalnik. Ta zelo dobro sede v roko in tipke na njem se zelo dobro odzivajo na pritisk. Funkcije so zelo dobro razumljive in logično razporejene, zato je upravljanje naprave z daljincem res preprosto.

Sprednja stran naprave je silno pusta, saj je na njej samo velik in kontrasten zaslon LCD. Osvetlitev zaslona lahko uravnavamo v treh jakostih ali pa ga povsem izklopimo. Še najbolj zanimiva je zadnja stran izdelka, na kateri je priključek USB, kamor lahko priključimo flash pomnilnik ali disk, s katerega zna naprava prav tako predvajati glasbo. Za povezovanje z omrežjem lahko uporabimo običajno omrežno vtičnico ali pa vgrajeni WiFi vmesnik. Naprava nima lastnih zvočnikov, kar nas napeljuje na misel, da je namenjena predvsem dopolnjevanju našega obstoječega medijskega sestava z možnostjo predvajanja spletnih radiev. S činč priključkom jo lahko povežemo na ojačevalnik ali pa neposredno na aktivne zvočnike.

Sama priključitev v računalniško omrežje je preprosta, saj gre vse zelo enostavno. V brezžičnem načinu sam poišče dostopne brezžične točke in ko se odločimo, na katero naj se priključi, če uporabljamo zaščiteno omrežje, nas bo povprašal še po geslu in že ga lahko uporabljamo. S priklopom omrežnega kabla pa gre lahko še laže, saj se sam poveže v omrežje, če v njem uporabljamo strežnik DHCP. Melody Station zna predvajati glasbo s treh različnih virov. Poleg predvajanja spletnih tokov zna brati tudi iz pomnilniških naprav, ki jih priključimo v vrata USB in z uPNP media strežnikov, ki jih gostimo v omrežju. Zjutraj pa se s pomočjo vgrajene budilke lahko zbudimo ob zvokih naše priljubljene spletne radijske postaje.

Prava džungla pa se nam odpre, ko začnemo brskati po vseh radijskih postajah, ki so na voljo. Izbiramo lahko po regijskem ali žanrskem kriteriju, na voljo je tudi seznam novih in priljubljenih postaj. V vsakem primeru smo postavljeni pred dejstvo, da je množica neobvladljiva. Zato si lahko ustvarimo tudi listo priljubljenih postaj, ki nas nato čaka vedno pripravljena za uporabo. Seznam slovenskih radiev se konča pri številki 41, kar je kar zajetna številka, ni pa popolna. Melody Station pozna samo zajeten Shoutcastov seznam radijskih postaj, še zdaleč pa ne zajema vse spletne ponudbe. Zelo prav bi nam prišel ročni način vnašanje URL naslova radijskega toka, ki ga ni na Shoutcastovem seznamu. A žal to ni mogoče. To je tudi naša največja graja Zalipovega izdelka.

Kakovost zvoka je zelo odvisna od našega obstoječega avdio sistema ali zvočnikov, na katere smo priključili napravo, in še bolj od kakovosti radijskega toka (predvsem od njegove bitne širine). Mi smo jo priključili na par običajnih računalniških zvočnikov in zvok je bil našim ne prav zahtevnim ušesom zelo prijeten.

WIFI Internet Melody

Kaj: Predvajalnik spletnih radiev.

Izdeluje: Zalip, www.zalip.com

Prodaja: Svet komunikacij, www.svetkomunikacij.si.

Cena: 130 EUR.

Za: Kakovost izdelave.

Proti: Nima vgrajenih zvočnikov, ni možnosti ročnega vnosa naslovov URL.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji